Európa, Közép-Európa, Magyarország, Budapest, Lánchíd a Duna felett és az Országház

50 millióért első lakást Budapesten? Ez már nem rémálom, hanem a valóság - kiknek van erre pénze?

2024. augusztus 12. 20:14

A szokványosnál rövidebb ideig tartott a nyári szünet az ingatlanpiacon. A júniusi enyhülés után a Duna House által júliusra becsült 11 538 tranzakcióval az év eddigi legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac. A júliusi eredmények alapján az előző hónaphoz képest 23,7%-kal, az előző év azonos időszakához mérten pedig 88,9%-kal teljesített jobban a szegmens. Tranzakciószámok tekintetében nem, azonban a júliusban regisztrált új vevők számán érezteti hatását a nyár. A korábbi évek trendjeivel megegyezően, idén júliusban is enyhülést mutat hazánkban az ingatlanpiaci kereslet, amely azonban így is az elmúlt két év legerősebb júliusi értékének felel meg.

Az ingatlanpiaccal szemben a hazai jelzáloghitel-piacon érezhetőbb enyhülést hozott a nyári időszak. Az MNB által júniusra becsült adathoz képest így 10%-kal csökkent a piaci aktivitás, az előző év azonos időszakában mért MNB adathoz képest azonban továbbra is jelentős, 129%-os emelkedést jeleznek az adatok. Az enyhén mérséklődő tendencia a beadott hitelkérelmek mennyiségén is érezhető, ami a következő hónapokban várhatóan a folyósított hitelvolumen csökkenéséhez vezethet.

Mind a vidéki, mind a fővárosi területeken emelkedett a leggyorsabban értékesíthető ingatlantípus, vagyis a panellakások átlagos négyzetméterára az ingatlaniroda 2024. júliusi adatai szerint. A keleti országrészben 573 ezer, míg a nyugati területeken 550 ezer forintos átlagos négyzetméterárral kalkulálhatnak a vevők, a főváros budai oldalán 930 ezer forintra, Pesten 820 ezer forintra nőtt az ár. A házgyári lakások tulajdonosai vidéken 2-4%-os arányban enyhítették az irányárat, a vevő alkunak 4-5%-os teret hagytak. Irányár-változásra Budán nem, a pesti oldalon 2%-os arányban volt példa. A budai oldalon mindössze 1%-os vevői alkura volt lehetőség, a pesti oldalon vásárlóknak 3%-os mozgástere volt az irányárhoz képest.

A vidéki téglaépítésű otthonok terén is jelentős emelkedést mutatnak a hónapban értékesített ingatlanok árai az előző év azonos időszakához mérten: keleten 374, nyugaton 466 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlag. A fővárosban azonban a budai kerületek kivételével mindenütt csökkenést mutatnak a téglaépítésű értékesítési adatok. Míg egy évvel ezelőtt Budán a lakások több mint fele 600-900 ezer forint közötti négyzetméteráron kelt el, addig idén júliusban 28%-kal az 1,2-1,4 millió forint közötti árkategória dominált. Budán ingatlanérték tekintetében is jelentős volt a változás, tavaly júliusban 39%-ban az 50-60 millió forint közötti értékű otthonokra szerződtek inkább a vevők, 2024 júliusában ugyanekkora arányban már a 70 millió forint feletti vételárú ingatlanokat választották az ügyfelek. 

A hazai ingatlanpiacon országosan a jó állapotú ingatlanok felé irányult a kereslet. A felújítandó ingatlanok aránya a fővárosi és a nyugat-magyarországi tranzakciók között 8-8% volt, míg keleten és Pest vármegyében 9-9%-ban döntöttek a vevők felújítandó otthon vásárlása mellett. 

A fővárosban ingatlant vásárlók 32%-át a befektetési cél motiválta, emellett a tavalyival megegyező mértékben szerződtek első lakásukra is az ügyfelek. Ingatlanbefektetésre 66,4 millió forintot, első lakásra 46,5 millió forintot szántak átlagosan. Az ingatlaniroda közreműködésével zárult vidéki adásvételek adatai szerint zömében a befektetési cél (29%) motiválta ingatlanszerzésre a vevőket, több mint negyedük nagyobb ingatlanra szerződött. Az első lakásukat szerzők aránya a tavalyi 28%-ról 19%-ra csökkent. A befektetők 31,9 millió forintot, a nagyobba költöző ügyfelek 55,1 milliót, míg az első lakásukat vásárlók 37,6 millió forintot fordítottak otthonteremtésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fővárosban a legfőbb eladási okok között 29%-kal a nagyobb ingatlanba költözés, míg 27%-kal a korábbi befektetés értékesítése szerepelt, míg a vidéki területeken a leggyakoribb eladói motiváció 24-24%-os aránnyal a nagyobb ingatlanba költözés mellett a korábbi ingatlanbefektetés értékesítése volt.

3 érdekes adat:

  • 11 538 tranzakcióval az év eddigi legerősebb hónapját zárta júliusban az ingatlanpiac.
  • Az elmúlt két év azonos időszakához képest erősebb volt a júliusi ingatlanpiaci kereslet.
  • Tavaly júliusban az 50-60 millió Ft közötti, idén a 70 millió forint feletti otthonokra szerződtek inkább a vevők Budán.
 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?