Nyiss boltot, jóval könnyebb lesz!

Pénzcentrum
2009. augusztus 7. 09:17

Komolyan lazítana a kormány a kereskedelmi tevékenység szabályozásán a jövőben - néhány fontos kivételtől eltekintve -, egy bolt indítását elég lesz bejelenteni az illetékes jegyzőnek, s nem kell megvárni az engedélyét, mivel az engedélyezési joga megszűnik.

A kormány várhatóan utolsó augusztusi ülésén tárgyalja a kereskedelmi és piaci tevékenységekről szóló új rendeletek tervezetét, amit a kabinet az uniós jogharmonizáció miatt kénytelen meglépni.

Az új jogszabály értelmében megszűnik a helyi jegyzők engedélyezési joga egy bolt indítása esetén, mindössze bejelentési kötelezettségük lesz a leendő kereskedőknek - olvasható a gazdasági tárca előterjesztésben.

A módosítással az állam megszabadul évi 25-30 ezer engedélyezési eljárástól, a leendő bolttulajdonosok pedig időt nyernek és spórolnak az illetéken. Ma egy boltalapítási engedély elbírálása minimum 30 nap - már ha nincs szükség további hatósági engedélyekre.

Az új szabályozás szerint csak ott marad fent a működésiengedély-kötelezettség, ahol azt élelmiszer-egészségügyi és biztonsági körülmények indokolják. Így például a nyers hús forgalmazásával is foglalkozó boltok kénytelenek lesznek működési engedélyt kérni, de a feldolgozott hústermékekre már nem vonatkozik a kötelezettség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Továbbra is csakis engedéllyel forgalmazhatóak a dohánytermékek, a gyógyszerek, a veszélyes vegyi, illetve tűzveszélyes anyagok.
A javaslat szerint engedélyköteles maradna az autó-, fegyver- és a tűzveszélyes anyagok kereskedelme, illetve a vendéglátó-ipari termékek kereskedelme, kivéve a büfékben és a rendezvényszervezők által értékesített termékeket. Nem változnak a szeszes italok, a vegyi áruk és a szexuális termékek forgalmazásáról rendelkező részletszabályok sem.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17