Apa megcsókolja újszülött gyermekét, aki elaludt a karjaiban.

Rengeteg magyar család kaphat így pénzt vissza: könnyú igényelni, egyre többen élnek vele

2024. június 19. 17:35

A hazai egészségpénztári statisztikák alapján a férfiak jelentős összegeket költenek egészségügyi ellátásokra és szűrésekre, valamint az önsegélyező szolgáltatásokkal is segítik a családi költségvetést.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 2023-ban 80,1 év, míg a férfiaké mindössze 73,6 év volt. A férfiak élettartama más uniós országokban is általában rövidebb, amit a szakértők a rákbetegségeknek való nagyobb kitettséggel is magyaráznak: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2023-as Egészségügyi Országprofiljában megállapította, hogy hazánkban a férfiak esetében a vezető rákdiagnózis a prosztatarák (az új esetek 21 százaléka), amelyet a tüdő- és a vastagbélrák (18-18 százalék) követ.

A párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet úgy becsülte, hogy 62 ezer új megbetegedésből 32 ezer sújtja a férfiakat, 100 000 emberből pedig 786 férfi és 528 nő lehet rákbeteg – és mindkét szám meghaladja a vonatkozó uniós átlagot. Magyarországon 2020-ban a megelőzhető halálozás három vezető oka közül az egyik a tüdőrák (18 százalék), az összes halálozásnak pedig 19 százaléka rákbetegség miatt következett be. Ezért is fontos, hogy minél többen tudjanak igénybe venni minél széleskörűbb egészségügyi szolgáltatásokat.

Az OTP Egészségpénztár adatai szerint 2023-ban a férfiak 8,2 millió forintot költöttek a kifejezetten a férfiakat érintő betegségek kezelésére, vagyis az andrológiai eljárásokkal kapcsolatosan szolgáltatásokra. Bár nem kizárólag férfiak veszik igénybe, de az urológiai szűrésekre is több mint 56 millió forintot fordítottak az egészségpénztári tagok, ahogy az úgynevezett “menedzserbetegségeket” érintő szűrésekre is sokat költöttek az egészségtudatos pénztártagok: a tavalyi évben bő 25 millió forintot fizettek ki ilyen vizsgálatokra az OTP Egészségpénztár tagjai.

Az egészségügyi kiadásokon túl az OTP Egészségpénztárnál elérhető önsegélyező szolgáltatások révén is segíthetik az apák a családi kasszát: lakáshitel törlesztésekre 2023-ban több, mint 815 millió forintot, míg beiskolázási támogatásra 33 millió forintot használtak fel a tagok egyenlegükből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A születéstől az időskorig tudjuk támogatni a családokat az egészségpénztári termékkel és a széles szolgáltatási palettával, amelyhez jelenleg évi maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés is kapcsolódik.  A fentieken kívül akár gyermeknevelési, valamint gyermekgondozási támogatásra is költhetik a tagok az adó-visszatérítésüket és a legalább 180 napja elérhető egyenlegüket. Azt látjuk, hogy egyre nagyobb összegeket fordítanak férfi pénztártagjaink családi szolgáltatásokra is, az egészségügyi kiadásokon kívül. Ezt támasztja alá, hogy míg 2023 első negyedévében az önsegélyező szolgáltatásokra több mint 200 millió, addig 2024 azonos időszakában már több mint 266 millió forintot költöttek” - hangsúlyozta Budai József, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Fontos időben kapcsolni

Európa több országában is problémát jelent a túlsúlyosság. Magyarországon a lakosság több mint fele küzd tartósan a kilókkal, ami számos betegséghez vezethet. Szűrővizsgálatokkal, mozgásgazdag életmóddal, egészséges étrenddel azonban elkerülhető a betegség. Éppen ezért sokan örülnek annak, hogy egy törvénymódosítás értelmében akár szűrővizsgálatokra is kötelezően behívhatóak legyenek az emberek Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 26. 18:28
Friss fotókat posztoltak az RTL Dózsa Györgyi úti új székházában lévő munkakörnyezetről.
Kiszámoló  |  2024. június 26. 12:37
Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. A...
Bankmonitor  |  2024. június 26. 10:39
A hazai kiskereskedelmi ágazat is nehéz éveket tudhat maga mögött. A 2022 óta tartó hosszas mélyrepü...
Buxelliott  |  2024. június 26. 10:39
Megérkezett a célzónába az árfolyam, megszületett az újabb ATH, nagy esélye van annak, hogy elindult...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 26. 21:15
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem