Retail Warehouse full of Shelves with Goods in Cardboard Boxes, Workers Scan and Sort Packages, Move Inventory with Pallet Trucks and Forklifts. Product Distribution Delivery Center.

Ősztől ismét rengeteg magyar egészsége kerülhet veszélybe: káosz jön a munkahelyeken is

2024. augusztus 23. 08:36

Kaotikus helyzetet teremthet az új munkaegészségügyi szabályozás, amely a sérülékeny csoportokat sem védi - írja a Népszava a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat érintő friss rendeletek kapcsán. A változások szeptember 1-től lépnek érvénybe, nem lesz minden munkakörben kötelező a munkáltatóknak az évenkénti szűrés biztosítása. Csak két esetben marad kötelező a vizsgálat: ha jogszabály írja elő, vagy a munkáltató maga elrendeli azt. Az egyes tárcák rendeletbe foglalhatják továbbá, mely munkakörök a kivételek.

A tárcák által most közzé tett részletszabályok inkább csak elbizonytalanítják a cégeket és a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat végzőket - írja a lap. A tavaly év végén történt törvénymódosítás szerint már nem kötelező az évenkénti munkaalkalmassági vizsgálat a munkahelyeken, csak akkor ha jogszabály írja elő, vagy a munkáltató elrendeli. A tárcák sorra teszik közé, hogy az alájuk tartozó munkakörökben milyen esetben marad a kötelező szűrés - legutóbb a Belügyminisztérium jelentette meg erről a rendelettervezetét. A rendelet szeptember 1-től hatályos, viszont az őszi változások feltehetően kaotikus helyzetet hoznak majd a munkahelyeken és az egészségügyi szolgáltatóknál is.

Nagy Marcell igazságügyi foglalkozásorvostan-szakértő elmondta: minden egyéb híresztelés ellenére továbbra is köteles valamennyi munkáltatónak foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtani. A változás csupán annyi, hogy nem kötelező mindenkit évente elküldeni üzemorvosi vizsgálatra. Arról, hogy kit milyen gyakran kell elküldeni üzemorvoshoz az új rendeletek mellett további 40-50 jogszabály vonatkozik. A tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás viszont ezeket a rendelkezéseket nem változtatta meg, ami ellentmondásos helyzetet teremtett - írja a lap.

Ha most a belügyminiszter kiad egy rendeletet arról, hogy hol kötelező, az nem hatálytalanítja azokat a rendeleteket, amelyek más munkakörökben előírják kötelezően ezeket a vizsgálatokat

– állította a szakértő. Ha pedig érvényes jogszabály előírja, akkor azt el is kell végezni. Tehát például a zajban dolgozóknak a korábbi gyakorisággal kell hallásvizsgálaton részt venniük. Ha ezeket az előírásokat most a tárca vezetők szűkítik, akkor lesz két jogszabály, amely ellentmond egymásnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő tudomása szerint például nem változik az alkalmassági rendelet, amely a képernyős munkavégzést a fokozott pszichés terhet okozó körülmények közé sorolja, és ezért az érintetteknek évente részt kell venniük alkalmassági üzemorvosi vizsgálaton. Ezt a munkavégzési formát viszont nem is említik a tárcák honlapjára kikerült rendelet tervezetek, mint ahogyan nincs szó bennük a fokozottan védendő csoportokról, így a várandósokról, a fiatalkorúakról és az idősekről sem - írják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?