13 °C Budapest

Csökkentenéd a hitelkártyád kamatait? Íme, itt a megoldás...

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 05:55

Miből áll az Egyből Kölcsön? Ha több hetes utánajárás és három szakértő véleménye után sikerült végre meghoznod a nagy döntést, és letetted a voksod a plazma vagy az LCD TV mellett, akkor jöhet a következő nagy csata, a finanszírozás kérdése. A legjobb persze a saját forrás, de elképzelhető, hogy áruhitel felvételére vagy a hitelkártya használatára szorulsz. A döntés persze költséges, több szempontból is...

Nagy értékű elektronikai vagy bármilyen egyéb termék hitelkártyával való megvásárlása ugyanis csakis abban az esetben tanácsos, ha a számítunk arra, hogy még a kamatmentes perióduson belül meglesz az adósság kifizetéséhez szükséges pénz. Ennek hiányában ugyanis mindenképpen hónapokra eladósítjuk magunkat, az áru- és személyi hiteleknél drágább konstrukcióban.

Persze egyszerű megoldás lenne személyi kölcsönt felvenni, ekkor azonban lemondunk a gyors cselekvés adta szabadságról. Áruhitel esetén sok esetben még a finanszírozó megválasztásáról is le kell mondanunk, ha az adott akció keretében az adott üzletben szeretnénk vásárolni. Nem is szólva a hiteligénylés időigényességéről.

Nem szabad elfeledkeznünk azonban arról, hogy egy valóban 0 százalékos áruhitellel járunk a legjobban, ha teljesíteni tudjuk a szerződésben foglalt feltételeket. Az áruhitelpiac lassan egyharmadát adják az ingyen hitelek, melyeknél általában egy hitelkártyával is meglepik a kedves vevőt. S bár továbbra is léteznek trükkös konstrukciók, azok számra, a verseny következtében, egyre csökkenőben van.

A Citibank megalkotta e kettőnek az ötvözetét, több módozatban is, melyek a Könnyített Törlesztés, az Egyből Kölcsön, illetve az Egyből Kölcsön Plusz elnevezést viselik. Mindhárom termék a jövedelemalapú Citibank hitelkártyához kapcsolódik, kiegészítő szolgáltatásként. A következőkben annak nézünk utána, hogy mennyire jelenthetnek releváns alternatívát ezek a termékek a feltételeket, és persze az árakat tekintve.

Az idő pénz, itt ezzel spórolhatsz!

A termékek legnagyobb előnyét a hitelbírálattal eltöltött idő megspórolása adja. Mivel a Citibank hitelkártya igénylésekor az ügyfél már átesett egy hitelvizsgálaton, a bank ez alapján, általában a hitelkeret erejéig, biztosítja számára a Könnyített Törlesztés, illetve az Egyből Kölcsön termékek igénybevételét.

Nincs szükség újabb hitelkérelemre, egyszerűen csak fel kell hívni az ügyfélszolgálatot, és a bank ígérete szerint 5 percen belül hozzájuthatunk a hitelkeretünk egy részéhez, amelyre a későbbiekben a hitelkártyás adósság esetében jellemzőnél alacsonyabb kamatot kell fizetnünk. A bank ezért a szolgáltatásért külön díjat nem számol fel.

A konstrukció keretében lehívott összegek azonban olyan szempontból készpénzfelvételnek minősülnek, hogy vonatkozik rájuk a felvett összeg korlátja, vagyis Egyből Kölcsönt csakis a hitelkeretünk feléig igényelhetünk. Ha a meghatározott keretünk 200 ezer forint, akkor 100 ezer forintig.

Az Egyből Kölcsön esetében a bank a kívánt összeget egy az ügyfél által megadott számlára utalja át, mellyel a későbbiekben akaratunk szerint szabadon rendelkezhetünk. Míg a Könnyített Törlesztés a nagy értékű vásárlások esetében biztosítja azt a lehetőséget, hogy a vásárlásnál elköltött összeget elkülönülten, más törlesztési mód és kamatfeltétel mellett törlesszük.

"Nem személyi kölcsön, hitelkártya..."

A bank diszpécsere kérdésünkre elmondta, hogy a konstrukció nem személyi kölcsön, bár a havi egyenlő részletekben való törlesztés sokakat megtéveszthet. Csupán arról van szó, hogy a bank a hitelkeret egy általunk kívánt részét elkülöníti, amelyet más feltételek mellett kezel.

Ez jelenti a konstrukció egyik hátrányát, vagyis, hogy az ily módon igényelt összeggel a hitelkeret nem nő tovább, illetve visszafizetés után sem válik a hitelkeret részévé. Ez alól egyetlen kivétel van, az Egyből Kölcsön Plusz, ahol a hitelkártyás ügyfél minimum 100 ezer, maximum 3 millió forintot igényelhet pluszban. (Az Egyből Kölcsön esetében csak a minimumot határozták meg, 50 ezer forintban.)

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az igényelhető összeg nagyságrendjéből is látszik, hogy a szolgáltatás a prémium szegmens számára szól, ezt támasztja alá az is, hogy a Citibank meghívásos alapon ajánlja fel azt bizonyos ügyfeleknek, néhány hónapos kártyahasználat után. Az Egyből Kölcsön Plusz esetében jellemző kamatok némileg alacsonyabbak a másik két konstrukció esetében érvényesnél.

Inkább a hitelkártya? Tízezrekbe kerül a rossz döntés

Minimális törlesztés: kicsit más mint gondolnád

A Citibank jövedelemalapú hitelkártyái esetében a minimális törlesztés 2,8 százalék, de legalább 2 ezer forint. Ez azonban nem tartalmazza a kamatot, melynek pontos nagyságáról az alábbi táblázatban található bővebb információ.


Egyből Kölcsön esetében a törlesztési minimum olyan módon módosul, hogy a hagyományos hitelkártya-tartozás esetében megfizetendő összeg kiegészül az Egyből Kölcsön havi törlesztőrészletével, illetve az egyéb büntető tételekkel, amennyiben késedelmesen fizettük vagy túlléptük a számunkra meghatározott hitelkeretet.

Drágább mint a személyi hitel? Még ez sem igaz mindig

A következőkben annak járunk utána, hogy mennyiben jelent versenyképes alternatívát a piacon lévő személyi kölcsön konstrukciókkal szemben az Egyből Kölcsön, illetve a Könnyített Törlesztés. Illetve megpróbáljunk összegekben kifejezni azt, hogy mennyivel járunk jobban, ha a sima hitelkártyás költés helyett a Citibank alternatív szolgáltatását választjuk.

Az alábbi táblázatban a kis összegekre vonatkozó hitelkérelmek befogadását is vállaló bankok által adott ajánlatot vetettük össze a Citibanktól kaphatóval. Látható, hogy 100 ezer forintos hitelösszeg és 12 hónapos futamidő esetében a Citibank ajánlata jobbnak bizonyult, amely főként az OTP Bank hitele esetében felmerülő hitelkeret-beállítási díjnak "köszönhető".

Az Egyből Kölcsön azonban a százezer forintnál nagyobb összeg esetében is versenyképesnek mondható, bár a törlesztőrészletek meghaladják az egyéb konstrukciók esetében jellemző mértéket.


Ha az Egyből Kölcsönt nem személyi kölcsönökkel, hanem a Citibank által ajánlott jövedelemalapú hitelkártyával hasonlítjuk össze, akkor arra a megdöbbentő eredményre jutunk, hogy amennyiben a kiválasztott TV készüléket hitelkártyával vesszünk meg és minden hónapban csak a minimális összeget törlesztjük, a futamidő 48 hónapra nyúlik, a kifizetett kamat pedig 71 ezer forintra rúg.


Az alternatív konstrukció igénybevétele ebben az esetben több mint 50 ezer forintos megtakarítást jelent, persze ehhez vállalnunk kell a minimálisnál jóval magasabb törlesztőrészleteket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Citibank kiegészítő szolgáltatásai releváns alternatívát nyújtanak a kisösszegű személyi kölcsönök esetében a hagyományos konstrukciókkal szemben. Áruhitelek ellenében azonban csakis abban az esetben lehet esélyük a győzelemre, ha az ügyfelek nem akarják vagy valamilyen oknál fogva nem tudják kihasználni a 0 százalékos konstrukciók által nyújtott előnyöket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. október 18. 09:56
A jegybankok előtt két fontos feladat áll a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Egyrészt jól...
MEDIA1  |  2024. október 18. 08:50
Újra két műsorvezetője lesz hétvégenként az RTL Híradónak.
Holdblog  |  2024. október 18. 08:34
Ma már nagy futballnemzetnek tartjuk a portugált, pedig igazából csak nemrég léptek be az elitbe. A...
KonyhaKontrolling  |  2024. október 18. 07:45
Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra....
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?