17 °C Budapest

Miskolc: lakásbőség, telekhiány

Pénzcentrum
2008. május 14. 16:41

Csöndes, de mégis érezhető lakáspiaci fellendülésről és ezzel kapcsolatos telekhiányról számolnak be a miskolci fejlesztők. A hétvégi, 4. miskolci Lakásvásár előtt készült körképünk színes kínálatról tanúskodik. Magyarország harmadik legnagyobb városában folyamatos áremelkedés és építési telek hiány mutatja a fellendülést. Az önkormányzat nem tud olyan tempóban telkeket belterületté minősíteni, amit a befektetői és beruházói vásárlói kedv indokolna.


Miskolc
Magántőke és közösségi források egyaránt alakítják a miskolci belvárost, ahol egy-egy nagyberuházást leszámítva inkább a néhány lakásos társasházak jellemzőek. Az itteni lakásárak kiemelkedően magasak; 30-40 százalékkal drágábban lehet megkapni az itt található otthonokat, mint Miskolc más részein. Érdekes, hogy ez csak a használt társasházi lakásokra igaz (belvároson kívül az átlagos négyzetméterár 160-180 ezer forint között) mivel az újlakás piacon nincs ekkora eltérés a helyszínek között.

Maradva a használt lakásoknál, a panelekhez képest nagyjából egymillió forintos plusszal kell számolni a téglaépítésű, gázfűtéses otthonok áraiban. A városban jelentős panelfelújítások voltak, ezért bár egy plusz két félszobás panel kapható 8 millió forintért, ha ugyanez a kategória fűtéskorszerűsítés után kerül piacra, egy-másfél millió forinttal magasabb áron is elkel.

Az újlakás-piacon 230-300 ezer forint közötti átlagos négyzetméter árakkal lehet számolni, ami persze a projektméret, helyszín és műszaki tartalom függvénye. A Dorottya parkban és az Alexa parkban is 249 ezer forintos négyzetméteráron kínálják z új otthonokat. , de akciókkal is találkozhat a vásárló. Ilyen a kétéves rezsiköltség átvállalása, vagy éppen, ha valaki képes 40%-os önrész vállalására, piaci ár felett egymillió forinttal veszik meg használt lakását. Ez népszerű lehet, hiszen a váltáskor gyakran gond a korábbi otthon eladása.


Érdeklődők a Lakásvásáron
A 4. miskolci Lakásvásáron ezúttal is jelen lesznek a megyeszékhely és környékének lakásfejlesztői, de a budapesti agglomeráció és a főváros egy-egy társasága is képviselteti magát. Már bevezetett, és új projektekkel egyaránt várják az otthonteremtőket. A forgalmazó-irodák standjainál feltérképezhető egy-egy környék, vagy városrész új és használt lakáspiaca.

Az árak és trendek mellett a kiállításon alkalom lesz részletes információkat szerezni az alaprajzokról, műszaki kérdésekről és a lakásválasztásban fontos hitellehetőségekről. Ugyanis a bankok képviselői a család költségvetésének ismeretében személyre szabott tanácsokat adnak arról, hogy milyen típusú hitel- esetleg lízingkonstrukcióban érdemes gondolkodni, milyen futamidő és önrész vállalása a legcélszerűbb a leendő ügyfél igényeihez igazodva.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiállításra számos vásári akcióval érkező társaságok két napig, május 17-18-án, 10 és 18 óra között várják a lakáskeresőket. A helyszín változatlanul az ITC Központ. A belépés szokás szerint ingyenes, akárcsak a szervezők jókívánsága: "Találja meg otthonát két nap alatt!"

Forrás: Ingatlan és Befektetés

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?