19 °C Budapest
Boldog fiatal üzletember élvezi lovaglás közben push robogó irodai folyosón

Hiába a nagy pénz ígérete: rengeteg magyar bukik el idő előtt, ezért nem jön be az álombefektetés

2024. június 18. 17:03

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. Szakértők szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.  

Startupot létrehozni menő dolognak számít, de a jó ötlet ellenére is az indulást követő első három évben rengetegen elbuknak. „A startupoknál jellemzően az első évek a legkritikusabbak. Ha a vállalkozók az elején jól veszik az akadályokat, jól mérik fel a lehetőségeiket és van hová fordulniuk segítségért, nagyobb eséllyel maradnak hosszú távon is működőképesek (...)” – mondta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A CB Insights 2021-es kutatása szerint a top 5 ok, amiért már az elején csődbe mennek a vállalkozások, a következő: nincs rájuk piaci igény, elfogyott a pénzük és nem sikerült új tőkét előteremteniük, a versenytársak bekebelezik őket, hibás az üzleti modelljük, illetve nem tudtak megbirkózni a szabályozási és jogi kihívásokkal.

A jó megoldás önmagában nem elég

Fontos, hogy egy startup olyan megoldást hozzon, amely könnyebbé teszi a fogyasztók életét vagy olyan területet érint, amelyet sokan szívügyüknek éreznek. Ahhoz azonban, hogy egy ötlet profitot is termeljen, a problémának egy széles réteget kell érintenie. Már az elején fontos letisztázni, hogy kik a startup célcsoportjai, nekik milyen problémáik vannak, mire van igényük és miért hajlandók tenni, legyen szó idő- vagy pénzbeli erőfeszítésről - írja közleményében a bank.

El kell érni ugyanis, hogy az ügyfelek igénye és az érték, amit keresnek, találkozzon azzal, amit a startup kínálni szeretne. Ehhez a sejtés nem elég, alaposan meg kell vizsgálni a piacot és adatokat kell gyűjtenünk a lehetséges fogyasztóink szokásairól, igényeiről. Nem mindegy azonban, hogyan állunk ehhez a kérdéskörhöz: a piackutatás jól átgondolt és célzott legyen, azaz a konkrét célkitűzéseinkhez illeszkedjen. Ez egy kihagyhatatlan első lépés, a pénzügyi tervek alapja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az üzleti modell a vállalkozás sikeres működésének a tervrajza

Ház építésekor az első és legfontosabb lépések egyike a precíz tervrajz készítése. Nincs ez másképp vállalkozásindításkor sem: tervrajz nélkül nem érdemes belevágni, ami itt maga az üzleti modell. „Az üzleti modellnél a legtöbben ott rontják el, hogy nem szánnak elég időt rá és nem fordulnak szakértőkhöz. Ehhez ugyanis nem elég néhány óra, sokszor hónapok kellenek ahhoz, hogy egy teljesen kész üzleti modell összeálljon" – emelte ki Németh Balázs. Emellett sokan figyelmen kívül hagyják az üzleti stratégiaalkotást, ami arra vonatkozik, hogy a kitűzött célokat hogyan valósítjuk meg. Úgy lehet erre tekinteni, mint egy hídra a célok és a megvalósítás között – hangsúlyozták a szakértők.

Nemcsak kezdő startupperként kell foglalkozni az üzleti modell megtervezésével, időnként érdemes, sőt olykor elengedhetetlen újragondolni azt. Ez kétféle indíttatásból történhet: az egyik a belső mozgatórugó, amikor például a vállalkozás egy új piacra akar betörni vagy nem sikerül annyi profitot elérnie, mint amire számított. A másik pedig a külső tényezők hatása, amikor a startupnak a változó piaci, gazdasági és társadalmi körülményekhez kell alkalmazkodnia és ezek miatt kell újraterveznie - írják a közleményben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 26. szerda
János, Pál
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm