24 °C Budapest
Közelkép egy fiatal nőről, amint bankkártyáját bedugja a városi bankautomatába. Pénzfelvétel, számlák kifizetése, számlaegyenleg ellenőrzése, pénzátutalás. Adatvédelem, internet és mobil biztonsági koncepció

Fontos dolgot közölt az OTP: erről minden bankkártya-tulajdonosnak tudnia kell

2024. szeptember 18. 11:03

Jelentősen növekedett a bankkártyás fizetést elfogadó kereskedők száma, valamint a korábbinál nagyobb mértékben csökkent a készpénzfelvételek száma is. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma szintén nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

2024 második negyedévében a kártyás fizetések értéke 10%-kal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest az MNB adatai1 szerint. Mindeközben a kártyás fizetési tranzakciók száma is növekedett, azonban a 2024 január-márciusi 11,5%-hoz képest kisebb arányú, 10,7 %-os emelkedést mutatnak az adatok. A készpénzfelvételek száma éves összehasonlításban 3,5%-kal csökkent, míg a január-márciusi időszakban 2,4% volt a csökkenés. A készpénzfelvétek értéke továbbra is kevesebb, mint fele a kártyás vásárlásokénak (48%).

A vállalkozások elektronikus fizetés iránti növekvő elköteleződését mutatja, hogy az előző negyedévhez képest nagyobb arányban bővült az elfogadóhelyek száma, mind a fizikai kereskedők (az első negyedév 3,8%-os éves növekedéséhez képest április-júniusban 5%-kal), mind az internetes kereskedők esetében (20%-os növekedés az első negyedévben, míg 21,5% a másodikban az előző év azonos időszakaihoz képest). Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok száma pedig a második negyedévben 7%-kal nőtt éves összehasonlításban, ami szintén kis mértékű növekedés az első negyedévben jelzett változáshoz (6%) képest.

Az OTP Bank is hasonló tendenciákat észlelt: saját adatai szerint az idei második negyedévben az országos adatoknál nagyobb mértékben, 11,5%-kal nőtt a POS-terminálok száma. A SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma pedig 23%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

„Évről-évre megfigyelhető, hogy a nyári hónapokban megugrik a bankkártya-elfogadó helyek száma a szezonális vendéglátó egységek működése miatt. Közben az is egyértelműen látszik, hogy mind kereskedői, mind vásárlói oldalról egyre többen részesítik előnyben az elektronikus fizetési megoldásokat. A 2024. szeptember 1-jén Magyarországon elindult új fizetési megoldás, a qvik – amit az OTP Csoport az elsők között tett elérhetővé kereskedő partnereinek – pedig még inkább háttérbe szoríthatja a készpénzhasználatot” – mondta Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB adatai szerint a mobillal történő fizetés is folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. 2024 második negyedévében 27,5%-kal több kártya költözött a mobilunkba a 2023-as év azonos időszakához képes, és egy év alatt 38%-kal emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma. Az ezekkel végrehajtott tranzakciók száma 32%-kal, értéke pedig 36%-kal bővült az előző év ugyanezen időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 19. 11:14
A világ végéről érkező sorozatok, valamint a Sommerdahl bűntények negyedik évada, továbbá az idehaza...
Holdblog  |  2024. szeptember 19. 07:56
Könnyű, de félrevezető, ha az évesített hozamokat vetjük csak össze az egyes alapok teljesítményének...
Bankmonitor  |  2024. szeptember 19. 07:29
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson az ingatlanunkat és ingóságainkat...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 18. 10:58
Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, i...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?