20 °C Budapest
Budapest, 2018. január 31.Gépkocsik Budapesten, az M3-as autópálya kivezetõ szakaszán 2018. január 31-én. Éjfélkor lejár a 2017-ben vásárolt országos és megyei éves autópálya-matricák érvényessége.MTI Fotó: Bruzák Noémi

Vaskos pótdíjat úszott meg több tízezer magyar autós: ez a legális kiskapu, bárki élhet vele

2024. június 30. 06:58

Június közepéig 270 ezer darab egynapos pályamatricát értékesítettek, és mint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatótól megtudtuk, ennek java része külföldi autókra került. 2023-ban majdnem 1 millió pótdíjat szabtak ki a matrica nélküli autósokra, emellett további 1,5 millió eset került külföldi behajtópartnerekhez. Sokan nem tudják, de a pótdíjfizetés kiváltható azzal, ha valaki vásárol egy egész évre szóló jogosultságot - legalább valami haszna is van a befizetésnek -, a NÚSZ szerint tavaly majdnem 31 ezer autós élt ezzel a lehetőséggel a büntetés befizetése helyett. Arról is kérdeztük a céget, mi a teendő akkor, ha valaki elrontja a rendszámot matricavásárláskor.

A 2024. április 1. és a 2024. június 15. közötti időszakban összesen 270 868 darab napi autópályamatricát adott el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató, ebből 173 012 darabot külföldi, 97 856 darabot pedig hazai felségjelzésű járművekre vásároltak - közölte a Pénzcentrum kérdésére a NÚSZ Zrt. Ehhez képest, mint ismertették: havi matricából a 2024. április 1. - 2024. június 15. közötti időszakban 335 183 darab, heti (10 napos) úthasználati jogosultságból pedig 1 548 672 darab kelt el.

Összességében 2024. évre 2024. június 15-ig (az előértékesítéssel együtt) 7 335 334 darab e-matricát vásároltak a közlekedők, a fajtánkénti megoszlás a következő:

  • éves: 654 980 db,
  • havi: 620 360 db,
  • heti: 3 283 827 db,
  • napi: 270 868 db,
  • vármegyei: 2 505 299 db.

Ugyanakkor, mint hozzáteték, a fenti adatokból bármilyen arányosítást és abból esetleges következtetés levonását az egyes matricatípusok tekintetében nem tartanának szerencsésnek, tekintettel arra, hogy az úthasználói szokások az év során folyamatosan változnak.

Emiatt a különböző matricatípusok különböző időszakokban népszerűek, pl. az éves országos és vármegyei matricák legnagyobb részét már az elővásárlás keretében, illetőleg az év első egy-két hónapjában megveszik a közlekedők, míg a heti és a havi matricák népszerűsége a nyári hónapokban ugrik meg igazán, a július-augusztus hónapokban

- fogalmazott a NÚSZ.

Rengeteg autóst büntettek meg

Kérdésünkre a cég elárulta, úthasználati jogosultság hiánya, vagy nem megfelelően megváltott jogosultság miatt a 2023-as évben közel 1 millió darab pótdíj került kiszabásra a belföldi úthasználók részére a NÚSZ Zrt. által, valamint további közel 1,5 millió pótdíjeset került átadásra közreműködő külföldi behajtó partner részére.

A Díjrendelet alapján a pótdíj forgalmi rendszámonként és naptári naponként legfeljebb egy alkalommal kerülhet kiszabásra, azonban ugyanarra a rendszámra egymás utáni napokra több pótdíja is keletkezhet egy-egy ügyfélnek. Fontos tudni továbbá, hogy a pótdíjesetek egy része rendeződni tud a fizetési felszólítás kiküldése után. Ilyen eset például, ha valaki vásárolt e-matricát, de elírta a rendszámot vagy a felségjelzést, és ezt utólag igazolni tudja. Ilyenkor a NÚSZ Zrt. a kiszabott pótdíjat visszavonja

- magyarázták. Emellett az olyan pótdíjkedvezményeket is megemlítették, mint a pótdíjmaximalizálás, pótdíjamnesztia, pótdíj alóli mentesülés éves matrica vásárlásával, ezek szintén a jogkövető magatartás erősítését, és nem a büntetést szolgálják.

Pótdíjkedvezmény nem automatikusan, hanem az ügyfél külön kérésére vehető igénybe - húzták alá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha valakire pótdíjat szabnak ki jogosulatlan úthasználat miatt, az kiválthatja a büntetését azzal, ha megvásárol egy egész évre szóló jogosultságot. A cég szerint ezzel sokan élnek is:

2023-ban összesen 30 917 darab gépjármű (rendszám) esetében kérték az ügyfelek pótdíjuk, pótdíjaik éves országos e-matricával történő kiváltását.

Ezt kell tenni, ha elrontod a rendszámot

Mint megemlítették, abban az esetben is lehetőség van a pótdíjmentességre, ha valaki elírta a rendszámot. Mint kérdésünkre elárulták: a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálata a 2024. január 1. – május 31. közötti időszakban összesen 9 865 db rendszámelírás szolgáltatást végzett. (Ez az adat kifejezetten az elvégzett szolgáltatások és nem feltétlenül az ügyfelek számára vonatkozik.)

Felhívták a figyelmet: a matricavásárláskor tévesen megadott rendszám javítására csak akkor van lehetőség, ha az elírás maximum 3 karaktert érint. Pótdíj kiszabása esetén a korrigálásra a pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül van lehetőség, pótdíj hiányában az e-matrica az érvényességi ideje alatt bármikor intézhető. A módosítást követően az e-matrica a módosított rendszámra lesz érvényes az érvényesség kezdetére visszamenőleg.

Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt, vagy – ha a vásárlás nem benzinkúton történt – az elektronikus nyugtázó értesítést. Az ügyintézés díja 1470 Ft. A „0” (nulla) és az „O” karakterek, illetve az „1” és „I” karakterek felcseréléséből adódó karaktertévesztés átírása során nem kell ügyintézési díjat fizetni

- húzták alá. A téves rendszám javítása intézhető videós ügyintézési csatornán, személyesen az ügyfélszolgálati irodáinkban, valamint az e-matrica érvényességi idején túl levelezés (e-mail, postai levél) útján is.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 2. kedd
Ottó
27. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem