Boy coughing into his arm

Újra oltásra szólítanak rengeteg magyart: súlyos dolog derült ki a szamárköhögésről Magyarországon

2024. július 3. 13:03

Ismét visszatért hazánkba a szamárköhögés, mert a gyermekkori kötelező védőoltások megújítására szolgáló felnőttkorban alkalmazható vakcinákból hiány lépett fel. Cikkünkben utánajártunk a betegség lefolyásának, a tüneteknek, és elmondjuk azt is, kire kell a legjobban figyelnünk.

Egyszer már legyőzöttnek hitt, veszélyes betegség okoz súlyos aggodalmat a magyar szülők körében. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGyK) adataiból az látszik, hogy ha egyelőre nem is nagy esetszámban, de megint terjed a szamárköhögés, ami leginkább a csecsemőkre és a kisgyerekekre veszélyes.

Bár az átoltottság Magyarországon rendkívül magas, és természetesen kötelező védőoltás is van ellene, a betegség terjedése azért is okoz komoly aggodalmat, mert az ismétlő vakcina, ami megerősítené a védettséget jelenleg hiánycikknek minősül - erről szintén beszámoltunk a múlt héten. A szülőknek tehát most nagyon oda kell figyelniük a most született gyermekeikre, minden óvintézkedést meg kell tenniük, hogy ne fertőződjenek meg az újszülöttek. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy hogyan vigyázhatunk legjobban a veszélyeztetett korosztályban lévőkre, illetve magáról a betegségről is igyekeztünk a lehető legtöbbet megtudni.

Mikor gyanakodjunk szamárköhögésre?

Múlt heti cikkünkben már mi is meghatároztuk pontosan, hogy mik a szamárköhögés legfőbb tünetei. A szamárköhögés bakteriális fertőzés, többek között a Bordetella pertussis és a Bordetella parapertussis nevű baktériumok okozzák. Cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel), közvetlen érintéssel, szennyezett tárgyakkal terjed. A tünetek kialakulását a légutak hámrétegének gyulladása okozza.

A betegséget okozó kórokozó kimutatása orr- és torokváladék-mintából történik. A tünetek súlyosságától függően érdemes háziorvoshoz fordulni. A legelső tünetek könnyen összetéveszthetők enyhe náthával, más felső légúti megbetegedéssel, vagy allergiával is. Azonban ha a hurut nem oldódik, és elhúzódó köhögés jelentkezik, érdemes felkeresni a háziorvost. Láz, súlyos tünetek esetén pedig mindenképpen javallott, hogy orvoshoz menjünk. Az orvos mellkasröntgent, mellkasi CT-t, vérvételt rendelhet el, ha úgy gondolja, hogy szamárköhögéssel állunk szemben.

Az NNGYK adatai szerint a fertőzés külföldről, jellemzően Szerbia felől jött be Magyarországra, de Ausztriában is regisztráltak több megbetegedést is az elmúlt hetekben. A légúti figyelőszolgálat adatai szerint június második hetében  "csak" 16, addig az előző héten már 20 megbetegedést regisztráltak. Budapesten kívül még nyolc vármegyéből érkezett bejelentés szamárköhögéses (pertussis) megbetegedésről, a betegek közül 4 csecsemő volt.

Egész Európa szenved tőle

Dr. Rósa Ágnes, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke a Pénzcentrummal azt közölte, hogy a betegség tünetei viszonylag könnyen felismerhetők, viszont veszélyes is ez a betegség, már csak rendkívüli ragályossága okán is.

A szamárköhögés egy baktérium okozta, cseppfertőzés útján terjedő, rendkívül ragályos fertőző betegség. A kórokozó az ember orrnyálkahártyához tapad és ott szaporodik. A fertőzőképességi index 90% körüli. A tünetek 7-10 napos lappangási idő után gyakran banális légúti tünetekkel kezdődnek, melyeket erősödő, főleg éjszaka jelentkező köhögés jellemez. A második hét végére a köhögés jellege változik, egyre hosszabban tartó és erősebb izgatott, görcsös lesz és a  köhögések végén hangos, elnyújtott, sivító belégzési „húzás” hallatszik, majd a roham ismétlődhet. Ez a szakasz 2-3 hétig is eltarthat, majd fokozatosan csökken a rohamok száma

- tárta fel a betegség jellemző tüneteit a szakember. Azt is hozzátette, hogy a járvány a jelenlegi ismeretek szerint délről is érkezhetett, de az egész kontinensen egyre több a szamárköhögéssel regisztrált beteg.

Egész Európában növekszik a betegek száma,az NNGYK a környező országokban - Szerbia, Horvátország - előforduló járványra is felhívta a figyelmünket. Magyarországon korábban rendkívül ritka volt a betegség, de az utóbbi hónapokban emelkedett az esetszám nálunk is. A kórokozó az emberi orrnyálkahártyában él és szaporodik, folyamatosan velünk él, így rendszeresen találkoztunk a kórokozóval, ami a Nemzeti Védőoltási Program eredményeként megszerzett védettségünket időnként megerősítette. A COVID járvány időszakában viszont a megtett járványügyi óvintézkedések hatására - sok más betegséghez hasonlóan - ezzel a kórokozóval sem találkoztunk, így a megerősítés elmaradt

- mondta el Rósa Ágnes.

Bele is halhat, aki még nem kapott oltást

A HGYE alelnöke arra is kitért, hogy nem csak a csecsemők és a kisgyermekek, de a felnőttek is elkaphatják ezt a betegséget. A veszélyt az jelenti, hogy bár sokan nem is tudják, hogy ezzel a betegséggel fertőzöttek, a közelébe kerülhetnek csecsemőknek, akik még talán az oltást se kapták meg, és ez nagyon súlyos bajt is hozhat.

Mindenképpen figyelmet igényel a betegszám növekedése és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a veszélyeztetett korosztályok védelmére, hiszen sem a vakcinációs, sem a természetes immunitás nem életre szóló. Az oltási programokban jelenleg használatos (acelluláris) vakcinák nem akadályozzák meg az orrgaratban történő hordozást, és 3-5 évig nyújtanak védettséget. A felnőttkorú magyar lakosság mintegy 85%-a  fogékony a fertőzésre, ezért szükséges a 18 éves kor feletti korosztály 10 évenkénti, a gyermekvállalást tervezők 5 évenkénti újraoltása, valamint a várandósok oltása a harmadik trimeszterben, hogy a megszületett babákat meg tudjuk védeni életük első 6 hónapjában, amíg a védőoltások eredményeként a megfelelő immunitás ki nem alakul

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta a szakértő. Kitért arra is, hogy a legnagyobb veszélyben azok a csecsemők vannak, akiknél a védettség a 2,3,4 hónapos korban beadott kötelező oltások után még nem teljes mértékben alakult ki.

A legtöbb súlyos megbetegedés egy éves kor alatt, leggyakrabban 6 hónapos kor alatt, a még oltatlan, vagy részlegesen oltott, megfelelő immunitással még nem rendelkező csecsemőknél fordul elő. Ebben az életkorban, súlyos, akár halálos lefolyással is számolni kell. Ezeket a fiatal csecsemőket szüleik, testvéreik, közeli hozzátartozóik, gondozóik fertőzhetik meg

- zárta gondolatait Rósa Ágnes.

Mindig visszatér, de magas az átoltottság

A Portfolio Checklist podcastjában Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója nyilatkozott többször is a szamárköhögésről. Mint fogalmazott: megszokott jelenség, hogy a szamárköhögés 5-6 évente visszatér, most azért találkoztunk vele régebben, mert a koronavírus-járvány elleni védekezés ezt a fertőző betegséget, annak terjedését is jelentősen visszavetette.

98 százalékos átoltottság van a betegség ellen, ez Európában és világszinten kiemelkedőnek számít. A covid alatt ráadásul teljes volt az odafigyelés ezekre a fertőzésekre, ugye ekkor is nőtt az oltottság, persze nem a szamárköhögés ellen. A vakcinák "időbeli kopása" miatt azonban most visszatért a betegség, ami a szamárköhögés esetén amúgy is elmondható, hogy 5-6 évenként szokott visszatérni

- mondta Csiki Gergely. Hozzátette, hogy kötelező protokoll felnőtteknek nincs a szamárköhögés elleni oltásra, de aki szeretné vagy szükségét érzi, az beadathatja magának.

Protokoll nincs, de ajánlás azért van a veszélyeztetettebb korosztályba tartozók részére. A szamárköhögés elleni védőoltást kötelezően csak a gyermekeknek írják elő, ám a már említett csoportba az idősek, várandós anyák is beletartoznak. Az ajánlás pedig úgy szól, hogy az időseknek érdemes felvenni ezt az oltást, vagy olyanoknak, akik csecsemőkorú gyermekkel érintkezhetnek - akár szűkebb, akár a tágabb családban, ha van 2-3 hónaposnál fiatalabb újszülött, és találkozni szeretne vele, akkor mindenképpen érdemes beadatni a szamárköhögés elleni védőoltást

- tette hozzá Csiki Gergely. Elmondta még, hogy a hiány megoldódni látszik, a gyártótól az NNGYK már azt a tájékoztatást kapta, hogy újra elérhető lesz a vakcina, mégpedig már a következő napokban.

Az NNGYK azt a tájékoztatást kapta, hogy a következő napokban nagy mennyiségben lesz majd a patikákban elérhető a szamárköhögés elleni vakcina, de addig is létezik egyébként egy helyettesítő készítmény. Ez azonban felnőtteknek szánt készítmény, tehát aki akar, az a már említett okokból - veszélyben érzi magát, vagy védeni szeretné a szűkebb vagy a tágabb családban élő csecsemőkorúakat - fel tudja venni az oltást.

- tette még hozzá a Portfolio lapigazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 5. péntek
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm