29 °C Budapest
Bacteria Bordetella pertussis, 3D illustration. Gram-negative coccobacilli bacteria which cause children infection whooping cough

Tovább fertőz a szamárköhögés Magyarországon: ebből a 7 megyéből jelentették a legtöbb beteget

2024. július 24. 14:27

2024. július 8-a és 14-e közötti időszakban tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt nem jelentettek. A 28. héten azonban már 21 pertussis és egy morbilli megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba - közölte az NNGYK. A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból és 7 vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Vas és Zala).

A szamárköhögés-gyanús betegek közül 9 volt csecsemő, három fő a 3-5 éves, három fő a 10-14 éves, két fő a 15-19 éves, egy fő a 40-49 éves, egy fő az 50-59 éves, két fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok 11 betegnél alátámasztották a klinikai diagnózist, tíz betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A megelőző hetek adatai alapján a 2024. július 1. és 7. közötti időszakban - a 27. héten - szamárköhögés bejelentések a fővárosból, és nyolc vármegyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod- Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Tolna) - összesen 17 eset. A betegek közül kettő volt csecsemő, egy fő a 10-14 éves, öt fő a 15-19 éves, egy fő a 30-39 éves, négy fő a 40-49 éves, három fő az 50-59 éves, egy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott.

A 26. héten pedig 19 pertussis, vagyis szamárköhögés megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A pertussis bejelentések a fővárosból, és 7 vármegyéből érkeztek (Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Tolna). A betegek közül egy fő az 1-2 éves, 2 fő a 3-5 éves, négy fő a 15-19 éves, két fő a 30-39 éves, öt fő a 40-49 éves, egy fő az 50-59 éves, négy fő pedig a 60 év feletti korcsoportba tartozott. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok egy betegnél alátámasztották a klinikai diagnózist. A többi betegnél a diagnosztikus vizsgálatok még folyamatban vannak.

A covid-korlátozások teljes feloldása után a szamárköhögés elemi erővel támad Európa-szerte, Magyarországon is nőtt a fertőző megbetegedések száma az NNGYK szerint. Ezért azoknak, akiknek veszélyeztetett - gyermek, idős vagy sérülékeny immunrendszerű - személy van a környezetükben, ajánlott beadatni az ismétlő oltást. Várandósok szintén javasolt az emlékeztető oltás beadása.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A héten egy importált morbilli, vagyis kanyaró megbetegedés gyanúját is jelentették. A 8 hónapos, német állampolgárságú, oltási koron aluli fiúcsecsemő megbetegedését megelőzően családjával hajókörúton vett részt, Olasz-, Spanyol- és Franciaországot érintve. Magyarországra érkezésüket követően 2024. július 3-án kezdődtek a csecsemő tünetei: magas láz, orrfolyás, conjunctivitis, lobos garat, lepedékes nyelv, majd 2024. július 7-én jelentek meg a kiütések, a beteg kórházi ápolása vált szükségessé. A kanyaró klinikai diagnózisát az elvégzett virológiai vizsgálatok alátámasztották.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?