21 °C Budapest
Kilátás a Sipos-hegyi őrtoronyból északkeleti irányban.  Látható Fonyód városa és a Balaton partja.

9 éve nem történt ilyen a Balatonnál: temérdek nyaraló járt pórul, erre nem számítottak

2024. augusztus 21. 20:33

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat összesen több mint 3500 sérülést kezeltek szakszerűen a Balatonnál idén, ilyen sok esetre 2015 óta nem volt példa.

2024. augusztus 20-án zárta 18. szezonját a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat, amely két hónapon át gondoskodott a nyugodt és biztonságos nyaralásról a Balaton 13 településének 19 strandján. A szolgálat önkéntesei rekordszámú esetet láttak el idén: összesen több mint 3500 sérülést kezeltek szakszerűen a fiatal elsősegélynyújtók. Ilyen magas esetszámra csaknem tíz éve, 2015 óta nem volt példa - írja közleményében a Magyar Vöröskereszt.

Már szezon közben is érzékeltük, hogy ebben az évben különösen sok alkalommal van szükség az önkénteseink professzionális segítségnyújtására. Az összesített statisztikák pedig bizonyították is: a hosszan tartó nagy meleg és a Balaton partján pihenők sokasága megnövekedett sérülésszámot is hoztak magukkal” – foglalta össze az idei nyár tapasztalatait Kormos Ádám, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője.

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt által megszervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban idén is több mint háromszáz, 16 és 30 év közötti fiatal vett részt önkéntesként, akik a nyár folyamán azonnali helyszíni elsősegélynyújtást, a vízben és a parton szerzett sérülések ellátását, stabilizálást, mentőhívást, és szükség esetén az újraélesztés folyamatának megkezdését biztosították a Balaton partján. A leggyakoribb feladat az idei szezonban is a kagylók vagy kövek okozta vágások, horzsolások és rovarcsípések ellátása volt, de az extrém meleg miatt több alkalommal volt szükség napégés, hőkimerülés és napszúrás kezelésére is.

Az esetszámok július közepén tetőztek, ekkor Balaton-szerte egy hét alatt több mint 600 esetet láttak el az önkéntesek. A legnyugodtabb hét augusztus elejére tehető, körülbelül feleannyi sérülésszámmal. A szolgálatban részt vevő képzett önkéntesek helytállásának köszönhetően a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat eddigi 18 éve alatt összesen 55 889 sérülést láttak el szakszerűen - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?