Aerial view of Engineers and laptop at solar panels roof, Male engineers check program for supply electrical to factory against sky, solar roof concept

Hoppá! Óriási bejelentés jött az Alditól: ennek örülhetnek majd a magyar vásárlók

2024. október 1. 18:04

Folytatja a napelemek telepítését az ALDI Magyarország: az áruházlánc a már 18 üzleténél működő napenergia-rendszerek mellé országosan további 46 áruházánál alakít ki naperőműveket. A fenntartható forrásból megtermelt energia az üzletek 2-3 havi villamosáram-igényét fedezi majd. A vállalat éves termelése várhatóan meghaladja majd az 5 GWh-t, a 178 tagú üzlethálózat éves energiaigényének 7%-át biztosítják majd a naperőművek.

2018-ban kezdte el üzleteinél a napelemes rendszerek telepítését az ALDI Magyarország: először egy soproni és egy budaörsi áruházánál helyezett üzembe 50 kWp teljesítményű háztartási naperőművet. Az áruházlánc 2021-ben bővítette a napelemes rendszerei számát, és további 16 üzleténél épített ki ugyanilyen teljesítményű napenergia-rendszereket. Az eddigi 18 kiserőmű a tapasztalatok szerint az érintett üzletek mintegy kéthavi áramfogyasztását biztosította, a diszkontlánc éves szinten 1 300 000 kWh (1,3 GWh) energiát termelt meg fenntartható forrásból.

Az áruházlánc most tovább bővíti a háztartási naperőművel ellátott üzleteinek számát, és országszerte további 46 áruházánál helyez el az üzletek tetején napelemeket. A korábbiakhoz hasonlóan ezek a rendszerek is 50 kWp teljesítményűek lesznek. A vállalat számítása szerint mindegyik naperőmű az adott üzlet legalább két-, de üzlettől függően akár háromhavi elektromosáram-igényét is képes lesz megújuló forrásból fedezni. A telepítések helyszíneinek kiválasztása során figyelembe vették az adott ingatlanok tájolását és elhelyezkedését, illetve a szerkezeti adottságait is, jelenleg vármegyénként jellemzően 2–4 üzletet jelölt ki erre a cég. Pest vármegyében Budapesten kívül 9 bolt bővül majd napelemes rendszerrel. A telepítéseket 2024 szeptemberében kezdték el, és várhatóan 2025 tavaszán fejezik be. A munkálatok nem befolyásolják az érintett áruházak működését, mindegyikük a megszokott nyitvatartással várja a vásárlókat. Az üzembe helyezés után a 178 áruházból álló magyarországi hálózatának több mint harmadánál működnek majd naperőművek, amelyek éves szinten várhatóan több mint 4,5 GWh áramot állítanak elő. Az üzlethálózat éves energiaigényének mintegy 7%-át biztosítják majd a vállalat saját tulajdonában lévő napelemes rendszerek.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 1. kedd
Malvin
40. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?