16 °C Budapest
Budapest, 2024. július 10.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én. A miniszter bejelentette: Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében.MTI/Balogh Zoltán

Belengette Nagy Márton: keményen megregulázná a kormány a Temut, Sheint, Airbnb-t

2024. szeptember 10. 08:44

Burkoltan, de megerősítette Nagy Márton, hogy a gazdaságirányítási átalakítás után ő lenne a csúcsminiszter, Varga Mihály pedig az MNB elnöke. Egy hosszú interjúban többek között arról is beszélt, a kormány megregulázná a külföldi webshopokat, illetve szigorítana az Airbnb szabályain is. Kijelentette azt is: nincs B-terv, Donald Trump győzelmére készülnek.

Orbán Viktor korábban utalt arra, hogy nagy átalakításokat tervez a gazdaságirányításban: mint közölte, összevonnák a Nemzetgazdasági Minisztériumot és a Pénzügyminisztériumot, az egyik vezetője pedig az MNB elnöke lesz márciustól - a sajtópletykák szerint Varga Mihály menne a jegybank élére márciusban, miután lejár Matolcsy György mandátuma, Nagy Márton pedig csúcsminiszter lenne.

A terveket firtató kérdésre utóbbi az InfoRádióban arról beszélt: "ezt a miniszterelnöktől kell megkérdezni, ő a felelős, de még messze vagyunk ettől".

Ugyanakkor Nagy Márton burkoltan, de megerősítette, vannak ilyen tervek, elmondta, az a fontos, hogy a jegybank és kormány között normális legyen a viszony, márpedig „nagyon jó munkamegosztás, partnerségi kapcsolatom van Varga Mihállyal”. Kitérve Matolcsy kritikáira, a nemzetgazdasági miniszter, aki 2020-ig az MNB alelnöke volt kifejtette, ő az elmúlt években is megpróbált együttműködni a jegybankkal, de

az MNB vezetése úgy viselkedik, hogy ez nem lehetséges. Már el is vesztettem a bizalmamat abban, hogy ez visszaépülhet, már régen leszámoltam ezzel.

A jegybank politikát kritizálva arról beszélt: a szigorú monetáris politika fenntartása veszélyes lehet. "Az inflációt legyőztük, lent van a földön. Ha a jegybank túl óvatos, akkor a gazdaság megszenvedi ezt" - fogalmazott a miniszter.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az interjú további fontos állításai, gondolatai:

  • Nagy Mártonnak nincs B-terve arra az esetre, ha nem Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. Kijelentette: "csak Donald Trump amerikai elnök és az ukrajnai béke esetén térhet vissza a gazdasági növekedés a 3-5 százalékos sávba már 2025-re." Hozzátette, nem szeretne arról gondolkodni, mi a forgatókönyv egy Harris-győzelem esetére.
  • Matolcsy rendre kritizálja a kormányzatot, hogy túlzottan a nagy autóipari és akkugyár-beruházásokra épít, ennek kapcsán Nagy Márton kifejtette, jelenleg mindössze megakadás van a zöld átállásban, de „ettől még jó dolgot választottunk, ez egy visszafordíthatatlan folyamat”. A miniszter emellett a rossz külső feltételekkel, konkrétan a német gazdaság gyengélkedésével magyarázta a vártnál lényegesen rosszabb magyar gazdasági adatokat.
  • A kormány dolgozik azon, hogy a külföldi webáruházak magyarországi működését újraszabályozza, mert jelenleg szerinte adóelkerülés melletti áron értékesítenek a magyarországi cég nélküli webshopok.
  • Emellett szigorítani fogják az Airbnb szabályait is, itt a miniszter konkrétan kijelentette: lakáspiaci válság van, a rövidtávú kiadás miatt nagyjából 26 ezer lakás hiányzik a budapesti ingatlanpiacról.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. szeptember 17. 08:59
Ez a szélsőjobb nem az a szélsőjobb summázta véleményét Krekó Péter a német tartományi választások e...
MEDIA1  |  2024. szeptember 16. 19:40
A TV2 bejelentette, hogy október 26-án immár ötödik évadával érkezik a Dancing with the Stars, amely...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 15. 16:49
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 15. 13:33
A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj á...
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?