Connectivity technologies and wireless network concepts around the world

Ez azért tényleg nem a mesterséges intelligencia hibája: a dolgozók csak magukra mutogathatnak

2024. szeptember 25. 19:31

A Samsung legfrissebb kutatása rámutat, hogy az európaiaknak csak töredéke érzi magát biztosnak abban, hogy képes használni az AI-t a mindennapokban. A tíz európai országban, több mint 11 000 résztvevő megkérdezésével végzett felmérés szerint a válaszadók több mint fele szeretné, ha az AI egyszerűsítené az életét (53%), fokozná a szórakozási lehetőségeket és javítaná az életminőséget: a takarítás és az időmegtakarítás a prioritások közé tartozik. A válaszadók 42 százaléka örülne, ha az AI segítené az intelligens otthoni eszközök hatékony összekapcsolódását.

A nagyszabású kutatás során a megkérdezettek 90 százaléka állította, hogy valamennyire érti a mesterséges intelligencia működését, azonban csupán 15 százalékuk van tisztában azzal, hogyan hasznosíthatja ezeket az előnyöket a mindennapi életében. Arra a kérdésre, mennyire értik a technológiát, a lengyelországi válaszadók jórészt azt jelezték vissza, hogy értik (23%), a megkérdezett piacok közül a legkevésbé magabiztosnak az Egyesült Királyságban élők gondolják magukat (11%), amely rávilágít arra, hogy a kulturális és edukációs hatások is befolyásolhatják az AI-hoz való hozzáállást.

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább meghatározóvá válik életünk minden területén, a szórakozással kapcsolatos döntéseinket irányító algoritmusoktól egészen az otthoni szükségleteinkre figyelmeztető intelligens eszközökig, az európaiak több mint fele (53%) szeretné, ha a technológia megkönnyítené az életét. A fizikai munkák – köztük a takarítás – mellett a háztartási számlák kezelésében nyújtott segítség (21%) is vágyott cél az AI alkalmazása kapcsán.

A remény azonban még nem párosul lelkesedéssel – a válaszadók csupán egyharmada (38%) várja kíváncsian a mesterséges intelligencia elterjedésével kapcsolatos fejleményeket.

Dr. Chris Brauer, a Goldsmiths University of London innovációs igazgatója és a Symmetry innovációs igazgatója így nyilatkozott: „A mesterséges intelligencia igazi ígérete abban rejlik, miként alakíthatja át a rutinjainkat, hogyan adhat hozzá kedvenc tevékenységeinkhez anélkül, hogy dominálná őket. Ahogy az AI egyre inkább beépül az eszközeinkbe, valódi értékét a szerint ítélhetjük majd meg, milyen mértékben egyszerűsítheti le a feladatinkat, javíthatja az életminőségünket és teheti gördülékenyebbé a mindennapi interakcióinkat anélkül, hogy bonyodalmat okozna.

Az AI otthon

A felmérés szerint az európaiaknak a csatlakoztathatóság fontos jelentőséggel bír: a válaszadók 42%-a nyilatkozott úgy, hogy szeretné, ha a mesterséges intelligencia nagyobb mértékben összekapcsolná otthoni eszközeiket. Ráadásul ugyanennyien (42%) adták azt a visszajelzést, hogy szerintük az AI jobbá teszi majd az életüket az otthonukban, míg majdnem egynegyedük (24%) szerint az intelligens otthoni irányítás a leginkább vágyott AI funkció.

  • Takarításban és porszívózásban kérnék leggyakrabban a válaszadók a mesterséges intelligencia segítségét: 33% érdeklődést mutat olyan AI-alapú megoldások iránt, amelyek képesek ezeket a tevékenységeket elvégezni helyettük.
  • Emellett 28% érdeklődik olyan mesterséges intelligencia iránt, amely segíthet a konyhai eszközök tisztításában, míg 25% a mosogatásban szeretne segítséget kapni.
  • A válaszadók 23 százaléka érdekelt az olyan AI funkciókban, amelyek segíthetnek az ételek összeállításában és az élelmiszerlisták kezelésében.

A biztonság kiemelt tényező az AI mindennapi használatában. A bizalom kiépítése érdekében a válaszadók 37 százaléka a rendszeres biztonsági frissítéseket nevezte meg alapvető fontosságúnak, 34 százalékuk a folyamatos aktív fenyegetésfigyelést értékelte, 27 százalékuk pedig a teljes körű biztonsági védelmet jelölte meg a legfontosabb AI funkcióként, ha a jövőben a mesterséges intelligenciát a mindennapi életük szerves részévé tennék. Ezek a visszajelzések alátámasztják, hogy olyan AI-technológiákra van igény, amelyek nem csupán forradalmiak, de biztonságosak is.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

AI, avagy kikapcsolódási lehetőségek, új szintre emelve

Az európaiak mintegy kétharmada (66%) szeretne több időt szánni hobbijára, kedvenc időtöltésére, 37 százalék úgy véli, hogy az AI segíthet nekik abban, hogy fontossági sorrendet állítsanak fel kedvenc szabadidős tevékenységeik között, 41 százalékuk pedig arra számít, hogy az AI kiszélesítheti a kreatív lehetőségeiket.

A felhasználók szeretnék, ha a kedvelt tevékenységeikhez, például az utazáshoz, a játékokhoz és a tévénézéshez kapcsolódó élményeiket tovább fokozhatnák. Ezt tükrözik a felmérés eredményei is, amelyekből kiderül, hogy a leginkább vágyott AI funkciók közé tartoznak a valós idejű fordítás (23%) és a képminőséget optimalizáló AI módok (27%), valamint a háttérzajok felismerése és a hangminőség beállítása (27%), a még magával ragadóbb megtekintési élmény érdekében.

A személyre szabhatóság szintén kulcsfontosságú trend, különösen az egészség és a jóllét területén: a felmérésben résztvevők fele (50%) a megelőzné a betegségeket ahelyett, hogy a kezelésre várna. A válaszadók 32 százaléka személyre szabott étrendtervek, 24 százaléka testmozgási rutinok kialakításához, 34 százaléka pedig az egyéni egészségügyi adatokon alapuló életmódbeli változtatásokhoz használná a mesterséges intelligenciát. Hasonló arányban (31%) szeretnék alvási szokásaik nyomon követésére és javítására alkalmazni a technológiát.

Az AI iránti növekvő érdeklődés ellenére azonban továbbra is szkeptikusak azok, akik jelenleg nem használják: és nekik csak 17 százalékuk válaszolta azt, hogy alkalmazná a mesterséges intelligenciával működő egészségügyi aktivitásmérőket a mindennapokban. Továbbá, annak ellenére, hogy a mesterséges intelligencia a televízió kép- és hangminőségének optimalizálására törekszik, a válaszadók 28 százaléka azt jelezte vissza, hogy nem érdeklik őket az otthoni szórakozással kapcsolatos AI funkciók. Ez a hozzáállás vélhetően azt tükrözi, hogy hiányosak lehetnek az ismereteik a potenciális lehetőségeket illetően.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 25. szerda
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?