Bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

Itt az új világjárvány? Erre mindenkinek készülnie kell, súlyosak lehetnek a következmények

2024. augusztus 8. 19:29

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben kiadott jelentése szerint egy hipervirulens baktérium, a Klebsiella pneumoniae, több mint egy tucat országban jelent meg, köztük Nagy-Britanniában is. Ez az antibiotikumoknak ellenálló kórokozó potenciálisan a következő világjárványt okozhatja - írta a Daily Mail.

A Klebsiella pneumoniae egy kevéssé ismert baktérium, amely súlyos fertőzéseket okozhat. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, valamint Algériában, Argentínában, Ausztráliában, Kanadában, Kambodzsában, Kínában, Indiában, Iránban, Japánban, Ománban, Pápua Új-Guineában, a Fülöp-szigeteken, Svájcban és Thaiföldön is észlelték már.

Ezek közül 12 ország - köztük az Egyesült Királyság - olyan specifikus törzset jelentett be, amely szuperbaktériummá vált és rezisztens minden kezelésére használt antibiotikummal szemben.

A WHO külön jelentésében "magas kockázatú" kórokozónak nevezte a Klebsiella pneumoniae-t. Bár már évek óta ismert ez a baktériumfajta, mostanra egyre nagyobb aggodalommal figyelik a hvKp-nek nevezett "hipervirulens" törzset. A "hipervirulens" azt jelenti ebben az esetben, hogy még az egészséges embereket is képes súlyosan megbetegíteni.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a hvKp egyik altörzse (hvKp ST23) rezisztenssé vált a karbapenemekkel szemben. Ezek az "utolsó vonalbeli" antibiotikumok azokhoz tartoznak, amelyekhez akkor nyúlnak az orvosok, ha más gyógyszerek már hatástalanok. Ez azt jelenti tehát, hogy sok országban az orvosok tehetetlenek lehetnek: csak abban reménykedhetnek majd, hogy a beteg szervezete önmaga képes lesz legyőzni a fertőzést.

Bár több mint egy tucat ország közölte a WHO-val hvKp-eseteket azonosítottak náluk is - 124 országból mindössze 43 válaszolt eddig -, így valószínűsíthető, hogy a betegség valódi elterjedtsége ennél jóval nagyobb lehet. Nyilvánvaló, hogy a betegség valódi elterjedtsége ennél nagyobb lehet.

A WHO szerint számos európai ország nem végez elegendő vizsgálatot ezen törzsek kimutatására. Ezért fennáll annak veszélye is, hogy ezek észrevétlenek maradhatnak. Dame Sally Davies professzor Anglia korábbi vezető orvosigazgatója arra figyelmeztetett:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nem vesszük komolyan ezt fenyegetést, akkor világszerte több ember halálát okozhatja akár az éghajlatváltozás maga! Az AMR már most évente mintegy 1,2 millió ember halálát okozza világszerte többet mint HIV vagy malária együttvéve!

- mondta el a szakértő.

Az új antibiotikum-osztályok kifejlesztése lenne egyik lehetséges megoldás de sajnos ilyen áttörés utoljára '80-as években történt! Ennek oka részben költségek: iparági becslések szerint új antibiotikum fejlesztése kb £1 milliárdba kerül miközben bevételek messze elmaradnak ettől mivel egészségügyi vezetők csak végső esetben alkalmaznák őket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?