23 °C Budapest
Beautiful Lake Balaton at cloudy sky in Hungary

Halálos veszély les a fürdőzőkre ezeken a balatoni strandokon: mindenki úgy hiszi, ő lesz a kivétel

2024. augusztus 21. 09:16

A szakértők óvatosan optimisták: mintha javulna Magyarországon a fürdőkultúra. Idén augusztus 15-ig tíz ember fulladt a Balatonba, közük 8-an a nyári hónapokban vesztették életüket. Ez minimális csökkenés az elmúlt évekhez képest – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztálya a Népszava kérdésére. Amíg tavaly a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 169 esetben 334 főt mentett ki, idén eddig 159 alkalommal 293-at. Ennél a balatoni mentések száma jóval magasabb, hiszen sokszor nem a vízirendőrök, hanem a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) munkatársai kapják a riasztást, vagy ők érnek előbb a bajba jutottakhoz.

A VMSZ idei összesítést még nem tudott közölni, ám tavaly 2914 bajba jutottak láttak el, emellett 373 mélyvízi, emelt szintű bevetésük volt 2023-ban. Pedig ennek töredékére sem lenne szükség, ha legalább a legalapvetőbbek szabályokat betartanák az emberek - írja a lap.
 
"A vízhasználatnak nagyon egyszerű szabályai vannak: aki nem tud úszni, vagy bizonytalan, az segédeszközök, elsősorban mentőmellény nélkül ne menjen a vízbe" – mondta el Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke a balatonlellei kikötőben hétfőn, egy mentőmellényállvány átadásán a lapnak. Utóbbival kilencre bővült az ingyenesen használható mentőmellényeket tartalmazó állványok száma a Balatonon. Sokan hitték, hogy a mellényeket el fogják lopni, de eddig nem történt ilyen eset, sőt a visszajelzések igen pozitívak.

Forrás: NépszavaForrás: Népszava

"Már három helyen kellett cserélni a mellényeket egy év alatt, mert a sok használattól elkoptak" – mondta, majd hozzátette, az állványok a lakosság szemléletformálásában is segítenek."Sokat fejlődött a magyarok hozzáállása, de ott még nem tartunk, mint egyes külföldi országok, ahol alig látok embert mentőmellény nélkül hajóra szállni. Itthon azt látom, hogy sokan a nyaraláson engedik ki a gőzt, amivel nincs baj, de húztunk már ki hat éves kislányt, aki azért fulladt a vízbe, mert a szülők nem vele foglalkoztak, és megfelelő védelemmel sem látták el" - mondta el.

Az ORFK adatai szerint az idei nyár eddigi „vízbefulladásszerű” eseményeinek jellemzője, hogy egy kivételtől eltekintve férfiak fulladtak vízbe. Az 55-85 év közötti áldozatok halálában alapbetegségek miatti rosszullétek, eszméletvesztések is szerepet játszottak. A fiatal, 21-37 év közötti áldozatok pedig megfelelő úszási képességek nélkül kerültek veszélyhelyzetbe fürdés vagy SUP, vízibicikli, gumimatrac használatakor - írták.

Aki vízre száll, vegyen fel mentőmellényt! Mert a víz aránytalanul gyorsan és súlyosan büntet. Nem érdemes kockáztatni, ha másnap is a családjával szeretne ebédelni. Nem véletlen fogalmazok keményen, 35 év alatt több mint 500 holttestet vettem ki az ország különböző vizeiből, pedig ha megfelelő védelemmel ellátták volna magukat, közülük sokan ma is élhetnének

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– fogalmazott Bagyó Sándor, aki javasolta a Balaton Help nevű alkalmazást is, amivel azonnal szakszerű segítséget hívhat bárki ha segítségre szorul, vagy bajba jutottat lát.

Bár fontos az edukáció, a mentések számából ma még világosan látszik, hogy szükség van a vízimentőkre, sok helyen nem futja erre. Ahogy tavaly már beszámoltunk róla, sok önkormányzatnak gondot jelent, hogy kigazdálkodják a parti vízimentő költségeit. Így bár a fizetős strandokon, és létszámfüggően egyes szabadstrandokon kötelező lenne ez a szolgáltatás, a valóságban sok helyen nincs szakszerű vízi mentés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?