Rosszat csináltál? Majd fizet helyetted más!

Pénzcentrum
2008. január 28. 12:00

Az elmúlt időszak során számtalanszor esett szó aktualitása folytán a gépjármű felelősségbiztosításról. Ma cikkünkben egy kicsit tágabb kört igyekszünk bejárni, hiszen nem csupán ez a típusú felelősségbiztosítás létezik a biztosítási termékek széles palettáján. Nézzük, mi az a felelősségbiztosítás, s mit érdemes róla tudni!

Mi az a felelősségbiztosítás?

A felelősségbiztosítás arra a kárra nyújt fedezetet, melyet a biztosított egy harmadik személynek okoz. A felelősségbiztosítási szerződés esetén az általános biztosítási jogviszonyokban megszokottól eltérően alakulnak a pólusok, mint arra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is felhívta a figyelmet legelső vezetői körlevelében. A felelősségbiztosítási jogviszony tehát több póluson nyugszik, hiszen a biztosított és a károsult személye elkülönül.

Amennyiben tehát rendelkezünk felelősségbiztosítási szerződéssel, annak lényege, hogy a biztosítótól kérhetjük annak a kárnak a megtérítését (természetesen a szerződésben megállapított mértékig), amelyért mi, azaz a biztosított a felelős.

Felelősségbiztosítási típusok

A Biztosítási törvény élet- és nem életbiztosításokra osztja a biztosítási termékeket. A felelősségbiztosítások ez utóbbi alá tartoznak, de természetesen ezeken belül is megkülönböztet a törvény 4 kategóriát.

Megkülönböztethetjük

• az önjáró szárazföldi járművekkel összefüggő, az azok használatából eredő felelősségbiztosításokat (ide tartozik a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás is);
• a légi járművekkel összefüggő felelősségbiztosításokat;
• a tengeri, tavi és folyami járművekkel kapcsolatos felelősségbiztosításokat;
• valamint az általános felelősségbiztosításokat.

Ez utóbbi kategóriába tartoznak mindazon biztosítások, melyek nem tartoznak a többibe, a törvény példaként a környezetvédelmi felelősségbiztosítást említi. Emellett egyébként még számos más típusú biztosítás is létezik, így például a munkáltatói, valamint a termék- és szolgáltatási felelősségbiztosítás.

Fontos tudni, hogy a légi és vízi járművekkel kapcsolatos felelősségbiztosítások nagykockázatúnak számítanak.

Kötelező - tényleg az!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kötelező felelősségbiztosítás nem csupán a közlekedés területén érvényesül, számos törvény írja ezt elő bizonyos tevékenységi körök esetében, illetve bizonyos foglalkozások esetében, ez utóbbiakat szakmai felelősségbiztosításoknak is nevezik.

Az első körbe tartozó tevékenységek között például kötelező felelősségbiztosítást kötni az olyan befektetési szolgáltatónak, amely értékpapírletét-kezelési vagy értékpapír-letéti őrzési tevékenységet folytat. De elég csak az elmúlt nyárra gondolni, s máris eszünkbe juthat, hogy az utazásszervező, utazásközvetítő irodáknak is kötelességük felelősségbiztosítást kötni.


Szakmai biztosítások körében a független biztosításközvetítőknek, a biztosítási szaktanácsadóknek is kötelező felelősségbiztosítást kötniük, de például ilyen kötelezettség vonatkozik a könyvvizsgálókra, az ügyvédekre, a jelzálog-hitelintézet vagyonellenőrére, az orvosokra és a vadászokra is.

Ki fizet kinek?

A biztosítási szerződés alapján tehát az abban meghatározott összeg erejéig. A károsult a kárát a biztosítón közvetlenül nem érvényesítheti, csak rajtunk a károkozón. Ha mi már megfizettük az okozott kárt, akkor a kifizetett összeget - biztosítottként - követelhetjük a biztosítón.

A biztosítónak abban az esetben is kötelessége fizetni, ha a károkozás esetleg szándékos, vagy súlyosan gondatlan. Ekkor viszont a biztosító már visszakövetelheti rajtunk a kifizetett összeget.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Holdblog  |  2024. szeptember 15. 17:57
Bár a következő 10 évet még a világranglista első 50 helyén szeretné tölteni Marozsán Fábián, már a...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 16. hétfő
Edit
38. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?