22 °C Budapest
Young Asian women managing home finance using laptop & smartphone. She is working with household utility bill and calculating expenses at home.

Folytatódik az őrült spórolás Magyarországon: itt tartják a pénzüket az élelmesek

2024. augusztus 16. 16:31

Júliusban 2,1%-kal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon némi emelkedést láthattunk, a fejlődő tőzsdéken negatív nulla volt tapasztalható, míg a hazai tőzsde a fejlett piacokat meghaladó mértékben tudott emelkedni. A devizapiacon a forint az euróhoz képest alig észrevehetően csökkent, míg a dollárhoz képest valamelyest erősödni tudott az előző hónaphoz viszonyítva.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 226 milliárd forintot mutat. Minden egyes kategória esetében tőkebeáramlást tapasztalhatunk, kivéve a pénzpiaci és az ingatlanlapokat.

A tőkevonzás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 342 milliárd forinttal növekedett az év hetedik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 16.516 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapoktól közel egy milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok azonban jobban alakultak, így összességében 0,4 %-kal növekedni tudott a kategória vagyona a hónapban.

A kötvényalapoknál tulajdonképpen vegyes a kép. Összesen 43,8 milliárd forint áramlott be a kategóriához. A rövid futamidejű kötvények esetében három hónapnyi tőkekivonás után, újra tőkebeáramlást láthattunk, amelynek nagysága 51.5 milliárd forint. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 15,2 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 7,5 milliárd érkezett. A hozamok pozitívan alakultak olyannyira, hogy még a hosszú futamidejű kötvényalapok esetében is a pozitív tartományba sikerült a nettó eszközértéknek kapaszkodnia. Mindösszesen a kategória vagyona 1,8%-kal növekedett. Közel a 6 ezer milliárdos határ.

A vegyes alapokhoz 76,5 milliárdnyi tőke érkezett, amely a legmagasabb érték a hónapban. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy az óvatos alapok esetében volt 20,8 milliárdnyi tőkebeáramlás; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 37,1 milliárd érkezett. A dinamikus alapok 18,6 milliárdnyi tőkét vonzottak. A kategória vagyonát tudták növelni a hozamok is, így az 4,2%-kal tudott növekedni az elmúlt hónapban.

A részvényalapokhoz 31,2 milliárdnyi tőke áramlott, amely rég nem látott nagyság. Az árfolyammozgások ezúttal nem tudták tovább segíteni a növekedést, de így is 2,7%-os növekedést láthatunk a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

A tőkevédett alapokba 1,7 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok is hozzá tudtak járulni a pozitív teljesítményhez hasonlóan szerény mértékben, így a kategória vagyona 0,7%-kal növekedett a hónap folyamán.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az abszolút hozamú alapok esetében 42,5 milliárd áll az értékesítési soron, amely a harmadik legnagyobb érték. A hozamok sem alakultak kedvezőtlenül, így 2,9%-os növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során. Továbbra is állíthatjuk, hogy ilyen dinamikus növekedés mellett nyár végére a kategória vagyona át fogja lépni a 2.000 milliárdos határt.

A származtatott alapokhoz 0,2 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok ettől azért kedvezőbben alakultak így 2,0 %-kal növekedett a kategória vagyona a hónapban.

Az ingatlanalapok esetében 14,2 milliárdnyi tőkekiáramlást láthattunk a hónap során. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal csökkent.

Az árupiaci alapok esetében 2,4 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás mínusz 0,4% lett a hónapban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 43 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok is hozzá tudtak tenni valamennyit a növekedéshez, így összeségében a vagyon 3,5%-kal növekedett a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BÉT: emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 172,03 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel 72 415,44 ponton zárt csütörtökön.

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. szeptember 11. 14:32
A hitelajánlatokat összehasonlító oldalakon hasznos tippeket kaphatunk, hogy mire figyeljünk a hitel...
Holdblog  |  2024. szeptember 11. 08:07
Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozás...
MEDIA1  |  2024. szeptember 10. 17:10
Korábban BudaPest TV néven tervezték az indulást, de azt a Fővárosi Önkormányzat egy rendeletre hiva...
Kiszámoló  |  2024. szeptember 9. 14:38
Régen nagyon rossz volt, minden vagyon a kiváltságos kevesekhez vándorolt, a királyok és földesurak...
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 11. szerda
Teodóra
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?