Szeptember 12-én vágták át a szalagot Pécs legnépszerűbb sétálóutcájában, a Pizza Hut első, modern dine-in koncepcióval megnyílt éttermében.
Kutatások hada bizonyítja, hogy a csokoládé jelentős élelmirost-forrás, legalábbis a minőségi termékek. De hogyan válasszunk csokit, hiszen tömérdek termék sorakozik a boltok polcain? Segítünk, mit is nevezhetünk csokinak, miért jó sokunk kedvenc édessége, és milyen szempontok alapján érdemes választani. De kitérünk arra is, miért olyan nagy a szórás az egyes termékek ára között.
A minőségi étcsokoládé egyre divatosabb édességnek számít, a választék is gazdag, és már egész tűrhető áron vehetünk 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú csokikat. Egy magas kakaótartalmú étcsoki rosttartalma 10-15 gramm/100 gramm, míg ugyanez a rostforrásként reklámozott cukros bolti kekszeknél általában 3-9 gramm közötti érték - mondja Soltész Erzsébet dietetikus. Mint mondja,
A fekete csokoládé a rostok mellett számos más hasznos anyagot is tartalmaz: két fontos alkaloidát, a teobromint és a koffeint (ezek a kávéban is megtalálhatók, csak ott éppen fordított arányban: a koffeinből van több, míg a kakóban a teobrominból). Ezek azért fontosak, mert az idegrendszerre, a figyelemre, éberségre gyakorolhatnak hatást, szűkítik a gyomorereket és tágítják az agyi ereket, serkentik a szívműködést, a légzést.
- magyarázza Dr. Szigeti Tamás János, a többek között élelmiszer-vizsgálatokra is specializálódott WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója.
Nem szükségszerűen, de a gyártás során a jobb minőségű csokoládéhoz esetenként lecitint is adagolnak. A lecitin (foszfátkolin, E322) a csokoládékban főleg stabilizáló és/vagy emulgeáló szerepet tölt be, ugyanakkor az agysejtek egyik alkotórésze, fontos vegyület, az agyműködési zavarokhoz gyógyszerként is szokták adni, a csokoládéhoz pedig azért, mert javítja az állományát és értékesebbé is teszi.
Mindezek a vegyületek a kakaóporral, kakaóvajjal együtt adják azt a nagyon kellemes ízt és illatot, amely a kakaóra jellemző. A csokoládé hatásosan javítja a kedélyállapotot is, nem véletlen, hogy sokszor néhány kocka csoki után már úgy érezzük, hogy visszatért az életkedvünk.
Mi nevezhető csokinak?
Amint azt a csokoládék címkéin is fel kell tüntetni, az a termék nevezhető csokoládénak, amely legalább 35 százalékban tartalmaz a kakaóbabból származó összetevőt, és ebből is legalább 15 százalékot kell kitennie a kakaóvajnak (ez utóbbi rendkívül drága összetevő, éppen ezért szokták kispórolni a csokoládéból).
Ez a minimálisan 35 százalék tehát a kakaótartalom, a többi pedig ballasztanyag (növényi zsírok, cukor, tej). Érdemes tudni, hogy a kakaóarány növekedésétől a csokoládé általában egyre sötétebb lesz (fekete csokoládé).
Három alapvető csokoládéfajtát különböztetünk meg:
- fekete- vagy étcsokoládét;
- világosabb csokoládét (a köznyelv ezt a fajtát nevezi tejcsokoládénak, mert tejport, tejszármazékot tesznek bele, így ennek a cukortartalma is nagyobb);
- fehér csokoládét (ebbe a típusba nem tesznek kakaóport, csak kakaóvajat)
Az igazi étcsokoládé kakaómasszából (kakaópor és kakaóvaj), némi tejből származó vajból és cukorból áll. Ez utóbbi anyagok azért szükségesek még a 100 százalékos csokiba is, mert a kellemes kakaóaromát egy rendkívül keserű fedőíz nyomná el, a csoki nem lenne élvezhető. "Az "igazi" étcsoki összetevői között nem lehet a felsorolásban első helyen a cukor" - hvja fel a figyelmet Soltész Erzsébet, aki az ilyen terméket nem ajánlja a rosttudatos étrendben.
A minőségi étcsokik szénhidrát- és ezen belül cukortartalma általában legfeljebb 30% körüli. A haladóknak ajánlott 80-90% közötti kakaótartalmú termékeknél ez az érték még kevesebb, akár 20 gramm alatt van 100 gramm csokiban. Ez azért fontos, mert minél alacsonyabb a cukortartalom, annál kevésbé emeli a vércukorszintet az édesség, és az értékes összetevők aránya is magasabb, ha nincs benne annyi cukor.
Semmilyen édességet nem célszerű napi többször, korlátlan mennyiségben fogyasztani, így csokit sem - figyelmeztet Soltész Erzsébet. A magas kakaótartalmú csoki kakaóvajban gazdag, így energiatartalma sem csekély. Az ajánlott egyszeri fogyasztási mennyiség legfeljebb 1-2 nagyobbacska kocka, azaz 10-20 gramm, ami kb. 55-130 kalóriát jelent típustól függően. Ennél több már energiabevitelben is túl sok, és akár székrekedést is okozhat a mértéktelen fogyasztása.
JÓL JÖNNE 2,8 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 2 809 920 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 62 728 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 62 824 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Csokoládé versus kakaómassza - a kulcs az olvadáspont
A kakaópor a kakaóbab húsának az őrleményéből készül, amelynek egy része zsírmentes szárazanyag, a másik része pedig zsiradék. Ezt a zsiradékot nevezzük kakaóvajnak. "A szárított kakaóbabban egyébként körülbelül 50-55 százalék a zsírtartalom" - mondja Szigeti Tamás. Hozzáteszi:
Ezeket a termékeket nevezik kakaóbevonó-masszának. A bevonómassza-termékek címkéjén a megnevezésben kakaó előtagot az európai élelmiszerjog előírásai szerint azért szabad használni, mert e termékek kakaótartalma kakaóportól származik.
Mi az a fehér réteg a felszínen? Miért nem ehetnek a kutyák csokit?
Tárolásakor az igazi csokoládé felszínére ki szokott ülni egy vékony, fehér réteg. Ez azonban nem más, mint a kakaóvaj! Nem penész, és nem is valami egyéb visszataszító vagy veszélyes anyag. A kakaóvaj kiválása nem rontja a csokoládé minőségét, hanem lényegében éppen azt jelzi, hogy viszonylag sok, értékes kakaóvajat tartalmaz.
Fontos, hogy kutyáknak szigorúan tilos csokoládét adni. A csokoládé viszonylag magas teobromintartalma a kutyák szívének ritmusát felgyorsítja, amitől a szív elfárad, sőt akár meg is állhat. Egy tíz dekás csokoládé már egy közepes méretű kutya pusztulását is okozhatja. Azért kell különösen vigyázni, mert a kutyusok az emberhez hasonlóan ugyancsak szeretik a csokit.
Mitől függ a csokoládé ára?
A boltokban kapható termékek ára igen széles skálán mozog. Ez természetesen annak tudható be, hogy az egyes termékekben más és más a csokoládé legfontosabb alapanyagának az aránya. Az ökölszabály szerint az olcsóbb termékekben értelemszerűen kevesebb a kakaóbabból származó összetevő, mint a drágább változatokban. A kakaóbab pedig nem olcsó mulatság.
Mint ismert, a kakaóbab termesztése különleges éghajlati viszonyokat igényel, így csak kevés helyen biztosítható világpiaci szempontból megfelelő terméshozam. A fő termelők az afrikai Elefántcsontpart és Ghána, a két ország a világ kakaóbab-termelésének több mint kétharmadát adja. A maradék egyharmad javán pedig Kamerun, Nigéria, illetve a dél-amerikai Ecuador osztozik.
A kakaó tőzsdei árában a kínálati oldal fő kockázati tényezői közé az adott régió politikai instabilitása és így érdekérvényesítő képessége, a rossz szociális körülmények, az időjárási viszonyok változása, illetve a növényi vírusfertőzések terjedése tartozik. Hosszabb távon már a kínálat rugalmatlansága is, mivel a kakaófának legalább 3-4 év kell ahhoz, hogy termőre forduljon, így a termés mennyiségét soha sem lehet pontosan az aktuális kereslethez igazítani. Sőt, ma már
Mindezek a tényezők miatt a kakaóbab a határidős piacok leginkább volatilis, azaz ingadozó árú termékei közé tartozik. Ez viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy az árváltozás a boltok polcaira is begyűrűzik. A csokoládégyártók ugyanis általában több hónapra, sőt akár több évre előre rögzített áron szerzik be a termelőktől vásárló nyugat-európai alapanyaggyártóknál a kakaómasszát. Emiatt a tőzsdei ár változásának hatása jelentős átfutási idővel jelentkezik a magyar piacon. A kakaó tőzsdei árfolyama amúgy, a folyamatosan tapasztalható kilengések ellenére is a hároméves átlaga körül alakul napjainkban.
A Wörtering matricák megkönnyítik a nyelvtanulást a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek.
A "Pisztrángok, szevasztok!" című könyv az online zaklatás és egyéb digitális veszélyek témáját járja körül, különös tekintettel a 7-12 éves korosztályra.
Balogh Petya: Ennyi lelkes, inspirált fiatalt egy helyen még nem is láttam életemben.
Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.
-
Még könnyebb lesz a lakástakarékok felhasználása: te mit vennél belőle?
A lakástakarék megtakarítás lényegében bármilyen lakáscélra felhasználható.
-
Te mire költenéd a lakástakarékpénztári megtakarításodat?
A lakástakarék típusú öngondoskodás a piaci változások közepette is képes biztonságot adni.
-
20 éves Magyarország egyik legkedveltebb üzletlánca, a Lidl (x)
Közel 3,5 millió magyar elsőszámú választása, ha élelmiszerről van szó.