6 °C Budapest

Választhatsz! Leég a házad vagy kirabolnak...

Pénzcentrum
2008. április 17. 12:00

Amikor meghallod a szirénát... Amikor látjuk a híradásokban a tűzeseteket, vagy betörésekről hallunk akár a közvetlen környezetünkben is, sokan úgy gondoljuk, hogy "ez velem nem történhet meg". A tűz pusztító erejével élesben szembesülő emberek olyankor jönnek rá igazán, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk, ha a dolgok rosszra fordulnak. A lakásunk biztonságáról más célból is gondoskodnunk kell, a betörések elkerülése érdekében érdemes lakásunkat egy jó nagy lakat helyett modernebb biztonsági eszközökkel is felszerelni.


Paneltűz

Forrás: www.hia.hu

A házakra vonatkozó tűzvédelmi előírások annál szigorúbbak, minél több szintes egy épület. A 2-4 szintes lakóépületekhez tartozó követelmények a legenyhébbek, az 5-10 szintes épületeké a mentés, a menekülés és a tűzoltás nehézségei miatt már szigorúbbak, a 10 emelet feletti épületekre vonatkoznak a legszigorúbb feltételek és ezekben található a legtöbb tűzvédelmi berendezés (fali tűzcsap, füstelvezető) is.

A tűzvédelmi előírásokról a társasház közös képviselője tájékoztatja a lakókat. A tulajdonosoknak és bérlőknek is ismerniük kell a kötelezettségeiket és az ilyenkor követendő tennivalóikat, fontos az alapvető szabályok betartása. A saját biztonságunk érdekében nem tanácsos a lakásban főleg az ágyban dohányozni, éghető anyagokat a hőforrások közelében elhelyezni. Gázszag észlelése esetén azonnal áramtalanítsuk le és szellőztessük ki a lakást, mert a villanykapcsolgatás robbanást okozhat, a részletes eljárásrend megtalálható a tűzvédelmi információs portálon.

Hazánk ingatlanállományának tűzbiztonsága kiemelt fontosságú, különös tekintettel a társasházi és a panellakásokra. Kétféle házgyári technológiával készített típust különböztetünk meg attól függően, hogy hány lépcsőház található az épületben. Az egy lépcsőházas pontházak esetében nem tud továbbterjedni a tűz a másik épületre, a több lépcsőházas szalagházaknál probléma, hogy a felvonulási terület gyakran tele van parkoló autókkal.


Munkában a tűzoltók
A lakások előtti - egyébként biztonsági szempontból előnyös - rácsok ilyenkor hátráltatják a mentést és az oltást, főleg ha ott további éghető vagy gyúlékony anyagokat tárolnak a lakók. Ezt a Tűzoltóság le is szereltetheti, hogy ezzel is megelőzzék a bajt. Az épületgépészeti aknákban (strang) a szag- és páraelszívó berendezések által elvezetett zsiradékos anyagok rakódnak le, melyek tűz esetén gyorsítják annak terjedését. A konyhai szellőzőnyílásokba újabban a füst és a tűz átterjedését gátló szelepeket építenek be.

A korábbi elektromos hálózatok mára elavultak, cserére szorulnak, a mai terhelési igényeket már sok esetben nem tudják ellátni, nem ritkák az elektromos tüzek sem. Célszerű legalább szintenként egy poroltókészüléket és egy füstérzékelőt elhelyezni a lépcsőházakban, valamint felhívni a lakók figyelmét, hogy tűz esetén a lépcsőkön keresztül hagyják el az épületet, mert a lift használata ilyenkor tilos és életveszélyes.

A lakástüzek nagy része a konyhából indul ki, elég egy figyelmetlenség és az éghető anyagok máris lángra kapnak. A tűznek elég néhány perc és elterjed az egész lakásban, egy tűzálló ajtó ugyan meg tudja fékezni a lángokat, de a szellőzővezetékeken gyorsan átterjedhet a tűz és a füst más lakásokra is. Az elmúlt időszakban történt tűzesetek rávilágítottak, hogy milyen fontos az épületek tűzvédelme és rendszeres karbantartása.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Tűzoltóautó

Forrás: www.tuozeg.hu

Ha tűzesetet észlelünk, hívjunk segítséget és értesítsük a tűzoltóságot. Mentsük, ami menthető, részesítsük előnyben a gyermekeket és a nőket és tegyünk a szánk elé nedves ruhát. Mérjük fel a tűzoltás esélyeit és lehetőségeit, és csak akkor kezdjük meg önállóan az oltást, ha a testi épségünket nem veszélyeztetjük.

A panelprogram keretében az energiatakarékos megoldások kialakítása mellett a tűzvédelmi rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni. A programban eddig mintegy kétszázezer lakás vett részt, cél a házak állagának megőrzése, fejlesztése és a paneltüzek számának minimálisra csökkentése.

Mennyit ér a biztonsági ajtó...

Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 18. péntek
Lukács
42. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés