19 °C Budapest
Mountain Parker Hooded Man, Hacker, Cyber Security

Vadonatúj trükkel próbálkoznak a banki csalók: észre sem veszed, pillanatok alatt repül a pénz a számládról

2024. szeptember 10. 22:04

Az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak az MBH Bank nevében küldött adathalász e-mailek, amelyek célja, hogy megtévesszék a felhasználókat és megszerezzék banki bejelentkezési adataikat. Ezek az üzenetek arról tájékoztatják a címzetteket, hogy bankfiókjuk jelszava 24 órán belül lejár, ezért sürgősen be kell jelentkezniük egy csatolt linkre kattintva. Az ilyen levelek gyakran amatőr kivitelezésűek: furcsa e-mail címekről érkeznek, és a bennük található linkek is gyanús webhelyekre irányítanak, amelyek célja az adatok megszerzése.

A feladókat és a küldés helyét vizsgálva különböző, általában VPN-t használó, nemzetközi címek tűnnek fel, például Nagy-Britanniából vagy Ghánából. Noha a levelek külalakja sok esetben elnagyolt, a hamis weboldalak már professzionálisabbak, igyekeznek lemásolni a bank hivatalos oldalának kinézetét, ezzel is megtévesztve a felhasználókat.

Az áldozatoknak először a netbanki azonosítójukat és jelszavukat kérik el, majd a második lépésben az SMS-ben érkező megerősítő kódot, amellyel teljes hozzáférést szerezhetnek a banki fiókhoz - számol be az Antivirus blog.

Szerencsére a bankok és a hatóságok folyamatosan figyelik az ilyen adathalász kísérleteket, és az érintett hamis weboldalakat gyorsan letiltják. Ugyanakkor az átverések elkerülése érdekében érdemes mindig figyelmesen eljárni: ne kattintsunk gyanús linkekre, és mindig ellenőrizzük az e-mailek feladóját. A bankok is egyre több biztonsági megoldást vezetnek be, például a mobilalkalmazásokon keresztüli telefonhívások forrásának ellenőrzését.

Fontos, hogy a felhasználók tudatosak legyenek a csalásokkal szemben, és ne adják meg adataikat ismeretlen vagy gyanús webhelyeken, még akkor sem, ha az üzenet sürgős bejelentkezésre figyelmeztet. A mindennapos óvatosság és a gyanakvás a legjobb védelem az ilyen támadások ellen.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 17. kedd
Zsófia
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?