21 °C Budapest
Serious millennial couple planning family budget use e-bank app on laptop, do expenses calculation, make loan payment through online service, expenditures analysis, writes notes sit in kitchen at home

Tovább kígyóznak a sorok a magyarok kedvenc hiteléért: hol van már a válság, óriási a roham

2024. május 7. 13:01

Frissítette a háztartásokkal és nem-pénzügyi vállalatokkal kötött hitel- és betétszerződésekre vonatkozó adatsorait a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az alábbiakban bemutatjuk a márciusra vonatkozó friss adatsorok jelzáloghitelekre vonatkozó részeit – látni fogjuk, hogy 2022 nyara óta nem vettek fel annyi lakáshitelt a magyar háztartások, mint a most vizsgált időszakban. Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az idei évben eddig folyamatosan bővülni tudott a hitelpiac, ráadásul nem is akármekkora mértékben – a márciusban kihelyezett hitelek szerződéses összege 15 százalékkal haladta meg a februári kihelyezések összegét, jóllehet már a februári eredmény is toronymagasan verte a tavalyi év legmagasabb havi eredményét is.

Idén márciusban 97,8 milliárd forintnyi lakáshitelt vettek fel a magyar háztartások, ami 2022 augusztusa óta a legmagasabb összegnek számít. Ez az idén februári eredményhez képest is igen jelentős, bő 12,5 milliárd forintos bővülést jelent, ami százalékosan kifejezve 14,9 százalékos emelkedést jelent egyetlen hónap leforgása alatt. Még szembetűnőbb a bővülés mértéke, amennyiben a mostani eredményt az egy évvel ezelőttivel vetjük össze – tavaly márciusban 41,6 milliárd forint volt az új jelzáloghitel-szerződések összege, amihez képest a mostani eredmény 135 százalékos emelkedést jelent (+56,3 mrd).

Utoljára 2022 augusztusában fordul elő, hogy a mostanihoz hasonló méretű összeget vettek fel a magyar háztartások – a szóban forgó hónapban 96 milliárd forint volt az újonnan kihelyezett jelzáloghitelek volumene. Ez akkoriban egyébként gyenge eredménynek számított, elvégre alig három hónappal korábban, 2022 májusában még 153,9 milliárd forintnyni jelzáloghitelt vettek fel a magyar lakossági ügyfelek.

Ugyancsak a mostani eredmény kiemelkedő voltát érzékelteti, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi évben havonta átlagosan 49,6 milliárd forint volt az újonnan felvett jelzáloghitelek szerződéses összege. Ezt az átlagértéket a mostani eredmény 97,3 százalékkal haladja meg, tehát közel kétszer akkora összegről van szó.

További kedvező hír, hogy márciusban is folytatódott a lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatójának a csökkenése – az összes lakáshitelre vetítve a mutató a februári 7,85 százalékról 7,35 százalékra csökkent (-0,5 százalékpont). Az átlagos hitelköltség-mutató legutóbb egyébként 2022 júniusában volt még a mostaninál is alacsonyabb (6,93%).

Ajánlatok 2024 májusában

Végezetül a Pénzcentrum kalkulátorával ismét megnéztük, hogy milyen piaci lakáshitel-ajánlatok közül válogathatnak azok, akik most szeretnének jelzáloghitelt felvenni. A kalkulációt 20 millió forint kölcsönösszeggel, 20 éves futamidővel és 800 ezer forintos nettó családi jövedelemmel végeztük el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A leírt feltételek mellett idén május elején az UniCredit Bank ajánlata tűnik a legkedvezőbbnek – a hitelintézet jelenleg 6,25 százalékos THM mellett kínálja a fenti hitelt, ami 144 442 forintos havi törlesztőrészletet jelentene, míg a futamidő végéig visszafizetett teljes összeg 34 688 185 forintot tenne ki.

Az UniCredit Bank ajánlata után a CIB Bank (147 674 forint, THM 6,57%), a Raiffeisen Bank (147 822 forint, THM 6,58%), és a MagNet Bank (147 793 forint, THM 6,74%) ajánlatai tűnnek a legkedvezőbbnek, míg a legkevésbé kedvezőnek jelenleg egy OTP-s ajánlat tűnik – ebben az esetben 158 429 forint lenne a havi törlesztőrészlet, míg a teljes visszafizetendő összeg 37 514 914 forint lenne a futamidő végéig (THM 7,27%).

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 19. 16:13
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm