A nagy MÁV-sztori: lépésről lépésre

Pénzcentrum
2008. július 18. 05:40

Mi történt a múltban? Az idei év legnagyobb biztosítás-szakmai botránya egyértelműen a MÁV Biztosító Egyesület körül robbant ki, amellyel egyébként már régebben is gondok akadtak (2006-ban több hónapra felfüggesztették a nyilvántartási rendszer hiányosságai miatt). Mai cikkünkben egyrészt áttekintjük az elmúlt hónapok eseményekben bővelkedő történéseit, másrészt megnézzük, kiknek és miért nem kellhet a meglévő állomány, s mi lesz az ügyfelekkel.

"Egy kisebb baki követődött el"

A szabályok szerint amennyiben a biztosítástechnikai tartalékok fedezete nem kielégítő, azt 2 munkanapon belül be kell jelenteni a PSZÁF-nál.
Az egész történet április 4-én vette kezdetét, ekkor jelent meg ugyanis a PSZÁF-határozat, amelyből kiderült, hogy felfüggesztik a biztosító egyesület kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (kgfb) termékének terjesztését, mivel tartalékhiányos állapot áll fent. Még ugyanebben a közleményben olvasható, hogy a felügyelet a vezető biztosításmatematikus és az első számú vezető felmentését is kezdeményezte.

Érdekes reakciót váltott ki a határozat megjelenése a MÁV első emberéből, Kiss Bálintból, aki úgy reagált, nem hajtja végre a határozatban foglaltakat. amely egyébként a Biztosítási törvény szerint is kötelező érvénnyel végrehajtandó. Ekkor még úgy nyilatkozott a vezető, hogy "egy kisebb baki követődött el", ebből a kisebb hibából végül jókora botrány kerekedett...

Egy héttel később, április 11-én aztán további érdekes események történtek, ugyanis a PSZÁF főigazgatója, rendkívüli és azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV Biztosítónál, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) hivatalos tájékoztatása alapján. A burkolt fogalmazás a sikkasztás gyanújának felmerülését jelenti. Ekkortól datálhatjuk azt az időszakot, hogy felügyeleti biztosok látják el tevékenységüket az egyesületnél.

Még ugyanezen a napon jelent meg a VPOP közleménye, hogy a Központi Bűnüldözési Parancsnokság a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy fővárosi székhellyel rendelkező egyesület ellen, ennyiből már lehetett tudni, hogy a MÁV-ról van szó.

A különösen nagy érték az első becslések szerint megközelítette az 1 milliárd forintot, melyet állítólag több magánbankszámlán keresztül vontak ki az egyesületből, s egy új cég alapítására fordították volna, ide mentették volna át a MÁV állományát. Mindez persze nem sikerült, olyannyira, hogy végül sikkasztásért vették őrizetbe Kiss Bálintot, így nem tudott megjelenni egy korábban, ellene garázdaság vádja miatt indított perben (állítólag nekitámadt a tévéseknek, akik felvették, hogy a biztosító Andrássy úti székháza előtt mozgássérült-engedéllyel parkol Mercedesével).

Fél-szökési kísérlet

Az őrizetbe vétel után újabb érdekes hír jelent meg, Kiss Bálint megszökött két és fél órára, ugyanis azt állította rosszul van, miután a VPOP-központba szállítótták. A vezér eltűnt a kórházból, a vámosok szerint azért, mert a mentősök nem mondták meg, hogy egy pénzmosási ügy főszereplőjéről van szó, sőt VIP-betegként adták át Kiss Bálintot. A mentősök szerint viszont nem tartozik a feladataik közé az őrizetesek felügyelete, a vámosok pedig elve nem akartak beülni a rohamkocsiba.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Júniusban újabb csavar történt a MÁV Biztosító ügyében, ekkor ugyanis egy biztosított saját magát jelentette fel, mivel egyes ügyfelektől a MÁV elnöke zsebbe visszakérte a kifizetett kártérítés egy részét, cserébe pedig a ténylegesnél magasabb összeget állapított meg a kárkifizetésnél.

Nagy a hiány - végső adatok

A júniusi közgyűlésen a kirendelt felügyeleti biztos, Gazda-Pusztai Sándor bejelentette, hogy a becsült veszteség 4,2 milliárd forintot tett ki a múlt év végén, a saját tőke hiánya pedig az első negyedév végén 5,8 milliárd forintos volt.

Mi történik a MÁV-val?

Mi lesz a MÁV ÁBE sorsa?

Kiemelt figyelem kísérte eddig mindkét közgyűlést, hiszen az egész ügy a kgfb-állomány tartalékhiánya miatt indult el. Emlékezzünk vissza, a határozat szerint vagy meg kell szüntetni a tulajdonosoknak a hiányt, vagy át kell ruházni az állományt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. szeptember 7. 21:12
Az ATV bejelentette, mikortól lesz látható régi-új munkatársa, Somos András a Fórum műsorvezetőjekén...
Összkép  |  2024. szeptember 7. 14:55
Közép-Európa országainak gazdasága akkor tud tovább erősödni, ha részben eltérő geopolitikai és gazd...
Kasza Elliott-tal  |  2024. szeptember 7. 07:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 6. 18:04
Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a laká...
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17