32 °C Budapest
Túrabakancs. Lábak hegyi ösvényen erdei túrázás közben. Bőr bokacipő

Kirándulók, figyelem! Ismét látogatható a népszerű szakadék, ezt kell tudni róla

2024. július 17. 17:15

Több mint két hónap után újra mehetnek a kirándulok a Rám-szakadékhoz, de azért az odafigyelés még mindig erősen indokolt.

A közkedvelt Rám-szakadékot sziklaomlás veszélye miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. még április végén ideiglenesen lezárta, majd geológiai és statikai vizsgálatot végeztetett. A vizsgálatok eredménye alapján Budapest környékének leglátogatottabb természetes turisztikai attrakciója július 18-tól újra látogatható lesz, azonban a fokozottan védett szurdok geológiai tulajdonságai miatti nagyobb kockázattal itt minden túrázónak számolni kell.

Mostani közleményükben azt írják: a Rám-szakadék egy vulkáni eredetű szurdokvölgy, összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, ezért a Pilisi Parkerdő eddig is minden lehetséges csatornán és módon jelezte: a Rám-szakadékot mindenki csak saját felelősségére látogathatja!

A folyamatosan növekvő látogatószám miatti emberi terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a legutóbbi omlást követően a Pilisi Parkerdő úgy döntött, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig ideiglenesen lezárja.

A vizsgálatok során megállapítást nyert, hogy felelősséggel és bizonyossággal egyik sziklafalról sem állítható, hogy ott a kőhullás és omlás lehetősége kizárt. Ugyancsak kiszámíthatatlanná teszik a kőzettömegek viselkedését az azokat átjáró törési síkok, azonban az omlások várható idejét nem lehet megjósolni. A Pilisi Parkerdő az eredmények alapján arra a megállapításra jutott, hogy a Rám-szakadék a természeti jellegét megváltoztató, nagymértékű és jelentős költségekkel járó beavatkozás nélkül nem tehető teljesen biztonságossá. Ugyanakkor az ilyen mértékű beavatkozások (betonozás, acélhálóval történő borítás) éppen a szurdok természeti értékét és szépségét károsítanák.

A Rám-szakadék teljes átvizsgálása alapján a Pilisi Parkerdő az ösvény lehető legbiztonságosabb nyomvonalának kijelölése és kiépítése érdekében a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál új, elkerülő nyomvonalat és lépcsőt hozott létre. Emellett a sziklafal állékonyságát rontó gyökereket és faegyedeket eltávolította, továbbá az útvonal legkritikusabb szakaszait minden tavasszal szakértőkkel végigvizsgáltatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A parkerdő szakemberei a szurdokvölgy 4 olyan helyszínén, ahol stabil térerő áll rendelkezésre, segélyhívó pontokat alakítottak ki. Az SOS pontokon található információk segítségével gyorsabbá és egyszerűbbé válik a bajba jutott turisták tartózkodási helyének azonosítása, mely gyorsabb mentést

tesz lehetővé. Az erdészeti társaság emellett fenntartja a Rám-szakadék turistaútján az egyirányú forgalmat, így azon kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet csak haladni. A szurdoknál és a Rám-szakadék fogadóépületénél továbbá új, a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen kialakított, többnyelvű, a megértést piktogramokkal segítő tájékoztató táblákat is kihelyeztek.

A tájékoztatás lényege, hogy a Rám-szakadék továbbra is látogatható, azonban természeti képződményről, nem pedig emberi építményről van szó, amely bármikor okozhat meglepetéseket. A látogatásával járó veszélyekkel és kockázatokkal mindenkinek tisztában kell lennie, s azokért a felelősséget magának kell vállalnia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. augusztus 28. szerda
Ágoston
35. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?