23 °C Budapest
Two little sisters sitting on innflatable mattrace and eating watermelon

Ez a brutál hőség még az egészséges felnőtteket is megviseli: itt van Müller Cecília tanácsa a kánikula ellen

MTI
2024. július 16. 17:02

A tíz napja kiadott hőségriasztás főként a sérülékenyebbek, esendőbbek, például a krónius betegségben szenvedők számára figyelmeztető jelzés a rendkívüli megterhelésre, de ezt a hőséget már egy egészséges szervezet is nagyon nehezen viseli - mondta az országos tisztifőorvos kedden a TV2 Mokka című műsorában.

Müller Cecília kifejtette: az extrém hőség a szív- és érrendszer mellett az összes többi szervet is megterheli; veseproblémákat, a kiválasztás nehézségeit okozhatja, de önmagában az is pluszenergiát vesz igénybe, hogy ilyen körülmények között a szervezet fenntartsa saját állandó hőmérsékletét. A tisztifőorvos a reggeli szellőztetést és a gyakori zuhanyozást ajánlotta.

A klímát is nagyon jó megoldásnak nevezte, azt javasolta, hogy főként az idős emberek - ha megtehetik - üljenek be órákra klimatizált helyiségekbe, ahol a keringésüket normalizálni tudják. Hangsúlyozta a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságát is. Azt mondta, normál esetben átlagos hőfokon két-három litert kell inni egy nap, ilyenkor azonban ennek a másfél-kétszeresét. Négy-öt liter soknak tűnik, de ez nem csak vízivást jelent, gondolhatunk levesekre, joghurtokra, vagy akár a kovászos uborka levére, ami rendkívül jó szomjoltó és az izzadással elveszített sókat is pótolja, amivel meg lehet akadályozni, hogy a szervezet ionháztartása felboruljon - magyarázta a tisztifőorvos.

Különösen figyelni kell az ételek frissességére, a maradékot pedig rögtön le kell hűteni; a vásárolt ételeknél lényeges, hogy a "hűtőlánc ne szakadjon meg", tehát hűtőtáskával kell hazaszállítani a boltban megvásárolt hűtendő élelmiszereket - javasolta Müller Cecília. A nehéz, zsíros ételek emésztése többletteher a szervezet számára - emelte ki. Könnyen emészthető, lédús ételek, gyümölcsök, zöldségek fogyasztását ajánlotta a szokásosnál sokkal nagyobb mennyiségben. Az alkoholtartalmú italok fogyasztását vissza kell szorítani, hiszen ezek dehidratáltságot okoznak - tette hozzá.

A szamárköhögésről is szó volt

A szamárköhögéssel kapcsolatban elmondta: a kötelező védőoltási rendszerrel távol tartjuk ezt a betegséget, de baktériumai jelen vannak körülöttünk. A Covid elleni védekezés, a maszkviselés miatt háttérbe szorultak a légúti megbetegedések, most ezek elemi erővel támadnak Európa-szerte, nálunk is nőtt a megbetegedések száma - mondta.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Felnőttkorban és oltott közösségben jellemzően enyhén zajlik a szamárköhögés, és mivel baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető - közölte a tisztifőorvos. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a magas kockázatú csoport - az újszülöttek, kisgyermekek - esetében nagyon súlyos, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet.

Az ő védelmükben a jelenlegi járványügyi helyzetben azt javasolják, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők vegyenek fel ismétlő oltást, amellyel saját magukat és majdani újszülöttjüket is védik. Illetve a kisgyermekek környezetében élő idősek számára is javasolt az ismétlő oltás - közölte Müller Cecília.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 25. vasárnap
Lajos, Patrícia
34. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. augusztus 24. 19:19