27 °C Budapest
Protective reflective surface under the windshield of the passenger car parked on a hot day, heated by the suns rays inside the car

Így válassz napellenzőt, napvédőt az autódba: ezek a típusok óvják a naptól legjobban a belteret

2024. július 24. 06:29

Nyáron egy forró autóba beszállni olyan érzés lehet, mintha szaunába lépnénk. Szerencsére az autós napellenzők segíthetnek ezen a problémán. De mégis, milyen típust vegyünk, melyik a legjobb választás? Teszt!

Nemrég, profi autóvezetők tanácsai alapján írtunk arról, hogyan érdemes vezetni a kánikulában, ha nem akarjuk idejekorán szervizbe juttatni gépjárművünket. Ugyanakkor nemcsak a vezetésre érdemes figyelni ilyen melegben, hanem a parkolás során is érdemes körültekintőnek lennünk. Ha nincs garázsunk, és árnyék sincs a környéken, érdemes valamilyen árnyékolót beszereznünk a szélvédőbe, hogy ne melegedjen fel annyira és így megóvjuk autónk belterét.

Mert ilyen iszonyatos hőség idején brutálisan felmelegedhet az autónk belseje, ami amellett, hogy beszálláskor baromi kellemetlen (olykor veszélyes is, hiszen a legerősebb szervezetet is megterheli; de még az állatok se bírják), nagyon rossz hatással van például a beltér műanyag-felületeire, jelentősen rövidítve azok élettartamát. Egy megfelelően kiválasztott napellenzőt, avagy napvédő viszont jó szolgálatot tehet. Na, de mégis melyiket érdemes választani a megannyi típus közül?

Hogyan válasszunk napellenzőt, napvédőt a kocsiba?

Nyáron egy forró autóba beszállni olyan érzés, mintha egy fullra melegített szaunába lépnénk. Szerencsére az autós napellenzők segíthetnek ezen a problémán: nemcsak a belső hőmérsékletet tartják kellemesen, hanem UV-védelmet is nyújtanak, hogy megakadályozzák a műanyag és bőr alkatrészek károsodását - hívja fel a figyelmet a CNN, akik nemrég teszteltek is többféle típust.

A cikkben kiemelik, a napellenzők a szélvédőkön, az oldalablakokon és a hátsó ablakokon is használhatók, hogy hűsítő árnyékot nyújtsanak. Na, de mégis milyet érdemes választani? Nos, Nigel Tunnacliffe, a Coastline Academy autósiskola társalapítója és vezérigazgatója szerint "a legfontosabb dolog, amit egy napellenzőnél keresni kell, a tartós, kiváló minőségű anyag".

A jó minőségű napellenzők nem csak hosszabb ideig tartanak, de jobban védik az autó belső alkatrészeit is a vetemedéstől, repedezéstől és a hőkárosodás egyéb formáitól

- részletezi Nigel Tunnacliffe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A fényvisszaverő árnyékolók jellemzően alumíniumból készülnek, míg a hálós árnyékolók gyakran poliészterből. Tunnacliffe azt ajánlja az autósoknak, hogy inkább kerüljék a szövetből készült napellenzőket. "Bár ezek jobban testre szabhatók és vizuálisan is vonzóbbak lehetnek, mint a fényvisszaverő napellenzők, rosszabbul szigetelik az autót" - fogalmaz a szakember, aki azt viszont hozzáteszi, hogy a szövet napellenzők azonban általában olcsóbbak.

Az autó napellenzőjének kiválasztásakor figyelni kell a megfelelő illeszkedésre - hívja fel a figyelmet Tunnacliffe hangsúlyozza. "Ezek az árnyékolók gyakran általános méretekben és formákban kaphatók, ezért nagyon ajánlott vásárlás előtt gondosan lemérni az autó szélvédőjét és ablakait" - teszi hozzá. Kiemeli, hogy még a kis lefedettségi hiányosságok is csökkenthetik az árnyékoló általános hatékonyságát a hőszigetelésben. Felhívja a figyelmet, hogy akadnak kifejezetten az autótípusokhoz készült darabok is.

Az autós napellenzők, napvédők három féle típusa és tulajdonságaik:

  1. Alumínium fényvisszaverő árnyékolók: Ezek rendkívül hatékonyan visszaverik a napsugarakat és csökkentik az autó belső hőmérsékletét.
  2. Hálós poliészter árnyékolók: Könnyűek és egyszerűen felhelyezhetők; ideálisak azoknak, akik gyors megoldást keresnek.
  3. Egyedi méretre szabott árnyékolók: Bár drágábbak lehetnek, tökéletesen illeszkednek az adott járműhöz.

A 3 legfontosabb dolog autós napellenző, napvédő vásárlása előtt

  1. Mérés: Mindig mérd le pontosan az ablakokat vásárlás előtt.
  2. Anyagválasztás: Gondold át prioritásaidat - ha tartós védelemre vágysz, válassz alumíniumot; ha költséghatékonyságra törekszel, válasszon poliésztert vagy szövetet.
  3. Felhasználási cél: Döntsd el előre, mely ablakokra szeretnél árnyékolót helyezni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?