23 °C Budapest
Paks, 2023. december 5.Az MVM Paksi Atomerõmû Zrt. épülete 2023. december 5-én. Ezen a napon az Euratom elõírásainak megfelelõen az erõmûben bejelentették az Európai Uniónak a paksi atomerõmû további üzemidõ-hosszabbításának megkezdését. A bejelentéssel elkezdõdik az az egy évtizedes folyamat, amelynek eredményeként az erõmû üzemelési engedélye húsz évvel, 2052-57-ig hosszabbodhat meg.MTI/Kiss Dániel

Új rendelet a Paksi Atomerőműnek: fontos korlátozáson lazított a kormány

2024. augusztus 16. 09:50

Miután július végén társadalmi egyeztetésre bocsátotta az Energiaügyi Minisztérium azt a rendelettervezetet, amely miniszteri engedéllyel átléphetővé tenné a 30 fokos vízhőmérsékleti korlátot a Dunán a Paksi Atomerőműnél, a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló miniszteri rendelet. Ez már péntektől hatályba lép, így ha a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi, akkor akár már holnap lazíthat Lantos Csaba energiaügyi miniszter az eddigi korlátozáson, hiszen csütörtökön megint le kellett terhelni az atomerőművet a vízhőfok miatt, és közben megint extrém magas áramárak alakultak ki a nagykereskedelmi piacon.

Július végén szűkszavú rendelettervezet jelent meg a kormány oldalán a júliusi hőhullám és az ezer eurós áramár környezet után, amely azt tenné lehetővé, hogy a 30 fokos hőmérsékleti korláttól felfelé el lehessen térni, ha azt a villamosenergia ellátásbiztonsági helyzet indokolttá teszi. Ennek a konkrét miniszteri rendelete (12/2024. (VIII. 15. EM rendelet) jelent meg a csütörtök éjjeli Magyar Közlönyben, amelynek lényege egyetlen mondat:

A jogszabály semmilyen korlátozást nem rendel ahhoz, hogy mennyivel léphető túl az eddigi limit és mennyi ideig. Így ezt gyakorlatilag a villamosenergiapiaci helyzet fogja diktálni.

A rendelet éppen aznap éjjel jelent meg, amikor egyébként is le kellet terhelni 80 MW-tal a Paksi Atomerőművet a Duna melegedése miatt, illetve azért, hogy a hűtővíz csatornából a folyóba engedett vízzel együtt se haladja meg a folyó vize a 30 fokos korlátot.

Amint megírtuk: a szabályozás eddig úgy nézett ki, hogy ha az előrejelzések szerint a Duna hőmérséklete a Paksi Atomerőmű hűtővíz csatornája feletti szakaszon eléri a 25 fokot, akkor folyamatosan mérni kell a folyó hőmérsékletét. Ha a visszaengedett hűtővízzel együtt a vízhőfok meghaladja a 29,5 fokot a beengedéstől lefelé 500 méteres szelvényben, akkor 0,1 fokonként 80-80 megawattal le kell terhelni az erőművet azért, hogy a 30 fokos korlátot semmiképpen se lépje túl a vízhőfok.

A most megjelent rendelet miatt tehát ettől el lehet térni felfelé miniszteri engedéllyel, ha azt az ellátásbiztonsági helyzet indokolja.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így a következő napokban még kitartó kánikula mellett, miniszter jóváhagyás esetén mégsem kellene leterhelni a paksi blokkokat.

Ez lefelé szoríthatja a megint rendkívül magasra ugrott nagykereskedelmi áramárakat főleg az esti órákban, amikor Paks teljes kapacitással képes termelni, míg a naperőművek termelése nulla közelébe esik.

Címlapkép: MTI/Kiss Dániel

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 11. 08:07
Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozás...
MEDIA1  |  2024. szeptember 10. 17:10
Korábban BudaPest TV néven tervezték az indulást, de azt a Fővárosi Önkormányzat egy rendeletre hiva...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
KonyhaKontrolling  |  2024. szeptember 9. 08:47
A napokban nagyon sok Youtube hirdetést kaptam, amiben egy humanitárius katasztrófa nevében kérték a...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 11. 11:25