Back view from shoulder of small girl looking to mock up copy space screen on mobile phone. girl using blank application on smartphone device. Close up view, texting message in social network. Horizontal selective focus.

Új Androidos kémprogram tarol: lehet, most is a kamerán és a mikrofonon keresztül figyelnek

2024. július 7. 17:33

Egy továbbfejlesztett androidos kémprogram, a CapraRAT immár még veszélyesebb, és képes mindent látni és hallani a készüléken- írja a The Hacker News. Lehet, hogy a te telefonodon is ott van. Azonnal töröld a következő alkalmazásokat.

A Transparent Tribe nevű csoport népszerű alkalmazásoknak álcázva terjeszti a kártevőit. A legújabb célpontok között a TikTok, mobiljátékok és fegyverek iránt érdeklődők szerepelnek – derül ki a SentinelOne biztonsági kutatóinak jelentéséből. A The Hacker News szerint a CapraTube-kampány 2023 szeptemberében indult, és a kártevőt YouTube-ot utánzó alkalmazásokkal terjesztették. A CapraRAT az AndroRAT módosított verziója, amely képes érzékeny adatokat lopni.

A Transparent Tribe-ról feltételezik, hogy pakisztáni eredetű, és korábban az indiai kormány és katonaság ellen is használták kártevőiket. Ezen kívül már számos windowsos és androidos kártevőt is terjesztettek. A legújabb kampányban – amely a régebbi és az újabb Android-verziókat egyaránt érinti – a következő alkalmazásokkal célozzák meg az áldozataikat:

  • Crazy Game (com.maeps.crygms.tktols)
  • Sexy Videos (com.nobra.crygms.tktols)
  • TikToks (com.maeps.vdosa.tktols)
  • Weapons (com.maeps.vdosa.tktols)

A CapraRAT kémprogram a WebView segítségével éri el, hogy a fertőzött alkalmazások úgy tűnjenek, mintha YouTube- vagy játékplatformok lennének. Az igazi veszély azonban a háttérben zajlik. Ez a kártevő visszaél a felhasználó által adott engedélyekkel: hozzáfér a helyadatokhoz, SMS-ekhez, névjegyekhez, és a hívásnaplóhoz. Képes hívásokat indítani, képernyőfotókat készíteni, valamint hang- és videófelvételeket rögzíteni. Összefoglalva: a CapraRAT mindent lát és hall, amit a telefonodon csinálsz. Korábban arról is írtunk,hogy a bankszámlánkat is képesek lehetnek feltörni hasonló programokkal, így érdemes szemfülesnek lenni és inkább megválni a gyanús alkalmazásoktól. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 5. szombat
Aurél
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 5. 19:26