19 °C Budapest
New Year Resolution quitting smoking

Egyre több magyar szívja ezeket a cigarettákat: óriási baj lehet belőle

2024. szeptember 10. 21:07

Egy friss tanulmány 38 európai ország illegális forrásból származó cigarettáinak fogyasztását elemezte. A vizsgált országokban a 2022-es évhez képest gyorsabb ütemben nőtt az illegális cigaretták  fogyasztása, ami az érintett országok számára a becslések szerint 16,7 milliárd euró adóbevétel-kiesést okozott.

Ez volt az ötödik év, hogy az illegális forrásból származó cigaretták fogyasztása megszakítás nélküli növekedést mutatott Európában, elérve a 52,2 milliárd szálat a 38 vizsgált ország területén. Ez azt jelenti, hogy a kontinensen minden 10 cigarettából egy illegálisnak bizonyult. A tanulmány által vizsgált időszakban (2023) a legnagyobb problémát a hamisított cigaretták jelentették Európában, az Európai Unióban és Magyarországon egyaránt.

Hazánkban a csökkenő cigarettafogyasztás mellett arányaiban nőtt az illegális piac, ez 2023-ban félmilliárd elfogyasztott szálat jelent (ugyanannyit, mint 2022-ben), ami a teljes fogyasztás 7,9%-át adja. A korábbi években tapasztalt visszaesés ellenére itthon az illegális piac részesedése 2022-ben újra elérte a 2019-es szintet, amit 2023-ban meg is haladt. Ez elsősorban a hamisított dohányáruknak köszönhető, kisebb mértékben pedig az úgynevezett illicit white (kimondottan csempészárunak gyártott) termékeknek. A nem legális forrásból származó dohánytermékek a tavalyi év során 36,3 milliárd forint adóbevételtől fosztották meg a hazai költségvetést.

A hatóságok 22 európai országban 113 illegális cigarettagyárat számoltak fel 2023-ban, amely azt mutatja, hogy az illegális termelőüzemeket ma már a nagy felvásárlópiacok közelében alakítják ki a szervezett bűnözői csoportok. A KPMG jelentésében található, a különböző bűnüldöző szervekkel készített interjúk rámutatnak, hogy a nemzetközi szervezett bűnözés egyre „szakszerűbb” módon vesz részt az illegális cigaretták ellátási láncában.

Az illegális kereskedelem megnehezíti a cigarettázás elterjedtségének csökkentését célzó törekvéseket, káros a közegészségügyre és a fogyasztókra nézve egyaránt, valamint pénzügyi károkat okoz az egyes országok költségvetésének és a jogszerűen működő piaci szereplőknek egész Európában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Éppen ezért szükséges kiemelni, hogy a körültekintő szabályozás, az előre látható és tervezhető adóemelések, az innovatív megközelítések támogatása, valamint az elrettentő szankciók és a hatóságok hatékony ellenőrzési és bűnüldözési tevékenységének hatására számos uniós tagállamban csökkenés tapasztalható az illegális cigaretták fogyasztásában.

A tanulmányban bemutatott adatok alapján az illegális cigaretták fogyasztása Olaszországban, Lengyelországban, Romániában és Spanyolországban is csökkent a vizsgált időszakban. Ezzel ellentétben Franciaország – ahol az adópolitikai döntések nem voltak körültekintőek és a hatóságok nem tudták megakadályozni a feketepiac térnyerését -  továbbra is az EU legnagyobb illegális piacának bizonyul, hiszen a tagállamokban elfogyasztott 12,7 milliárd szál hamisított cigarettából 6,3 milliárd szálat itt fogyasztottak el.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 17. 12:51
Napjaink rendkívül fragmentált médiafogyasztási szokásai komoly kihívás elé állítják a hirdetőket. M...
Holdblog  |  2024. szeptember 17. 08:59
Ez a szélsőjobb nem az a szélsőjobb summázta véleményét Krekó Péter a német tartományi választások e...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?