17 °C Budapest
Bécs, Ausztria - 2022. október 16.: Az Erste Group Bank AG székhelye a bécsi Belvedere negyedben, Bécs, Ausztria

Színt vallott az Erste: brutális az emberek hiteléhsége, jó nagyot is kaszáltak rajta

2024. augusztus 8. 10:31

Az Erste 2024 első félévi eredményeiről Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese, és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője számolt be a bank sajtótájékoztatóján, melyen a Pénzcentrum is részt vett.  

Sikeres első félévet zárt az Erste Bank - kezdte előadását Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. A cégcsoport működési eredménye elérte a 120 milliárd forintot, ami 29 százalékos növekedést jelent. A működési bevételek 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi, amelynek hátterében a kamatbevételek mellett a díj- és jutalékbevételek 20 százalékos növekedése állt.

A cégcsoport adózás utáni eredménye 74,4 milliárd forint volt az első félév végén.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a jelzáloghitel folyósításnál jelentős, 171 százalékos bővülés történt, miközben az új személyi kölcsönök és a babaváró hitelek is növekedtek. Fontos fejlemény, hogy a hitelek átlagos összegei is jelentős mértékben megemelkedtek, amit egyrészt a lakásárak inflációja, másrészt a bérnövekedés okozott. A személyi kölcsönök új folyósítása 42 százalékkal, a babaváró hiteleké 14 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a mikrohitelek új folyósítása 1 százalékkal csökkent.

A babavárókkal kapcsolatban elhangzott, hogy a növekedést az első negyedév okozta - amennyiben a második negyedévet vetnénk össze az előző év második negyedévével, akkor már csökkenés lenne megfigyelhető, amit az idén januártól életbe lépett szigorítások okoznak.

Az Erste lakossági ügyfeleinek több mint 75 százaléka csak mobilbankot használ, a hibrid és csak webhasználók aránya kiegyenlítődött. A bank ügyfelei közül több mint 635 ezer lakossági és 55 ezer mikro ügyfél digitálisan aktív.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nőtt a kezelt ügyfélvagyon is

Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője elmondta, hogy az Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 26 százalékkal emelkedett, a befektetések aránya 72 százalékra emelkedett. Érdekes piaci trendként kiemelte, hogy növekszik az ETF-ek iránti kereslet.

Ugyanakkor a vállalati hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal csökkent, a remélttől elmaradó üzleti környezetben kevésbé aktív a kereslet. A kis- és középvállalkozásoknál jelentősen, 52 százalékkal csökkent az új folyósítások mennyisége 2023. első félévhez viszonyítva.

Gazdasági kitentés

Az infláció ugyan normalizálódott, ám a veszély még mindig nem múlt el a bank szakemberei szerint. Év eleje óta tart a reálbérek növekedése, ám ezt a lakosság a tartalékok helyreállítására fordítja. A lakosság tehát óvatosan költ, a fogyasztás jelenleg még mindig visszafogott. Ugyancsak a kivárás jellemzi a vállalati beruházásokat, hitelfelvételeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 9. 19:30
Döntött az ATV műsortanácsa az ÖT című közéleti vitaműsor sorsáról: e szerint a műsor folytatódik, d...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Buxelliott  |  2024. szeptember 8. 11:08
Letört a 72800-as szint, ami értelmezésemben azt jelenti, hogy immár sokkal nagyobb az esélye a déli...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?