Budapest, Magyarország - 2013. június 5: Áradó Duna Budapesten.

Európában nálunk a legnagyobb az árvízveszély: több mint 2 millió ember van veszélyben

2024. szeptember 16. 15:03

Bécs már elesett, miközben a Duna vízszintje tovább emelkedik. Ez semmi jót nem jelent a magyarországi folyószakaszra nézve, különösen azért, mivel a magyarországi árvízi kitettség jóval nagyobb, mint nyugati szomszédunké. Európában ugyanis hazánk árvízi kitettsége a legnagyobb. Ehhez évtizedes árvízvédelmi problémák is társulnak, melyek a mostani árhullám esetében is visszaüthetnek - olvasható a Biztosítási Elemző Központ közleményében.

Magyarország vízkár-veszélyeztetettségét alapvetően meghatározza, hogy a Kárpát-medence legmélyebb részén fekszik és így a környező hegyvidékek vízgyűjtőhelye. Kevesen tudják azonban, hogy mekkora valójában a veszély. Hazánk, több mint 30 százalékos árvízi kitettséggel rendelkezik, mely érték messze a legmagasabb Európában.

Az ország területének csaknem 23 százalékát folyói-, míg 10 százalékát kisvízfolyásai mentén fekvő árterületei teszik ki(!). Ezen a közel egyharmadnyi területen 700 település található, 2 millió ember él és itt húzódik a közutak 15, illetve a vasutak 32 százaléka.

Sajnos a védekezés és a károk kezelésének mikéntje, Magyarország esetében - mindezek ellenére - még ma is csak esetleges. Folyamatosan visszatérő probléma a védművek karbantartása, a vízelvezető árkok és átereszek tisztításának elmulasztása, ezek mezőgazdasági céllal történő hasznosítása (beszántása), mely további árvíz és belvízkárokat okoz. Szintén probléma, hogy sok (jelenleg biztosítatlan, árvíznek és villámárvíznek kitett) lakóingatlan fekszik a folyók árterületén belül, melyekre a hazai biztosítóintézetek - értelem szerűen - nem vállalnak biztosítási fedezetet.

Az OECD országok helyzetét vizsgáló vonatkozó tanulmány megállapítja, hogy Magyarországon a természeti katasztrófákhoz és károkhoz tartozó alapvető információk összegyűjtése és elérése is gondot okoz, továbbá hibás a károk bekövetkezése utáni direkt támogatási formák rendszere is, ahol az állam az árvízkárosultak házát a költségvetés terhére „karitatív” módon utólag helyreállítja. Ez jelentősen csökkenti a lakosság öngondoskodását, erősítve a "Ha az állam úgyis kifizeti a helyreállítást, minek kössek akkor biztosítást?" típusú hozzáállást. A problémák tehát nem újkeletűek és bár a közelmúlt árvizei ugyan ráirányították a figyelmet a problémákra, de érdemi intézkedés egyelőre nem történt.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A biztosítási alkuszok, már 2010 szeptemberében tartott konferenciájukon komplex javaslatokat fogalmaztak meg és sürgették - egy kármegelőzésen és kockázatcsökkentésen nyugvó - átfogó kockázatkezelési rendszer kialakítását. Egy olyan rendszerét, mely a nemzetközi gyakorlatoknak megfelelően az állam és a biztosítási szektor közötti szoros együttműködése mellett, magában foglalta volna a szükséges törvényi és jogi szabályozásokat (építési és katasztrófavédelmi előírásokat), valamint a biztosítások újragondolását, valamint a kármegelőzés és védművek karbantartásának finanszírozást.

A Biztosítási Elemző Központ szerint a mostani árvizek kapcsán ismét előtérbe kerülhet a kérdés, ehhez azonban kormányzati koordinációra lenne szükség, mert a piac önszabályozása itt nem tud megfelelő eredménnyel működni. Mivel a Duna tetőzése csak szeptember 20-a körül várható és addig folyamatos vízszintemelkedéssel lehet számolni, könnyen elképzelhető, hogy a korábbi legmagasabb Duna vízállás értéke (891 cm - Budapestnél) is megdőlhet és ismét a 2010-es árvízhez hasonló nagyméretű katasztrófával kell szembenéznünk.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 18. 21:17