7 °C Budapest
Detail closeup shot of a residential housing flat rental apartment building, blue sky pink wall windows balconies housing crisis Budapest, Hungary

Ismét pezseg a lakáspiac: kétéves csúcson a vevői kereslet

2024. szeptember 30. 17:32

Csúcson a vevői érdeklődés a hazai ingatlanpiacon: az állami otthonteremtési kedvezmények, valamint a csökkenő kamatpálya kedvező helyzetet teremt a vevők számára. Az első lakásukra szerződők aránya fokozódott tavalyhoz képest, 100 eladott lakásból Budapesten 23-ra, a vidéki területeken 26-ra első otthonukat szerző vevők kötnek szerződést. A fővárosban 44, míg vidéken átlagosan 34 millió forintból is megoldható az első otthonteremtés a Duna House szakértői szerint.

Az otthonteremtési támogatások, a csökkenő lakáshitelkamatok és a gazdasági helyzet javulása valódi fellendülést hozott a 2024-es ingatlanpiacon. Két éves csúcson a vevői kereslet, az ingatlaniroda Tranzakciószám-becslése szerint pedig már 42%-kal több magyar ingatlan cserélt tulajdonost eddig az idei év során 2023 azonos időszakához képest. Az ingatlanközvetítő értékesítési adatai és a vevői motivációt vizsgáló felmérés szerint az idei évben a befektetési céllal vásárlók, a nagyobb ingatlanba költözők, valamint az első ingatlanjukat szerzők mozgatják a hazai ingatlanpiacot.

A Duna House Barométerben szereplő 2024-es havi adatok átlaga alapján a tavalyihoz képest a fővárosban 1%-kal, vidéken 2%-kal emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya, ami alapján 100 eladott lakásból Budapesten 23-ra, a vidéki területeken 26-ra első otthonukat szerző vevők kötnek szerződést

– kezdte Benedikt Károly, az ingatlaniroda PR és elemzési vezetője.

A fővárosi otthonteremtők első lakásukra átlagosan 44 millió forintot költenek, a megvásárolt ingatlanok átlagosan 52 négyzetméteres életteret biztosítanak tulajdonosuknak, amely az előző évi értéknél 5 négyzetméterrel kisebb alapterületet jelent. A vidéki lakásvásárlók esetében átlagosan 34 millió forinthoz közelítő összegből is megoldható az első ingatlan szerzése, ami ráadásul a budapestinél jóval nagyobb, 84 négyzetméteres otthonokhoz segítette az ingatlaniroda ügyfeleit.

A vidéki területeken vármegyénként eltérő összeg szükséges az első lakáshoz jutást illetően: a kelet-magyarországi vármegyékben letelepedők 18,3-38,4 millió forint közötti értékben szerződtek első lakásukra, a nyugati országrész vármegyéiben átlagosan 23,7-31 millió forintra van szükségük az otthonteremtőknek a lakásvásárláshoz. Aki Pest vármegyei ingatlant szeretne, a fővárosihoz közelítő, 43,3 millió forintos átlagos kiadásra készülhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az első otthonukra szerződő, fővárosban letelepedő vásárlók harmada a 20-30 év közötti korcsoporthoz tartozik, több mint negyedük a 30-40 éves korosztály képviselője. A vidéki ingatlanvásárlók között azonos arányban, 31-31%-ban vannak jelen a fenti két kategóriába tartozó ügyfelek.

„Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.” – tette hozzá a szakértő.

Az országos lefedettséggel rendelkező ingatlanközvetítő értékesítési adatai szerint a tavalyi évben az adásvételek 19,3%-a köttetett első lakás vásárlása céljából. Idén, az első nyolc hónapban ez az arány szinte megegyező, 19,4%. Jobban árnyalja azonban a képet, ha a két év azonos időszakának adatait hasonlítjuk össze, így 2023 januárjától augusztusáig ugyanis mindössze a hazánkban eladott lakások és házak 11,2%-a került első lakását vásárló ügyfélhez. Tehát az idei évben több mint 8 százalékponttal magasabb az első lakásukat vásárlók aránya a magyar ingatlanpiacon.

 

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 30. hétfő
Jeromos
40. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 30. 17:02