29 °C Budapest
Low angle view of a millennial woman openning the security grill of her small store

Sorra zárnak a vidéki kisboltok Magyarországon: esélyük sincs túlélni - mi lesz így a vásárlókkal?

2024. június 28. 08:17

Egyre csökken a kisboltok Magyarországon - írta a VG. A Központi Statisztikai Hivatal legújabb összesítése szerint 2023-ban tovább csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma Magyarországon, folytatva ezzel a 2013 óta tartó tendenciát, amely során az élelmiszer- és egyéb termékeket árusító boltok, valamint az üzemanyagtöltő állomások is érintettek voltak a visszaesésben.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb összesítése szerint a kiskereskedelmi üzletek száma országszerte csökkenő tendenciát mutat. Ez a jelenség 2013 óta megfigyelhető, és 2023-ban sem történt változás ebben az irányban. A KSH adatai alapján 2023 júniusának végén Magyarországon 103 ezer kiskereskedelmi egység működött, ami 6,4 százalékos, azaz 7028 üzlettel való csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Ez a visszaesés minden üzlettípust érintett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű boltok aránya a teljes kiskereskedelmi hálózaton belül 33 százalékot tett ki, számuk egy év alatt 4,5 százalékkal csökkent. Az egyéb termékeket árusító boltok, amelyek az összes üzlet 65 százalékát képviselték, 7,4 százalékos csökkenést mutattak. Az üzemanyagtöltő állomások esetében is csökkenés volt tapasztalható: ezek aránya az összes kiskereskedelmi egység között mindössze 1,9 százalék volt, és számuk egy év alatt 3,6 százalékkal esett vissza.

Budapest és Tolna vármegye rendelkezik a legtöbb kiskereskedelmi egységgel, míg Fejér és Pest vármegyék a lista másik végén helyezkednek el. Ennek ellenére Pest vármegyében találhatók a legforgalmasabb bevásárlóközpontok.

A KSH jelentése szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon – hasonlóan az Európai Unió több tagállamához – csökkenést mutatott az elmúlt évben. A teljes forgalom értéke elmaradt az előző évitől: összesen mintegy 18,4 ezer milliárd forintot tett ki, ami volumenét tekintve 7,9 százalékos visszaesést jelent. Az egyes megyék között jelentős eltérések figyelhetők meg a bolti forgalom tekintetében. Pest vármegye kiemelkedik napi átlagosan 618 ezer forintos forgalmával egy üzletre vetítve, míg Békés vármegye csak ennek mintegy felét tudja felmutatni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogyasztói kiadások terén Budapest lakosai költötték naponta átlagosan a legtöbbet (5900 forint), míg Nógrád megye lakosai a legkevesebbet (3500 forint). További magasabb kiadást mutató megyék között találhatjuk Győr-Moson-Sopron, Zala vagy Veszprém megyét. Az idei év eleji adatok szerint javulást mutatott a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon; januárban növekvő tendencia volt megfigyelhető éves alapon.

Vámos György piaci trendekkel foglalkozó szakértő hangsúlyozta a falusi kisboltok fontosságát és azt, hogy további állami támogatásra lehet szükségük ahhoz, hogy fenn tudjanak maradni. Összegezve: bár Magyarországon csökkennek a kiskereskedelemi egységek számai és ezáltal változik az elérhetőségük is regionálisan, bizonyos területeken még mindig nagyobb forgalmat generálnak ezek az üzletek. Az állami támogatások és piaci dinamikák hatása kulcsfontosságú lesz abban, hogy hogyan alakulnak tovább ezek a trendek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm