Ha Túró Rudi, akkor Pöttyös? - mi lesz az új meglepetés?

Pénzcentrum
2007. május 14. 05:55

Szinte nincs ma Magyarországon olyan ember, akinek a Pöttyös szóra ne a Túró Rudira asszociálna első körben. A piaci helyzetről, az értékesítésről, a tulajdonosi struktúráról illetve az exportálásról kérdeztük Sipos Juditot, a Friesland Hungária Zrt. Pöttyös üzletágának igazgatóját.

Pénzcentrum: A tejalapú édességek körében milyen pozíciót foglal el a Pöttyös Túró Rudi? Mekkora a Pöttyös piaci részesedése?

Sipos Judit:
A szeletes hűtött tejdesszert kategóriában 51%-os, domináns értékbeli piacrésszel vezet a Pöttyös.

Pénzcentrum: Mekkora részesedéssel rendelkezik a Pöttyös a különböző márkájú Túró Rudi jellegű termékek között?

Sipos Judit: Ezen belül a Túró Rudi szegmensben értékben 74%-al abszolút piacvezető.

Rövid Ruditörténelem
A Túró Rudival először az ötvenes évek során találkozhattunk hazánkban, ekkor még a gyártásával a Szabolcs Megyei Tejipari Vállalat foglalkozott. 1999-ben történt meg a formaváltás, új kabátot kapott a Túró Rudi. Az ezredfordulót követően folyamatos újításokkal lép elő a Pöttyös. Először az ízesített, majd az Óriás jelent meg, 2003 óta pedig a tejbevonatos Túró Rudit fogyaszthatjuk.

Pénzcentrum: Mennyire jelent konkurenciát a többi tejipari gyártó Túró Rudi jellegű terméke?

Sipos Judit:
Jelenleg a piacon harmincas nagyságrendben kaphatóak hasonló jellegű termékek ezek azonban együttesen sem képesek még csak megközelíteni sem a Pöttyös piaci pozícióit. Nem félünk sem a konkurenciától, sem attól, ha meg kell méretni a versenyben a termékeinket. A versenyhelyzetet sokkal inkább inspirálónak találjuk, ezért annak bármikor állunk elébe!

Pénzcentrum: Mit kell tudni a Pöttyös tulajdonosi szerkezetéről?

Sipos Judit: A tulajdonosi szerkezetnél sokkal fontosabbnak véljük, hogy a Pöttyös jellegzetesen és hagyományosan magyar termék. Magyar élelmiszeripai mérnökök termékfejlesztésének eredménye. Sikereit a Szabolcsiak több évtizedes kitartásának, kiváló minőségű hazai alapanyagainak és azoknak a munkatársainknak köszönheti, akik a tradíciókat évtizedeken keresztül megőrizve, a hagyományokat gyakran generációkon átörökítve dolgoznak a termék folyamatos fejlesztésén. Ezt pedig még a Pöttyös holland tulajdonosai is elismerik, és rendkívül nagyra becsülik.

Pénzcentrum: Van-e olyan kor-, vagy társadalmi csoport, amelyre kiemelten jellemző a Pöttyös termékeinek fogyasztása?

Sipos Judit: Nincs, a Pöttyös olyan termék, amit az unokáktól a nagyszülőkig mindenki ismer, kedvel és fogyaszt.

Pénzcentrum: A közelmúltbeli termékinnovációk (Túró Rudi jégkrém, bonbon) mellett milyen újításokkal kívánnak megjelenni a piacon?

Sipos Judit: Természetesen folyamatosan dolgozunk különféle fejlesztéseken, a Túró Bonbon és a Pöttyös jégkrém egyaránt rendívül "friss újszülöttünk". Most egyik legfontosabb feladatunk, hogy figyeljük a két új termékek piaci szereplését, ezekkel kapcsolatban a vásárlók visszajelzéseit, és mindezeket figyelembe vegyük a soron következő fejlesztések során. Új ötleteink mindig vannak, különféle fejlesztéseken pedig folyamatosan dolgozunk, így soron következő meglepetésünk is készülőben van már. Hogy legközelebb mivel lepjük meg a vásárlókat, az egyelőre legyen titok, hiszen nem szeretnénk a meglepetést elrontani.

Pénzcentrum: Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy nem tervezik-e a gyártási technológiát külföldre is vinni, egyfajta exportcikké tenni a Túró Rudit? Megjelenik-e maga a Pöttyös Rudi a külpiacokon is, tehát exportálja-e a vállalat ezt a terméket?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sipos Judit: A Pöttyös Túró Rudi már ma is exportcikk, Romániában és a Szlovák piacon egyaránt elérhető a termék Dots márkanéven. Emellett elemzéseink azt bizonyítják, hogy Dél- és Nyugat-Európa bizonyos részei is alkalmasak lehetnek a kedvező fogadtatásra. A külföldi terjeszkedés természetesen igen komoly marketing és tőkebefektetést igényel. Jelen pillanatban elsődleges prioritást a hazai piac élvez.

Pénzcentrum: Mennyi Túró Rudi fogy el évente?

Sipos Judit: Milliós nagyságrendű.

Pénzcentrum: Tapasztalható valamiféle szezonalitás a Pöttyös termékeinek fogyasztásában?

Sipos Judit: Örömmel mondhatjuk, hogy nem, egyedül talán csak a karácsonyi bejglik képesek arra, hogy alig észrevehetően mérsékeljék a fogyasztók Túró Rudi evő kedvét.

Pénzcentrum: Milyen a Pöttyös gazdasági teljesítménye? Mekkora az éves árbevétel, illetve árbevétel-arányos nyereség? Mekkora a Pöttyös piaci értéke?

Sipos Judit: Az erre vonatkozó adatokat természetesen üzleti titokként kezeljük.

Pénzcentrum: Minden évben igazi slágernek számít a Szigeten a Túró Rudi automata, valamint az ügyességi játékok? Az idén is számíthatnak a kikapcsolódni vágyók a Pöttyösre? Várható valami újdonság?

Sipos Judit:
Minden évben azon dolgozunk, hogy újnál újabb, izgalmasabb és látványosabb aktivitásokkal lepjük meg a Szigetelőket. Ez eddig még mindig sikerült, természetesen az idén sem szeretnénk a Szigetelőknek csalódást okozni.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17