25 °C Budapest
Solar panels on the roof of a building

Hamarosan indul a napelemes pályázat új etapja: ez sokat segíthet azoknak, akik már telepítették a rendszert

MTI
2024. június 4. 10:44

étfő estig 15231 támogatási kérelem befogadásáról született döntés a modern napelemes rendszerek telepítését ösztöntő pályázaton, összesen több mint 62 milliárd forint értékben. Már biztosra vehető, hogy a kiírásban jelzettnél több családot segít a program a zöldenergia termelésében és tárolásában - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az év elején közzétett felhívás az ingatlanonként 5 millió forint maximális állami hozzájárulással számolva 15 160 projektet jelzett előre, a jóváhagyott kérelmek száma ezt a hétfői nappal meghaladta - írták. Az eddigi nyertes pályázatok alapján az átlagos támogatási igény 4-4,1 millió forint. A 75,8 milliárd forintos eredeti keretösszegből így több mint 18 ezer családtól vállalhatja át az állam a napelem és energiatároló beszerzési és felszerelési költségeinek kétharmadát - ismertette az EM.

A Napenergia Plusz Programban februárban születtek meg az első támogatói döntések, május végén pedig a kifizetések is megindultak. A benyújtott, de mostanáig el nem bírált kérelmekben további, közel 10 milliárd forint igény érkezett már be, ezek feldolgozása folyamatosan zajlik. A minisztérium azt is kilátásba helyezte, hogy

várhatóan még idén elérhetővé válik a folytatás, amelyben tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemes rendszerek mellé vásárolhatnak támogatással korszerű energiatárolót a háztartások.

A bejegyzésben felhívták a figyelmet arra is, hogy a kormány a jelenleg futó programokban összesen 200 milliárd forinttal segíti a családokat és vállalkozásokat a termelésében és tárolásában. A vállalatoknak szóló pályázat 62 milliárdos keretösszegéből a nyertesek 2026 tavaszára hússzorosára, 400 megawatt fölé növelhetik a hazai ipari energiatárolói kapacitást. Hangsúlyozták: a zöldenergia előállítása és tárolása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és ellátásbiztonságát, a családok és vállalatok önellátási képességét, csökkenti a tisztán megtermelt áramot helyben felhasználók rezsiterheit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 30. vasárnap
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 29. 19:18
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm