21 °C Budapest
Whooping cough bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

Tovább nőtt a szamárköhögéses betegek száma: ezekből a megyékből jelentették a legtöbb esetet

2024. augusztus 21. 17:10

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül 76 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba 2024. 32. hetében. A szamárköhögés gyanú bejelentések Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegye kivételével a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek - közölte az NNGYK szerdán. Ez az edigi évben a legtöbb megbetegedés, amelyet adot héten jelentettek. Ezzel 374-re emelkedett az idén bejelentett esetek száma, amely sokszorosa annak, amennyit 2019-től 2023-ig összesen jelentettek.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy morbilli (kanyaró), egy parotitis epidemica (mumpsz) és 76 pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. Egy Bács-Kiskun vármegyei 47 éves férfi morbilli megbetegedés gyanúját az elvégzett virológiai vizsgálatok nem támasztották alá. Egy Pest vármegyei 16 éves férfi parotitis epidemica megbetegedés gyanúját jelentették. A két mumpsz elleni (MMR) védőoltásban részesült betegnél a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak - közölte friss jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A pertussis, vagyis szamárköhögés gyanú bejelentések a Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegye kivételével a fővárosból és 16 vármegyéből érkeztek. A betegek közül 14 volt csecsemő, három fő az 1-2 éves, három fő a 3-5 éves, nyolc fő a 6-9 éves, hét fő a 10-14 éves, nyolc fő a 15-19 éves, egy fő a 20-29 éves, nyolc fő a 30-39 éves, tizenhárom fő a 40-49 éves, öt fő az 50-59 éves, hat fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 19 fő esetében támasztották alá a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak - írták.

Jelentettek továbbá egy tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt is. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, egy bentlakásos otthonban 2024. július 27-étől lázmentes gasztroenteritis járvány zajlott. Az összes exponált száma 61 fő, ebből összesen 37 fő (33 gondozott, 4 fő személyzet) betegedett meg, kórházi ellátás két betegnél vált szükségessé. 6 fő beteg diagnosztikai székletvizsgálata történt, mely 2 esetben Calicivírus pozitív eredménnyel zárult. A területileg illetékes járási népegészségügyi osztály munkatársai helyszíni járványügyi vizsgálatot végeztek és az alábbi intézkedéseket hozták: az intézmény érintett részlegének lezárása a járvány intézményen belüli terjedésének megakadályozása céljából, kéz- és felületfertőtlenítés virucid szerrel, szájmaszk használatának előírása a dolgozóknak, a szellőztetés gyakoriságának fokozása, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály értesítése.

Ezen túlemenően a 32. héten 3 hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak (egy beteg korábban meningitis diagnózissal került bejelentésre) Két megbetegedést Fejér, egy beteget Veszprém vármegyéből jelentettek. A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 10-re nőtt. Budapest (3 fő), Csongrád- Csanád (2 fő), Hajdú-Bihar (2 fő), Fejér (2 fő), Veszprém (1 fő) vármegye területén regisztrált megbetegedések mindegyike hazai eredetű. A betegek 70%-a férfi, az átlagéletkor 65,5 év (45- 83 év), valamennyien idegrendszeri tünetekkel kerültek kórházba.

A 32. héten egy 37 éves, Hajdú-Bihar vármegyében élő nő importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentették. A beteg a lappangási idő alatt Indonéziában járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat a Dengue vírus kóroki szerepét igazolta.

A héten két importált eredetű igazolt Chikungunya-láz megbetegedésről érkezett jelentés. A Pest megyében élő 13 éves nőbeteg és 55 éves férfi beteg a lappangási időben, Indonéziában, Bali szigetén járt és ott akvirálta a fertőzést.

Vigyázzanak az egzotikus helyekre utazók!

Az NNGYK a 31. héten két importált malária megbetegedést diagnosztizáltak. A Hajdú-Bihar vármegyei 41 éves, magyar állampolgárságú nőbeteg megbetegedését megelőzően Elefántcsontparton tartózkodott. A Budapesten élő, 26 éves nigériai nőbeteg 2024. június 21-július 19. között járt Nigériában, panaszai ezt követően jelentkeztek. A parazitológiai vizsgálat mindkét esetben a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.

A 30. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek egy 41 éves Vas vármegyében élő indiai férfi betegnél. A beteg a lappangási idő alatt Indiában járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat a Dengue vírus kóroki szerepét igazolta.

Továbbá két malária megbetegedés gyanúját jelentették. Az egyik egy 15 hónapos német állampolgárságú fiúcsecsemő, aki a szüleivel átutazóban volt Magyarországon, amikor a tünetei jelentkeztek. A megbetegedés kezdete előtt két nappal érkeztek Afrikából, ahol a lappangási idő alatt tartózkodtak, így a gyermek ott akvirálhatta a fertőzést. A másik beteg egy Pest vármegyében élő 56 éves férfi, aki még Ghánában betegedett meg, ahol malária ellenes gyógykezelést kapott. Utazása alatt kemoprofilaxist nem alkalmazott, a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolták.

A 24. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek egy 13 éves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében élő férfibetegnél. A beteg a lappangási idő alatt az Egyesült Arab Emírségben járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat a Dengue vírus kóroki szerepét igazolta. Ezen felül egy import Hantavírus okozta veseszindrómáról érkezett jelentés. A Romániából érkező 33 éves férfibetegnél a laboratóriumi vizsgálat a Hantavírus Dobrava kóroki szerepét igazolta.

Sokan hoztak már haza ebben az évben egzotikus kórokat: az NNGYK korábbi közlése alapján a 23. héten a június 3. és 9. közötti időszakban egy importált eredetű Zika-láz megbetegedést jelentettek. Egy Pest vármegyében élő 52 éves nőbeteg a Seychelles-szigeteken járt a lappangási idő alatt, ott fertőződött. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok igazolták a Zika vírus kóroki szerepét.

A 22. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek. Egy 45 éves, fővárosban élő férfibeteg a Dél-Afrikai Köztársaságban járt a lappangási idő alatt, külföldön fertőződött. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 21. héten három vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek, mindhárom beteg magyar állampolgár. Egy Fejér vármegyében élő 43 éves nőbeteg Egyiptomban, egy fővárosi 75 éves nőbeteg a Maldív-szigeteken, valamint egy szintén fővárosi 34 éves nőbeteg Indonéziában járt a lappangási idő alatt. Mindhárman külföldön fertőződtek, így az esetek import eredetűek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Egy Pest vármegyében élő 52 éves magyar nőbeteg Zika-láz megbetegedésének gyanúját jelentették, melyet a laboratóriumi vizsgálatok igazoltak. A beteg a lappangási idő alatt a Seychelle-szigeteken tartózkodott, ahol túráztak is, ott fertőződött, az eset import eredetű.

A 20. héten három importált vírusos vérzéses láz megbetegedést jelentettek, mindhárman magyar állampolgárok és a fővárosban élnek. Egy 29 éves nő Vietnámban, egy 69 éves férfi Indonéziában, és egy 35 éves férfi a Maldív- szigeteken járt a lappangási idő alatt, mindhárman külföldön fertőződtek, az esetek import eredetűek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

a 19. héten két importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Vas vármegyei 58 éves férfi és egy 41 éves fővárosi nő Indonéziában jártak a lappangási idő alatt, mindketten külföldön fertőződtek. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindkét esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 17. héten három importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy Pest vármegyei 29 éves férfi a Maldív-szigeteken, egy 52 éves Veszprém vármegyei férfi Indonéziában, és egy, a fővárosban élő brazil állampolgárságú nő pedig Brazíliában, Dengue láz endémiás területen járt a lappangási időben, mindhárman külföldön akvirálták a fertőzést.

A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mindhárom esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A korábbi hetekben már szintén előfordultak importált esetek. A 16. héten egy importált eredetű vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. Egy 42 éves fővárosi férfi a betegség inkubációs ideje alatt Thaiföldön tartózkodott, és ott fertőződött meg. A főbb tünetek szédülés, fejfájás, láz, izom-ízületi fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 11. héten négy importált vírusos vérzéses láz megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek: egy 56 éves férfi, egy 43 éves nő, egy 20 éves nő, és egy 32 éves férfi. Mind a négy beteg magyar állampolgár és a fővárosban él. Valamennyien egzotikus országokban tartózkodtak a lappangási idő alatt (Thaiföld, Guatemala, Bali), ott akvirálták a fertőzést. A vezető tünetek láz, hidegrázás, fáradékonyság, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind a négy betegnél a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

A 8. héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?