23 °C Budapest
Bacteria dangerous to humans. Virus molecules under a microscope. 3D render concept bacteria for science and research.

Nem híresztelik, de járványügyi intézkedések léptek életbe Magyarországon: végre megszólalt az NNGYK

2024. augusztus 21. 08:44

2024-ben Magyarországon jelentősen növekedett a szamárköhögéses megbetegedések száma, ami egy európai trend része. Az emelkedés hátterében több tényező is áll, beleértve az akut köhögési tünetekkel rendelkező betegek szélesebb körű vizsgálatát és a betegség fokozott bejelentését - mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi főosztályvezetője.

Magyarországon, ahogyan más európai országokban is, 2024-ben növekedett a szamárköhögéses megbetegedések száma. Ennek oka részben az, hogy egyre több akut köhögési tünetekkel rendelkező betegtől vesznek mintát, és a betegség gyanúját bejelentik a nyilvántartásba – mondta Galgóczi Ágnes az InfoRádiónak. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi főosztályvezetője szerint 2024-ben összesen 298 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak a járványügyi nyilvántartásban, amelyek közül 119 esetben laboratóriumi vizsgálatokkal is igazolták a szamárköhögés diagnózisát.

Az ország minden megyéjében előfordultak megbetegedések. Korcsoportok szerinti bontásban a leginkább érintett csoport az egy év alatti gyermekek, akik életkoruk miatt még nincsenek beoltva, vagy csak részben kapták meg az oltást.

Természetesen vannak járványügyi intézkedések a szamárköhögés kapcsán. Ellenőrzik a bejelentéseket, és ha a diagnózist megerősítik, kontaktkutatást is végeznek. Bizonyos esetekben fel kell mérni a kontaktok oltottsági státuszát, illetve szükség van járványügyi megfigyelésre

– magyarázta a szakember.

Hozzátette, hogy ezek egyedi járványügyi intézkedések, amelyeket a helyi népegészségügyi hatóságok minden bejelentett esetnél elvégeznek, így országos szintű intézkedés nem szükséges. Magyarországra a napokban érkezett tízezer adag, szamárköhögés komponenst is tartalmazó védőoltás, amely emlékeztető oltásként használható. A védőoltást jelenleg a harmadik trimeszterben lévő várandósoknak és azoknak ajánlják, akik újszülöttekkel vagy csecsemőkkel kerülnek szoros kapcsolatba, hogy megvédjék az újszülötteket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az oltóanyag egyadagos kiszerelésben, receptre kapható a gyógyszertárakban, és a háziorvos beadhatja. A patikák a nagykereskedőkön keresztül jutnak hozzá az oltóanyaghoz, amelyet az elektronikus rendszerükön keresztül rendelhetnek meg. Ha nincs raktáron, egy-két napon belül beszerezhető, így bárki, aki igényli, hozzájuthat a védőoltáshoz

– tette hozzá Galgóczi Ágnes.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 12. csütörtök
Mária
37. hét
Szeptember 12.
Programozók napja
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?