18 °C Budapest
Érett üzletember beszél egy informális megbeszélésen fiatalabb kollégáihoz

Kitart a hazai vállalkozások optimizmusa: mégis, miben bíznak ennyien?

2024. július 23. 13:31

Továbbra is növekedéssel terveznek a hazai vállalkozások az árbevételük és nyereségük változását illetően: a bevételeknél 6,6, a profitnál 3,2 százalékos bővüléssel kalkulálnak a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredményei alapján - olvasható a bank közleményében. Ezek a várakozások azonban egy kétéve tartó, lassan, de zsugorodó trendet mutatnak, amit az infláció és a keresletcsökkenés okoz.

Kitart a vállalkozások optimizmusa, ami a pénzügyeket illeti, továbbra is növekedést várnak az árbevételüket és a nyereségüket illetően. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő 12 hónapos várakozásait vizsgáló K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményei alapján a teljes kkv szektort tekintve 6,6 százalékos bevételnövekedéssel és 3,2 százalékos profitbővüléssel számolnak a cégek.

„Ezek a várakozások kedvezőek abból a szempontból, hogy továbbra is növekedésben gondolkodnak a vállalkozások. Ezt a képet azonban árnyalja, hogy a várható nyereség alatta marad a jelenlegi inflációnak, ami júniusban 3,7 százalékra mérséklődött. Másrészt az is jól látható, hogy a pénzügyi várakozások egy kétéve tartó lassú csökkenést mutatnak” – számolt be Oraveczné Németh Ildikó, a hitelintézet lakossági és kkv szegmens marketing vezetője a legfrissebb eredményekről.

A zsugorodó pénzügyi várakozások leginkább annak tudhatók be, hogy egyre több cég számára jelent nehézséget a keresletcsökkenés. Jelenleg a vállalkozások 29 százaléka jelezte ezt, ami az első negyedévi 24 százalékos arányhoz képest nem egy jelentős ugrás. Ha azonban a két évvel ezelőtti eredményeket nézzük (9%), akkor jól látható, hogy gyakorlatilag megháromszorozódott az ezzel küzdő cégek aránya.

Emellett a vállalkozások működését akadályozó tényezők rangsorában továbbra is az első helyen tartja magát az infláció. Igaz, a jelenlegi 31 százalékos arány egyértelmű javulás az előző negyedév 37 százalékos értékéhez képest. „A fogyasztói árak emelkedése jelentősen lelassult, gyakorlatilag visszaállt a covid előtti szintre. Mindez azonban a cégek számára három oldalról is problémát okoz: a megemelkedett beszerzési költségek és az inflációt követő béremelkedés extra kiadást jelent, miközben a fogyasztói árakba már csak mérsékelten tudják beépíteni ezeket a plusz kiadásokat” – elemezte a várakozásokat a kkv vezető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
 

Mi alapján választanak a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül?

Sokan az egyetemi tanulmányaik megkezdésével párhuzamosan nyitják meg első lakossági folyószámlájukat, ezért a pénzintézetek rendkívül kedvező ajánlatokat kínálnak az új ügyfeleknek. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak a családok és a fiatalok az elérhető diákszámla-konstrukciók közül.

Create your own user feedback survey

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?