Dunaujvaros, Hungary - 05 08 2020: Entrance of the Dunai Vasmu factory complex in Dunaujvaros, an important enterprise in the Hungarian steel industry. The mural is the work of the hungarian painter Endre Domanovszky.

Már semmi sem mentheti meg a magyar gyárat az enyészettől? Alig csillant fel, máris kihunyt a remény

2024. augusztus 13. 08:27

A dunaújvárosi vasmű dolgozói hétfő délutánig sem kapták meg a bérüket. Termelés nincs, ilyen mértékű leállásra a gyár 70 éves történetében még nem volt példa - írja a Népszava.

A dolgozók munkásgyűlést tartottak hétfő reggel a gyár előtt, miután az üzemeltetésért felelős, indiai hátterű Liberty Dunaújváros nem utalta át júliusi bérüket. A lap értesülései szerint demonstrációkat szerveztek. A hétfői események előzménye, hogy a vállalat dolgozói a péntek esti - törvényileg előírt - határidőig nem kapták meg a júliusi bérüket. Egyes alkalmazottak esetében már júliusban is késve érkezett meg a jövedelem. A hétvége folyamán a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezető képviselői levélben szólították fel a munkáltatót, hogy tegyen meg mindent a pénzek átutalásáért.

Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a lapnak elmondta: hétfő délelőtt egyeztettek a Liberty Dunaújváros vezetőjével, Rahul Madhukarral, akitől ígéretet kaptak, hogy a délután folyamán megérkezik a járandóságuk. Hozzátette az ügyben a vasmű üzemeltetésében résztvevő mindkét cég, a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. és a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. összes, mintegy 3200 alkalmazottja érintett. Délután két órára, immár a kapun belülre újabb munkásgyűlést hívtak össze, mert az ígéretek ellenére ekkorra sem kaptak utalást a dolgozók. Igaz azt követően a vállalati intraneten úgy tájékoztatták őket az utalás megtörtént, de számláikon összeget nem láttak.

„A jelenlegi állapot gyötrelmes. Nincsenek rá jobb szavak” – fejtette ki Magyar Zoltán, aki szerint, ami történik, azt a dolgozók emberileg és lelkileg is nagyon nehezen viselik. Sokan fel is mondtak.

Az utolsó másodpercekben, vagy talán már azon is túl vagyunk. Olyan értékes munkaerőt veszítünk el ugyanis, olyan számban, hogy a gyárat ebben a formában talán már akkor sem lehet újraindítani, ha erre lenne szándék

– mondta.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss! Mivel hétfőn a tüntetés ellenére nem érkeztek meg az elmaradt bérek a dunaferresekhez, kedden reggel hétkor újabb demonstrációra gyűltek össze a dolgozók a dunaújvárosi Vasmű elé - írja a Telex. A lap információi szerint reggel megindultak a kifizetések, egyre több helyről kap a szakszervezet visszajelzést arról, hogy odaért az elmaradt bér, ugyanakkor a korábban beígért egyszeri 150 ezer forintnyi bónuszról továbbra sincs információjuk.

A Dunaferrt nemrég vásárolta meg az indiai Liberty Steel, ami akkor hangzatos ígéreteket tett az acélmű jövőjéről. Azóta viszont nagyon úgy tűnik, hogy a Liberty csak azért vette meg a céget, hogy eladhassa az acélmű szén-dioxid-kvótáit, és egyáltalán nem tervez hosszú távon magyarországi acélgyártással - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?