19 °C Budapest
Reagált Varga Mihály arra, lenne-e az MNB elnöke: ez jöhet Matolcsy után

Reagált Varga Mihály arra, lenne-e az MNB elnöke: ez jöhet Matolcsy után

2024. szeptember 10. 12:31

Varga Mihály pénzügyminiszter níltan válaszolt arra a kérdésre, vállalná-e a Magyar Nemzeti Bank elnöki posztját, ha Orbán Viktor miniszterelnök őt jelölné. „Mindig mindenen el kell gondolkodni” – mondta egy sajtótájékoztatón.

Varga Mihály pénzügyminiszter az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő informális találkozója előtt tartott sajtótájékoztatón több fontos témát is érintett, köztük azt, hogy vajon vállalná-e a jegybankelnöki pozíciót, ha Orbán Viktor miniszterelnök őt jelölné. A kérdésre válaszolva Varga azt mondta: „Mindig mindenen el kell gondolkodni.”

Hangsúlyozta azonban, hogy a jegybankelnök kinevezése a miniszterelnök hatásköre, és nem tartja magát illetékesnek a kérdésben. A jegybank elsődleges feladata az árstabilitás fenntartása, de Varga szerint ez nem zárja ki az együttműködést a kormányzati intézményekkel - számol be a Világgazdaság.

A miniszter egy másik fontos bejelentése az volt, hogy szeptember 12. és 14. között Budapesten kerül sor az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek informális találkozójára, amelyen minden uniós ország képviselteti magát. Varga elmondta, hogy a jegybankelnökök is jelen lesznek a csúcstalálkozón. A magyar elnökség célja a versenyképesség javítása, amelyet a jelenlegi európai kihívások – például a demográfiai problémák, a védelempolitika, az agrártámogatások és a kohéziós politika kérdései – tesznek különösen fontossá.

Az uniós csúcs fő témái közé tartozik a zöldátállás, a demográfia és az alacsony jövedelmű országok támogatása a migráció kezelésében. Varga Mihály kifejtette, hogy a zöldátállás hatalmas feladatot jelent, hiszen a Covid előtti időszakhoz képest meg kellene duplázni a ráfordításokat. Magyarország ezen a téren jó példával jár elöl, mivel sikeresen bevonta a lakosságot a zöldátmenet finanszírozásába. A demográfiai kihívások szintén jelentős hatást gyakorolnak számos területre, de a megfelelő szakpolitikákon keresztül többféleképpen is kezelhetők.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Bodnár Boglárka/MTI Fotószerkesztőség

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 17. 08:59
Ez a szélsőjobb nem az a szélsőjobb summázta véleményét Krekó Péter a német tartományi választások e...
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?