13 °C Budapest
Magyar forint pénz, Nő egy marék bankjegyet szorongatva, Nagy címletek, Infláció és pénzügyi helyzet Magyarországon

Komoly pénzvisszatérítésre lesz jogosult rengeteg magyar: itt vannak a részletek, ők tuti jelentkezhetnek

2024. október 4. 17:35

Régóta várt lehetőséget vezetett be a jogszabályalkotó 2024. január 1-jével, amely alapján a K+F tevékenységet végző cégek akár pénzvisszatérítésben is részesülhetnek az adóhatóságtól. Ilyen adókedvezményre eddig még nem volt példa Magyarországon, de sokan még mindig nem tudnak róla.

Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere arra is felhívta a figyelmet, hogy az új típusú K+F adókedvezmény lényege, hogy az adókedvezmény teljes mértékben csökkenteni tudja az adott évi társasági adót, továbbá a fel nem használt összeget akár vissza is lehet igényelni az adóhatóságtól. A cégek a felmerült K+F költségeik után számolt fel nem használt adókedvezménnyel a következő három évben tovább csökkenthetik társasági adójukat és ami extra, hogy a fel nem használt adókedvezmény összegét visszakérhetik a NAV-tól. A visszaigényelhető összeget a társasági adóbevallásban kell majd feltüntetni, és az adóhatóság legkésőbb a bevallás évének utolsó napjáig kiutalja azt – magyarázta Bagdi Lajos.

Ez az adókedvezmény azért nem ismeretlen, számos ország már évek óta működtet hasonló rendszert (pl. Franciaország, Belgium, Ausztrália). Részben ennek is köszönhető, hogy a globális minimumadó bevezetésével párhuzamosan Magyarország is beépítette ezt az adókedvezményt 2024-től, amely teljes mértékben elismertethető a globális minimumadó kalkulációja során.

Az új típusú adókedvezmény főként azon cégeknek lehet kedvező, amelyeknek nincs és várhatóan nem is lesz annyi társasági adójuk, amennyivel szemben a korábbi – és továbbra is fennálló – K+F adóalap kedvezményt elszámolhatják. Ilyenek pl. a K+F intenzív vállalkozások, vagy az egyéb jelentős társasági adókedvezményeket [pl. fejlesztési adókedvezmény, energiahatékonysági adókedvezmény, stb.] alkalmazó cégek – említette a Niveus Consulting Group partnere

Ugyanakkor fontos, hogy alapos számítást (modellezést) végezzenek a K+F adókedvezményt felhasználni kívánó cégek, ugyanis az új típusú K+F adókedvezmény alkalmazásával nem élhetnek a helyi iparűzési adóban és a szociális hozzájárulási adóban elérhető K+F típusú kedvezményekkel a cégek, mindazonáltal gyakorlati példák azt mutatják, hogy kifejezetten megérheti az új K+F adókedvezményt alkalmazni, akár duplázódhat is az adómegtakarítás – emelte ki Bagdi Lajos.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 4. péntek
Ferenc
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?