29 °C Budapest
Manual workers brushing wall after plaster and before final painting

Itt a felújítási támogatás első buktatója: sokan rohantak most fejjel a falnak, így maradnak le végleg

G7
2024. július 19. 09:08

Júliusban elindult az otthonfelújítási program, ezzel „végre, legalább van valami”, ami az energiafaló családi házak korszerűsítésére ösztönözheti az ingatlantulajdonosokat - írja a G7. Sok buktatót és csapdát kell azonban elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik.

A pályázat nagyjából arra elég, hogy egy 1990 előtt épült családi házat (Kádár-kockát) jelentős állami támogatás és kedvezményes hitel segítségével leszigeteljenek, kicseréljék benne a nyílászárókat és/vagy korszerűsítsék a fűtési rendszert - írja a lap. A projektek összköltsége legfeljebb 7 millió forint lehet, ebből egymillió forint az önerő. A maradék 6 millió forint két részre oszlik, a vissza nem térítendő támogatás 2,5-3,5 millió forint között alakul, a maradék pedig kamatmentes hitellel fedezhető, legfeljebb 12 éves futamidővel. A fentiek alapján az „ideális” jelöltek egyrészt elég régi és korszerűtlen házakban laknak, de azért van egymillió forintjuk (önerő) a felújításra, és a jövedelmi viszonyaik alapján (vagy a meglévő hiteleik mellé) fel tudnak venni egy havi 14-25 ezer forintos törlesztőrészlettel járó hitelt - számolnak.

Az anyagi részben segítség lehet, hogy a programban résztvevő bankok az önerőt is megadhatják piaci alapú kölcsönként, a hitelhez nem kell jelzálog, a havi törlesztő költségével pedig szembeállítható, hogy a felújítás után csökken a ház rezsije (jellemzően leginkább a fűtési költsége). Van azonban egy komolyabb szépséghiba, és ez már az indulás után pár héttel is látszik: a program kerete ugyanis csak 20 ezer felújításra elég, ami nagyon kevés, hiszen becslések szerint 1,5 millió olyan ház lehet az országban, amelynél felmerülhet, hogy beférne a program kereteibe.

A jövő pedig megint bizonytalan: nem tudni, lesz-e később hasonló pályázat, vagy keretösszegbővítés. Vagy ez egyedi lehetőség, most kell rohanni a támogatásért, mert soha vissza nem térő alkalomról van szó? Az első számok azt mutatják, a legtöbben "rohannak", sokan teljes erőből fejjel a falnak.

Az első buktató, hogy az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Kft. kivitelezői és terméklistája ugyanis, amelyről választani lehet, indulásra meglehetősen kurta lett. Még nagy nemzetközi építőipari termékgyártóknak sem sikerült regisztrálniuk, annak ellenére sem, hogy időben beadtak minden adatot. A lista folyamatosan bővül, de a pályázók jellemzően türelmetlenek, mert bele szeretnének férni a 20 ezres kvótába - írja a lap.

Nem regisztrált vállalkozással is lehet ugyan szerződni, de ez nem sokat segít a helyzeten, mert ebben az esetben a vállalkozó a munka megkezdése előtt nem 75, hanem csak 50 százalék előleget hívhat le. Emiatt sokan húzzák a szájukat, ami nem csoda, hiszen nemrég a napelemes kivitelezők egy ehhez hasonló szituációra nagyon ráfaragtak. Az ő egyik programjuknál annyit késett az állami támogatások kifizetése, hogy sok kisebb cég nem tudta azt kivárni, és csődbe ment. A potenciális igénylők most rohannak a kivitelezőkhöz, pedig mindenekelőtt érdemes lenne ellenőrizniük, hogy megfelelnek-e a különböző műszaki és anyagi feltételeknek.

Elég sok az apró buktató

A felújításra váró házban például életvitelszerűen kell lakni, az igénylőnek nem lehet köztartozása, vagy ha a hitel futamidejének végére betölti a 75. életévét, akkor fiatalabb adóstársat kell bevonnia. Sőt,  nem újíthatja fel a házát támogatással az sem, aki korábban a 2021-27-es uniós támogatási ciklus keretéből finanszírozott energetikai célú programban részt vett, mint a napelem-telepítés volt. Aki ehhez korábban támogatást kapott, az most kimarad, de akkor nem volt arról szó, hogy a napelemes támogatás megszerzésével egy család automatikusan kiírja magát mondjuk a fűtéskorszerűsítésből, és ugyanígy most sem lehet tudni, hogy aki támogatást nyer, az mire (nem) lesz jogosult a következő években.

Az is látszik, hogy az OFP-ben meghatározott kivitelezői vállalási díjak maximuma jóval magasabban van a szokásos piaci átlagnál. Előfordul, hogy annak a duplája. Magyarul:

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 676 013 millió forintot igényelnél 84 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 47 769 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 47 901 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a támogatás egy részét nem a háztulajdonos, hanem a kivitelező kapja meg.

Mivel azonban az igénylők rohanásban vannak, nem jellemző, hogy időt szakítanának a kivitelezők megversenyeztetésére. Ezzel ugyanis azt kockáztatják, hogy végül kimaradnak, és ha például az energetikai tanúsítványt már elkészítették, akkor azt a pénzt ki is dobták az ablakon.

Sokan futhatnak lyukra azzal is, hogy rögtön a kivitelezőkhöz fordulnak. Előtte ugyanis az energetikai tanácsadókhoz és tanúsítókhoz kellene menniük. A program szerint a felújításnak legalább 30 százalékkal kell csökkentenie a ház energiaigényét, és ezt egy előzetes és egy utólagos felméréssel kell majd igazolni.

Addig tehát elvileg nem érdemes a kivitelezőhöz rohanni, amíg az igénylő nem tudja pontosan, hogy milyen korszerűsítést érdemes leginkább megvalósítania. Ha valaki fordítva csinálja, akkor megvan az esélye annak, hogy laikusként nem a saját magának, hanem a kivitelezőnek legjobb ajánlatot fogja automatikusan elfogadni, és azt fogja a tanúsítóval jóváhagyatni. Sőt, ideális esetben még az energetikai tanácsadókat is érdemes lenne egymással megversenyeztetni, de mivel most tényleg rohanni kell, erre már végképp nem jut idő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 2. hétfő
Rebeka, Dorina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?