Jön az újabb havazás!

Pénzcentrum
2012. december 9. 18:03

A közútkezelőnek országosan jelenleg mintegy 100 munkagépe és 600 munkatársa végzi az utak takarítását és síkosságmentesítését. Erős hófúvás miatt Baranya és Békés megyében jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Tiszántúl keleti felében további 4-5 centimétert gyarapodhat a hóréteg vasárnap estig, hófúvásra viszont többfelé is számítani lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

Erős hófúvás miatt Baranya és Békés megyében jelenleg narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az előrejelzés szerint a középső országrész kivételével az északias szél vasárnap is sokfelé erős vagy viharos lehet: sebessége a Közép-Dunántúlon és északkeleten elérheti az óránkénti 70 kilométeres erősséget. Emiatt a hóval borított tájakon gyenge vagy közepes hófúvással kell számolni - hangsúlyozta a meteorológiai szolgálat.

Estétől viszont valószínűleg jelentősen mérséklődik a szél, és ezzel együtt a hófúvás is megszűnik. Éjszaka az északi országrészben, hétfőn főként a Dunántúlon elszórtan lehetnek hózáporok, ezekből azonban egy-két centiméternél több hó nem valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Teljes kapacitással dolgoznak a hóakadályok megszüntetésén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemmérnökségei - közölte a társaság.

A közlemény szerint a közútkezelőnek országosan jelenleg mintegy 100 munkagépe és 600 munkatársa végzi az utak takarítását és síkosságmentesítését.

Kitértek rá: a szombati havazás, illetve hóátfúvások nyomán még hókásásak, latyakosak a fő- és a mellékutak a nyugati, déli megyékben, főleg Baranyában, Zalában, Lenti és Nagykanizsa, ezen kívül Mohács, Baja, Szeged és Makó térségében. A csapadékzóna kelet felé húzódott, ott jelenleg intenzíven havazik. Ezeken a területeken a friss hó nyomán szintén latyakos, hókásás az utak burkolata.

Késnek a vonatok

Hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok az ország délkeleti vasútvonalain a havazás miatt - közölte a MÁVINFORM. Az ország más területén jelenleg nem okoz fennakadásokat az időjárás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ország délkeleti vasútvonalain a havazás és a szél miatt átlagosan 25-30 perces késéssel közlekednek a vonatok. Szeged és Békéscsaba térségének több vasútállomásán az időjárás okozta váltóállítási gondok miatt fennakadások tapasztalhatók. A váltók folyamatos tisztítása ellenére egyes vonatok további késésére kell számítani, ami a 40-50 percet is meghaladhatja.

A hómunkások folyamatosan tisztítják a vasúti váltószerkezeteket. Ahol vannak elektromos váltófűtő berendezések, ott működnek ezek a rendszerek is - tette hozzá a MÁVINFORM.

Járhatóak az utak Csongrádban

Közben feloldották vasárnap délben a havazás és hóátfúvások miatt elrendelt útzárat a 43-as főúton Makó és Nagylak között - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Arany-Tóth Attila emlékeztetett: a 43-as úton egy keresztbe fordult kamion miatt torlódtak fel a személyautók, autóbuszok, kamionok mintegy száz-százötven utassal.

A nagylaki határátkelőhely üzemel, a 43-as út zárlatának feloldása után azonban torlódás, akár egyórás várakozás alakulhat ki a kilépő oldalon.

Araszolva, de elindulhatott a forgalom vasárnap kora délután a 4434-es úton Makó és Kövegy között, így valamennyi út járható Csongrád megyében.

Csongrád megyében más utakon - Hódmezővásárhely, Kübekháza és Bordány közelében - is akadtak el járművek, ezért a szakember arra kérte az autósokat, aki teheti, halassza későbbre az utazást. Az útrakelők pedig csak téli gumival és teli tankkal induljanak el, és legyen takaró, meleg ital is a járműben - tette hozzá.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?