23 °C Budapest
Logo of Spar on one of their supermarkets of Hungary in Budapest, at night. Spar is an international group of franchises of retailers and wholesalers who work together in partnership under the Spar brand

Új szintre lép a SPAR és a magyar kormány háborúja: Brüsszel is beleállhat a magyar szabályozásba

2024. július 1. 17:26

A SPAR és a magyar kormány egy ideje nem túl rózsás a viszony. Még márciusban fogalmazta meg kritikáit Hans K. Reisch, az osztrák Spar Csoport vezérigazgatója a különadókkal szemben, illetve a kormány gazdaságpolitikájáról. Azt is bejelentette, hogy az állam részesedést szerezne a boltláncban - ahogy történt ez korábban például az Auchannal. Most újabb fordulatott vett a történet: Hans K. Reisch Brüsszelben egyeztetett a magyar szabályozás megtámadásáról.

Folytatja a Spar Ausztria CEO-ja a küzdelmet a magyar kormány ellen. Múlt hét pénteken az Európai Bizottság alelnökével, Margrethe Vestagerrel egyeztetett a kockázatokról, amelyet a magyar kiskerekesdelemi piac leszabályozása jelent a szabad versenyre.  számolt be a közösségi médiában. X-bejegyzésében azt írta, hogy Hans K. Reisch, a SPAR Österreich vezérigazgatójával azokról a lehetséges kockázatokról egyeztetett, amelyek a magyar piacon a versenyt fenyegetik.

Margrethe Vestager az X-en közzétett bejegyzésében azt írta az egyeztetést követően, hogy minden vállakozásnak egyenlő feltételek járnak, még Magyarországon is:

A SPAR osztrák cégcsoporjának vezérigazgatója még márciusban jelentette be, hogy a kormány részesedést szerezne az üzletláncban és éles kritikát fogalmazott meg a kormány által hozott szabályokkal szemben, mint amilyen a különadó. Az adok-kapok itt nem ért véget, Gulyás Gergely egy áprilisi kormányinfón belengette, hogy beperelik a boltláncot rágalmazásért. Ekkor röppent fel a hír a SPAR esetleges kivonulásáról is a magyar piacról, ezt azonban hamar cáfolták

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy tűnik, Hans K. Reisch nem hagyta annyiban a dolgot, nem nyugszik bele az egyenlőtlen versenyhelyzetbe. Erről egyeztetett most Brüsszelben, a részletekről azonban egyelőre nem lehet többet tudni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 3. szerda
Kornél, Soma
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm