A man puts a medical container with semen analysis labeled, next to the completed form, on a white background. Donor sperm for artificial insemination, infertility treatment, planning of children.

Már ebben sem bízhatunk: ki tudja kinek a gyerekét hordjuk ki, keveredés történt a spermabankban

2024. július 3. 15:40

A Queensland államban végzett egészségügyi felügyeleti vizsgálat rávilágított a termékenységi minták azonosításával és nyomon követésével kapcsolatos rendszerszintű hiányosságokra. A kormány a fagyasztott spermiumok tisztítását rendelte el, hogy megelőzzék a téves azonosításból eredő genetikai és orvosi információk elvesztését, valamint a véletlen vérfertőzés kockázatát - jelentette a BBC.

A Queensland államban található Ausztráliában a fagyasztott spermiumok tisztítását rendelték el, miután az egészségügyi felügyelet során kiderült, hogy a termékenységi minták közel felénél téves azonosítás veszélye áll fenn. Ez a helyzet komoly aggályokat vet fel a szülők és a donorgyermekek genetikai információinak és orvosi feljegyzéseinek hozzáférhetőségét illetően, valamint véletlen vérfertőzés kockázatát is magában foglalja.

Az iparágat érintő vizsgálatot néhány nagyobb szolgáltatóval kapcsolatos hanyagsági vádak indították el. A helyzetet tovább súlyosbítja az adományozott sperma országos hiány, amelyet a növekvő kereslet, szigorodó szabályozás és a világjárvány okozta zavarok eredményeznek.

Az ausztrál párok mintegy hatodának nehézséget okoz a családalapítás, sokan közülük donorok segítségét veszik igénybe. A Queensland állami egészségügyi ombudsmanja által végzett vizsgálat rávilágított "rendszerszintű problémákra" a minőség, biztonság és érintettek védelmének terén. Megfigyelték, hogy a spermaadományok, petesejtminták és embriók 42%-ánál azonosítási és nyomonkövethetőségi problémák merültek fel.

A jelentés szerint előfordultak esetek, amikor nem tájékoztatták megfelelően a pácienseket a donorok egészségi állapotáról, tévesen azonosították a petesejteket és embriókat vagy összekeverték a spermiumokat.

Egyes családok szerint ez különböző biológiai apától született gyermekekhez vezetett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ombudsman "magas kockázatúnak" minősített több ezer 2020 előtt lefagyasztott spermamintát amiatt, ugyanis nem feleltek meg a kettős tanúsításnak - egy gyakorlatnak, amely során két szakember ellenőrzi az anyag helyes jelölését.

Anastasia Gunn - egy anya, aki beperelte egy queenslandi termékenységi szolgáltatót rossz sperma miatt - döbbenetét fejezte ki. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy kétszeresen ellenőrizzék az anyagot a beültetések előtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 6. szombat
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm