Obese cat eating fresh corn with owner

Itt a tökéletes főtt kukorica főzési ideje, elronthatatlan recepje: így tuti nem marad kemény

2024. június 28. 19:04

Beköszöntött a csemegekukorica szezon, már kapható a boltokban a hazai termesztésű kedvenc. Ahogy idén szinte minden zöldség, gyümölcs, gabona, úgy a kukorica is hamarabb megérett, a vásárlók nagy örömére. Így már júniustól élvezhetjük az egyik legkedveltebb nyári csemegét. A főtt kukorica elkészítésével viszont sokan gondban vannak: meddig kell főzni, hogy ne maradjon kemény? Mutatjuk az elronthatatlan receptet.

A főtt kukorica készítése valójában gyerekjáték, ha tudjuk hogyan készítsük el. Azonban sokan találkozhattak olyan problémával már az évek során, hogy a szemek beesettek lettek, kemények maradtak. Vajon miért történik ez, ha úgy készítjük el a nyári csemegét, ahogy régen? Bennünk van a hiba? A válasz: az idők változnak, ahogy a ma boltokba kerülő csemegekukoricák - legyenek azok hazai termesztésűek, vagy importból származók - szintén változtak. Nem tévedünk, ha úgy emlékezünk: a kukoricát sokáig kellett főzni, hogy puha legyen. A mai kukoricáknak azonban már kevés főzési idő is elég, ha pedig túlfőzzük, visszakeményedik. Ezért a tökéletes főtt kukorica egyik titka, hogy nem szabad sokáig főzni.

A gyakorlatlan szakácsok könnyen belesétálnak a kukoricafőzés csapdájába: túlfőzik a csemegekukoricát, az megkeményedik, és mivel azt gondolják, hogy még nem puhult meg, tovább főzik. Aztán csak nem puhul a kukorica, bármeddig főzik tovább. A kudarctól pedig megfogadják, hogy soha többet nem vesznek, főznek csemegekukoricát. Ez nagy hiba, nem szabad feladni! Régen valóban sokkal tovább tartott mire megpuhult a csemegekukorica, mert akkor még más fajtát lehetett kapni. Ezek a mai kukoricák azonban könnyen puhulnak, nagyon gyorsan megfőnek, bővel elég nekik negyed óra főzés.

A tökéletes főtt kukorica titka

Aki szokott recepteket olvasni, az tudja, hogy az első és legfontosabb titok az alapanyag. A tökeletes ételhez gondosan kiválasztott alapanyag kell. A kukorica legyen szép, jó illatú, egészséges. A bajsza ne legyen fonnyadt, a héja szép, friss zöld színű legyen, ne száraz, kukacrágta. A szemek teltek legyenek, ne aszottak. A beteges kinézetű csöveket kerüld. Legjobb már a boltban megbontani a végét a kukoricának - egyrészt a szemek ellenőrzése céljából, másrészt itt látszik a betegség, ami kívülről talán nem.

Ha sikerült szép, egészséges kukoricát szerezni, érdemes rögtön felhasználni, nem napokig tárolgatni. Ha mégis tárolni akarja valaki - a már megfőtt verziót előnyősebb így, de nyersen is - el lehet tartani 1-2 napig a hűtőben a kukoricát.

A csemegekukoricát főzés előtt megtisztítjuk, a héjat eltávolítjuk, a legfelső rétegét kidobjuk, az alsó leveleket megtartjuk. A bajuszt kigyomláljuk, a csövekről pedig le lehet vágni a végeket, ha nem szépek rajta a szemek. Ha nem nagy edényben főzzük őket, akkor félbe is lehet törni, hogy elférjenek a lábasban. Mossuk meg a csöveket és a félretett héjat!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A főtt kukorica főzése, főzési ideje

Az edény alját kibéleljük a levelekkel, párat hagyjunk a tetejére is. A csöveket is belekészítjük az edénybe és betakarjuk a maradék héjjal.

A kukorica főzésében is, ahogy mindenben, eltérőek a vélemények, hogyan célszerű. Van, aki hideg vizet önt a kukoricára és úgy forralja fel, és miután felforrt már csak néhány percet ad neki, hogy megpuhuljon. A másik út, hogy forralunk vizet - ha pl. vízforralóban tesszük, akkor nem is csinálunk nagy hőséget vele a nyáron könnyen szaunává változó konyhában. Ráöntjük a forró vizet és újraforrástól számítva kb. egy negyed órát főzzük. Mindkét esetben érdemes kóstolással, vagy villával szúrkálással ellenőrizni, puha-e a kukorica. Ne csak egy helyen végezzünk próbát!

A tapasztalt háziasszonyok szerint sót ne tegyünk a vízbe, mert attól is megkeményedhetnek a szemek. Utólag azonban lehet sózni, de magában is kiváló nyári uzsonna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 1. hétfő
Tihamér, Annamária
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 30. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm