12 °C Budapest
Detail of newly refurbished colorful block of flats.

Iszonyatosan beindultak a magyarok ezekért a lakásokért: mindenki most akar vásárolni

2024. szeptember 2. 14:32

Komoly változásokat hozott az augusztus az országos lakáspiacon, a kereslet erősödött és átalakulóban van, ami kezdi felszívni a kínálatot - derül ki az ingatlan.com közleményéből.

Az eladásra kínált lakóingatlanok iránti kereslet éves szinten 18 százalékkal nőtt és megközelíti a három évvel korábbit, több vármegyében pedig a kereslet már meg is haladta a 2021-es szintet. Budapesten belső városrészeiben, az V., a VI. és VII. kerületben a befektetőknek köszönhetően 40-50 százalékkal nőtt a kereslet 2023 augusztusához képest. Közben a fővárosi agglomeráció még nehezen talál magára.  
A kínálati oldalon is látható a kereslet élénkülése, havi és éves összevetésben 1-3 százalékos csökkenés következett be augusztusban. 

 A kereslet felfutása a kínálatot is elkezdte felszívni, ami ennek megfelelően csökkenő tendenciát mutat - áll az cég összeállításában, amely az országos lakóingatlan-piac keresleti és kínálati oldalán történt augusztusi változásait ismerteti.

Lendületben a kereslet

Az eladásra kínálat lakóingatlanok iránt közel 300 ezer telefonos érdeklődést mért a portál augusztusban, ami 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2022 azonos hónapjához képest 12 százalékos a bővülés és mindössze 5 százalékkal marad el a 2021 augusztusában látott szinttől.

 
A lakásvásárlók két-három évnyi lemaradást dolgoztak le idén augusztusban. Budapesten a csak egy százalékkal volt kisebb a kereslet az eladó lakások és házak iránt mint 2021 augusztusában. Ugyanígy Hajdú-Bihar vármegyében pedig a vevők aktivitása ugyanakkora volt mint három évvel ezelőtt, ami főként a debreceni lakáspiac lendületének köszönhető. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém vármegye idén már a három évvel korábbinál nagyobb kereslettel zárta az elmúlt hónapot

- ismertette a részletes adatokat és tendenciákat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.  
 
Az éves összevetésben látható 18 százalékos keresletélénküléshez képest Békés és Pest vármegyében mindössze 3, illetve 8 százalékos növekedést történt. A szakember szerint a viszonylag gyenge Pest vármegyei adat azt mutatja, hogy a fővárosi agglomeráció lakáspiaca még nem tért magához a tavalyi megtorpanást követően. “A budapesti agglomeráció gyengébb szereplése nem meglepetés, ezt már látni lehetett a felmérésünk lakásárindexének adataiból is.” - fogalmazott a szakember.

Miközben a fővárosi agglomerációban gyengébb teljesítmény látható, Budapest belső kerületeiben, az V.-ben, a VI.-ban és a VII.ben az egy évvel korábbinál 33-62 százalékkal volt erősebb a kereslet, 2021 augusztusához képest pedig 45-51 százalékos a növekedés. Ez pedig a befektetők folyamatos visszatérésének köszönhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A belső fővárosi kerületek piacára hatással lehetnek a VI. kerületi népszavazás eredményei és a tervezett kormányzati intézkedések is az airbnb-szabályozással kapcsolatban. Balogh László hozzátette: “Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a keresleti térkép átrajzolódott az ingatlanpiacon.”

A kereslet már elkezdte felszívni a lakáspiaci kínálatot

Augusztus végén 145 ezer eladó lakás és ház hirdetéséből válogathattak a vevők, ami havi és éves összevetésben 1, illetve 3 százalékos csökkenésnek felel meg. Az ingatlan.com szakértője szerint ez annak köszönhető, hogy az élénkülő kereslet elkezdte felszívni a kínálatot a lakáspiacról.  
Augusztusban 27 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők a honalpukon.

Az év első nyolc hónapjában összesen 254 ezer friss hirdetés jelent meg országosan, ami stagnálást jelent az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 15. vasárnap
Enikõ, Melitta
37. hét
Szeptember 15.
Nemzetközi prosztata nap
Szeptember 15.
A mozdonyvezetők napja
Szeptember 15.
Limfóma világnap
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?