A nonprofit szervezet által készített felmérés rávilágít az élelmiszeripari cégek felelősségére a globális elhízási válság kezelésében.
Te is alufóliával sütsz-főzöl, pácolsz, tárolod az ételt? Ezt mindenképp tudnod kell: az egészség lehet a tét
Az alufólia használata a konyhában régóta bevett szokás, ám az utóbbi időben felmerültek aggályok annak esetleges egészségügyi kockázataival kapcsolatban. Szakértők szerint azonban a legtöbb esetben nincs ok aggodalomra, bár érdemes néhány szempontot figyelembe venni a biztonságos használat érdekében - írja a Huffpost.
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) állásfoglalása szerint az alumíniumfólia 400 Fahrenheit-fokig (kb. 204°C) biztonságosan használható. Darin Detwiler, a Nemzeti Környezetegészségügyi Szövetség Élelmiszerbiztonsági Programjának elnöke megerősítette, hogy az alumíniumfólia általában biztonságos a sütő normál hőmérsékletén történő sütéshez, főzéshez.
Ugyanakkor a kutatások rámutatnak, hogy bizonyos körülmények között - például savas vagy sós ételek magas hőmérsékleten történő főzésekor - több alumínium szivaroghat az ételbe. "A magas hőmérséklet, különösen a savas ételek, például a paradicsom, a citrusfélék vagy az ecet esetében, az alumínium beszivárgását okozhatja az élelmiszerekbe" - mondta Detwiler. "Bár ez általában kis mennyiségben fordul elő, az alumínium folyamatos túlzott bevitele összefüggésbe hozható potenciális egészségügyi problémákkal, beleértve a neurodegeneratív betegségeket is" - mondta a szakértő.
Jessica Gavin élelmiszerszakértő szerint azonban az esetleges átvitel minimalizálása érdekében érdemes kerülni a savas vagy sós ételek hosszú ideig tartó főzését vagy tárolását fóliában. Fontos megjegyezni, hogy az átlagos ember napi alumíniumbevitelének csak kis része származik az alufólia használatából. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Egyesült Államokban egy átlagos ember naponta 7-9 milligramm alumíniumot vesz magához az ételeivel, amelynek nagy része természetes úton távozik a szervezetből.
Tamika Sims, a Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács vezető igazgatója hangsúlyozza, ha hosszabb ideig, nagyon magas, 200 fok feletti hőmérsékleten főznek, az alumínium élelmiszerbe történő beszivárgása potenciálisan megnövekedhet, és ezt az FDA vagy a fóliagyártók nem tanácsolják.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Akik aggódnak az alumínium esetleges káros hatásai miatt, alternatív megoldásokat is választhatnak. Ilyen lehet például az üveg sütőedények használata, amelyek nem lépnek reakcióba az étellel. Sims javaslata szerint: "Ha 400 Fahrenheit-fok fölött kell sütni, hagyjuk ki a fóliát, és használjunk olyan sütőformát vagy tálcát, amelyen az van feltüntetve, hogy alkalmas arra, hogy ilyen hőnek legyen kitéve, méghozzá hosszabb ideig."
Összességében az alumíniumfólia használata a mindennapi főzés során nem jelent jelentős kockázatot. Gavin szerint "az alufólia a legtöbb mindennapi főzéshez biztonságos", különösen olyan feladatokhoz, mint a sütemények sütése vagy a zöldségek és húsok sütése.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
A régi konvektor új élete - a gázkonvektor korszerűsítése fillérekből (x)
Magyarországon százezres nagyságrendben üzemel gázkonvektor az otthonokban. Ezek többsége több mint 30 éves, mechanikus szerkezet, amely korlátozottan szabályozható, így gyakran alul- vagy túlfűt. A jó hír, hogy van egy kifejezetten olcsó megoldás a régi konvektor korszerűsítésére, amellyel a szerkezet szabályozhatóbb, így energia- és költséghatékonyabb lesz.