30 °C Budapest
The bright white sun with rays against a blue sky without clouds.  Sun is in the upper left corner. There is a sunbeams with realistic lensflare representing heat and summer. There is a copyspace.

Súlyos veszély leselkedik a magyarokra a hetekben: halálosan megbetegedhet, aki nem védekezik

2024. június 25. 14:44

A nyári hónapokban mindenki szívesen tölti az idejét kint a természetben vagy vízparton, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a napsugárzás esetleges veszélyeivel, ugyanis a túlzott UV sugárzás rövid és hosszú távon is ártalmas, így hatékonyan kell védekezni ellene.

Pigmentfoltok, öregkori ráncok, melanóma - három olyan bőrrel kapcsolatos esztétikai, vagy komoly kockázatot jelentő egészségügyi probléma, amelyekért a legfrissebb tudományos kutatások szerint 80 százalékban a nap ultraibolya sugárzása a felelős. Ráadásul arcbőrünket és testünk komplex védőrétegét egész évben éri a manapság már közel 6-14 százalékkal megnövekedett UV-sugárzás, egyre gyakoribbak a riasztások, amikor nem érdemes védelem nélkül a napon tartózkodni. De mire érdemes odafigyelnünk és hogyan védekezzünk szakszerűen?

Elengedhetetlen a megfelelő napvédő ruházat és napszemüveg viselete, de ezek csekély védelmet biztosíthatnak (anyagösszetételtől függően körülbelül 10-es faktorszámnak felel meg), illetve nem fedik a teljes testet, ezért, ha szabadba megyünk, elengedhetetlen a bőrtípusunknak megfelelő napvédő készítmény használata.

Mire figyeljünk a napvédő készítmények választásánál és használatánál?

A boltok polcain már számtalan fényvédő készítményt találunk, a krém állagúaktól kezdve, a spray formulán át, egészen a stiftekig, így mindenki megtalálhatja a neki tetsző változatot. Ugyanakkor van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt a bevásárlókosarunkba dobnánk egy terméket. Dr. Kelen Ákos, a Dr. Kelen egészségkozmetikumok termékfejlesztő szakgyógyszerésze az alábbi támpontokat adja a választáshoz:

Ezt mutatja meg valójában a faktorszám

A faktorszám a tévhitekkel ellentétben nem azt mutatja meg, hogy hány percig véd a krém, hanem azt, hogy hányszorosára nő a bőr természetes védekezőképessége a készítmény segítségével. Az egyéni „alap” védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr esetén már akár 5-10 perc alatt is megjelenhet a bőrpír védelem nélkül, viszont egy megfelelő mennyiségben használt SPF 30 fényvédő készítménnyel ez az idő ideális esetben 5x30 percre, azaz két-három órára kitolható. Tavasszal, kora nyáron magasabb faktorszámú készítmény javasolt, míg a lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám.

Sok múlik a megfelelő használaton

Ha kiválasztottuk a megfelelő faktorszámú készítményt, nagyon fontos, hogy azt egyenletesen és elegendő mennyiségben vigyük fel a bőrre napozás előtt. 1,5 -2 óránként ismételjük meg a krém vagy spray alkalmazását. A napkrémek mennyiségén nem érdemes spórolni.

„Talán meglepő, de a legnagyobb probléma jellemzően nem a megfelelő készítmény kiválasztásával van, hanem azzal, hogy az emberek gyakran a töredékét használják a javasolt mennyiségnek és nem kenik újra megfelelő időközönként. Így az nem tudja biztosítani a flakonon feltüntetett védelmet, illetve izzadással és törölközéssel lekopik” – mutat rá Dr. Kelen Ákos a fő problémára.

A megfelelő fényvédő az UVA sugárzás ellen is véd

A megbízható napvédő készítménynek UVA és UVB védelemmel is rendelkeznie kell. Az UVB sugarak felelősek a barnulásért, illetve túlzott napozás esetén a napégésért, míg az UVA sugarak a bőr idő előtti öregedését és egyéb bőrkárosodások kialakulását okozhatják. A faktorszám csupán a készítmény UVB védelmére utal. A megfelelő UVA védelmet külön kis ikonnal kell jelezni a terméken, így erre feltétlen figyeljünk és csak olyan terméket vásároljunk, amelyen az UVA karika jelölés megtalálható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Gyakori tévhit, hogy a fényvédős sminktermékek és arckrémek elegendő védelmet nyújtanak az arcbőrnek. Fontos kiemelni, hogy ezek sok esetben csak UVB védelmet nyújtanak, hiszen a feltüntetett faktorszám csak az UVB védelemre utal. Ugyanakkor éppen az UVA sugarak felelősek az idő előtti bőröregedését és egyéb bőrkárosodásért. A másik gond, hogy ezeket általában csak reggel egyszer használjuk, ráadásul ahhoz túl vékony rétegben, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak. Éppen ezért kiemelten fontos speciális fényvédő készítmény használata az arcra is” – emelte ki a szakértő.

Válasszunk vízálló készítményt, mivel ezek strandolás és izzadás során is megbízható védelmet nyújtanak a bőrnek. Javasolt tartósítószer-mentes készítmény használata, elkerülve ezzel a felesleges mesterséges anyagokat. A gyermekek bőre különösen érzékeny, ezért számukra a speciálisan kifejlesztett gyereknaptej ajánlott, amelyek magasabb védelmi faktort és kíméletesebb összetevőket tartalmaznak, illetve fokozottan vízállók, megfelelően védik a gyerekek bőrét pancsolás közben is. A gyermek fényvédőket érzékeny bőrű felnőttek is bátran használhatják. Ne napozzunk kisminkelve, mert a kozmetikumok a napsugárzás hatására elváltozást okozhatnak a bőrön.

A napvédő krém megfelelő felvitele legfeljebb 5-10 percet vesz el a napunkból. Ha belegondolunk, hogy ezzel számos egészségügyi kockázattól, valamint az időelőtti öregedéstől kímélhetjük meg magunkat, akkor nem is tűnik olyan nagy energiabefektetésnek, így nem ezen az időn érdemes spórolnunk a napi rutinunkból.

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 29. szombat
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem